Agustí Torelló Kripta Gran Reserva
Imponerende cava van absolute wereldklasse
Een elegant parelende wijn met een koperkleurige schittering. De geur is adembenemend. Complexe tonen van citrus, noten aroma's, tropisch fruit, vanille. Je blijft snuffelen. In de mond een pallet van smaken. Ook weer die fijne fruittonen, licht toast, lichte gist tonen van brioche, hazelnoot. Resulterend in een super lange afdronk.
Lekker als aperitief of bij visgerechten.
Dit is typisch een hoge kwaliteit Cava om van te genieten als aperitief. Als er iets te vieren valt zou ik deze wijn zeker serveren. Wil je toch iets serveren bij deze wijn, dan kan je kiezen voor lichte kazen of een assiette crudité. Zorg ervoor dat het lichte hapjes zijn. Schelpdieren en lichte visgerechten combineren ook mooi.
4 Gouden medailles
Type wijn | Mousserend |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Penedès |
Sluiting | Kurk |
Vintage | 2011 |
Alcoholpercentage | 11.5 |
Druiven | Macabeo, Parellada, Xarel·lo |
Drinktemperatuur | 8 tot 10 graden |
Smaakprofiel | Bubbels |
Lekker bij | Salades, Vis, Schaaldieren |
Medailles | Goud |
Agustí Torelló Mata Kripta Gran Reserva
De fles van deze Agustí Torelló Mata Kripta Gran Reserva heeft de vorm gekregen van een oude amfoor kruik. Dat maakt het wel een opvallende verschijning. Het is een eerbetoon aan de Romeinen, die de kunst van het wijnmaken naar Spanje brachten. Maar tevens een manier om je te dwingen de wijn goed gekoeld te serveren. Met deze vorm fles is een wijnkoeler een goed idee, je kan hem niet staand neerzetten. Om de Kripta fles zit een luxe cadeauverpakking. In de verpakking zit een kaartje met details over de wijn, flesnummer en degorgeer datum.
Deze Kripta cava is een Brut nature. We hebben dus te maken met een droge Cava aangezien er geen suikers zijn toegevoegd. Een belangrijke stap in het productieproces van Cava is het degorgeren van de wijn. Na de jarenlange rijping in de kelders van het wijnhuis, wordt de gist prop uit de wijn verwijderd en de fles voorzien van zijn uiteindelijke kurk. De wijnen van Agustí Torelló Mata worden pas gedegorgeerd als ze besteld zijn voor de reis naar Nederland. Op die manier blijven de wijnen langer fris, en zo heb je altijd een ‘verse’ cava! De degorgeer datum staat uiteraard op de fles. Zo kan je altijd de ouderdom van je wijn weten.
De prijzenparade van Agustí Torelló Mata Kripta Gran Reserva
Deze Agustí Torelló Mata Kripta Gran Reserva haalt de ene na de andere prijs binnen. Zo kreeg deze Kripta van toonaangevende wijnrecensent Robert Parker de hoogste score voor een cava ooit, namelijk 94 punten. Het Nederlandse Perswijn Magazine gaf 5 van de 5 sterren. Master of Wine en wijnrecensent Jancis Robinson gaf 17 van de 20 punten. In het boek “de 100 beste wijnen ter wereld” van Bettane Desseauve staat ook onze Kripta. En raad eens wat er geserveerd werd tijdens de presentatie van het boek? Precies.
Productieproces van deze Kripta Cava
Een Cava wordt natuurlijk gemaakt van Spaanse inheemse druiven. De Macabeo, Xarel·lo en de Parellada. De Macabeo druiven die zijn gebruikt voor het maken van de Kripta komen uit de wijngaard Vicari in Sant Pau d’Ordal. De Xarel·lo druiven komen uit de Mercader wijngaard in Sant Sadurní d’Anoia. De Parellada druiven komen uit de Lola wijngaard in Sant Joan de Mediona. Stuk voor stuk wijngaarden met unieke bodem en goede ligging ten zuidwesten van Barcelona.