Wijnmaker Telmo Rodríguez staat in de top 10 van de beste wijnmakers van Spanje. Hij is eigenzinnig en veelzijdig. Telmo Rodriguez bezit wijngaarden door heel Spanje, waardoor hij veel verschillende wijnen van verschillende inheemse Spaanse druivensoorten maakt. Al zijn wijnen kan je omschrijven als kwalitatief goed, op het fruit gemaakt, relatief weinig hout invloed en biologisch gemaakt.

Telmo Rodriguez Spaanse wijn
Wijnmaker Telmo RodríguezDe driving winemaker

Na zijn studie aan de universiteit in Bordeaux werd hij de wijnmaker van La Granja Nuestra Señora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Nog steeds één van de beste wijnhuizen van Spanje. Hij is daarna zijn eigen wijnen gaan maken in diverse streken van Spanje. Telmo woont in Madrid en rijdt met de auto naar de diverse projecten waar hij wijn maakt. Als grappige variant op wijnmakers die overal ter wereld gevraagd worden en als “Flying Winemakers” rondreizen noemt hij zichzelf de “Driving Winemaker”.

Telmo Rodriguez werkt altijd volgens zijn eigen filosofie. Daarbij komt hij soms in de knel met de Spaanse wijnwetten die vaak nog voorschriften kennen uit andere tijden.

Zo is er een voorschrift in Rioja dat als je “Reserva” op het etiket zet ten teken dat de wijn houtrijping heeft gehad, je deze minimaal 12 maanden op het vat moet hebben gehad (voor rode wijn) en 6 maanden (voor witte wijn en rosé). Telmo vindt dit onzin. Elk jaar zijn de temperatuur en klimaatomstandigheden immers anders. Soms kan volgens hem de wijn inderdaad moeiteloos een rijping van 12 maanden aan. Maar in andere jaren moet het korter. Eigenzinnig als hij is haalde hij vanaf 1995 de term “Reserva” van zijn Rioja etiket af, alhoewel die wijn wel degelijk houtrijping heeft gehad. Zelf grapt hij: “Ik vraag het gewoon aan mijn wijn hoe lang hij houtrijping wil hebben”. Verder is Telmo Rodriguez ook eigenzinnig als het aankomt op het gebruik van de druiven, wijngaardbeheer en de aanplant van wijnstokken.

valdeorras wijn
De wijngaarden in Valdeorras

Fieldblend

Nog zo’n voorbeeld van een botsing met de instanties: de fieldblend. Vroeger waren er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen. Dit noemt men in de wijnwereld  “field blends”. Telmo wilde deze historische manier van wijnmaken weer herintroduceren. Door de diversiteit aan druiven in de wijngaard neemt de ziektebestendigheid toe en wordt de complexiteit van de wijn bevorderd. Na aanvankelijk veel tegenstand omdat zijn wijn niet voldeed aan de voorgeschreven regels, werd zijn fieldblend toch erkend als Rioja wijn en mag de herkomstbenaming op het etiket worden vermeld. Gelukkig maar, want het zijn prachtige en originele wijnen.Telmo Rodriguez herintroduceert de Spaanse historische manier van wijnmakenInheemse druivenrassen

Telmo Rodriguez vindt dat er erg veel goede inheemse druivenrassen zijn. Niet voor niets had iedere streek vroeger zijn eigen inheemse druivensoorten die het juist op die specifieke plek goed deden. Die druivensoorten wil hij dan ook op die van oudsher gebruikelijke plekken inzetten. Hij produceerde als één eersten een Rueda van Verdejo en Viura, waarna veel wijnmakers volgden. Hij maakt een Mencia en Godello in Valdeorras, een Monastrell uit Alicante, een Moscatel uit Malaga, een Garnacha uit Cebreros.  Bij deze ene wijnmaker kan je de vele gezichten van wijnland Spanje proeven.

Bush Vines, de vrijstaande stokken

Wij zijn inmiddels gewend aan de plaatjes van wijnranken die langs ijzeren draden geleid worden. Zo kunnen ze makkelijk machinaal bewerkt worden. Vroeger vond je overal in Spanje echter vrijstaande stokken (Bush Vines) in de vorm van een struik. Dat was niet voor niets.  De stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konen komen in dit warme klimaat. Bij deze vrijstaande stokken in de vorm van een struik hangen de druiven meer in de schaduw van de bladeren wat minder kans geeft op “verbranding”. Erg gunstig in een klimaat waar de zon aardig kan branden. Ook geeft het minder “gestoofd” fruit aroma’s en juist frissere zuren. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat alles met de hand moet bij het wijngaardbeheer en de oogst.

Draadgeleiding heeft veel meer stokken per hectare nodig en dat zou betekenen dat je in gebieden die toch al een tekort aan water hebben zou moeten gaan irrigeren. De Bush Vines methode van Telmo is dus duurzamer dan reguliere wijngaarden met draadgeleiding.

cebreros wijngaard van Telmo Rodriguez in Spanje met bush vines

Biologische wijnbouw

“Als je goed voor de natuur en je wijngaard zorgt, krijg je de mooiste wijnen ervoor terug”. Dat is de overtuiging van Telmo Rodriguez. Hij deed al aan biologische wijnbouw toen dat nog niet zo onze aandacht had. Telmo werkt op deze manier uit overtuiging, en geeft niet zoveel om een bepaald certificaat die dat aantoont. Waarschijnlijk vindt hij het ook teveel gedoe om een certificaat voor al zijn wijnen te krijgen. Hij is in zoveel gebieden actief. Bovendien moet je dan aan vaste voorschriften voldoen om je wijn te maken. En als eigenzinnige wijnmaker past dat niet helemaal bij hem. Zijn wijnen zijn dus niet allemaal formeel gecertificeerd, maar Telmo werkt 100% biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.

Bekijk alle wijnen van Telmo Rodriguez

De wijnen van Telmo Rodriguez zijn stuk voor stuk topwijnen van prachtige kwaliteit. Wij verkopen de mooiste wijnen van Telmo Rodriguez, en hebben ze overzichtelijk op een rijtje gezet. Bekijk alle Telmo Rodriguez wijnen hier.