Welke wijn wordt er gemaakt van de Pinot Grigio druif en in welke landen wordt dat gedaan?

De Pinot Grigio druif wordt in Franstalige landen Pinot Gris genoemd en in Duitstalige landen de Grauburgunder. Hij dankt die naam aan zijn grijze kleur die over de licht rode druif gaat.
Het is een ras dat vroeg uitloopt en vroeg rijpt. Daardoor is het heel geschikt  voor wat koelere klimaten. Wordt de druif wat later geoogst of in warme klimaten kan een hoog suikergehalte worden opgebouwd en verliest de druif zijn zuren.

Er is een groot verschil tussen kwaliteitswijn van dit ras en goedkope massaal geproduceerde wijnen. Deze laatste wordt vaak gemaakt van een kloon die relatief neutrale wijnen oplevert.

Pinot Grigio over de wereld

De Elzas in Frankrijk staat bekend om de Pinot Gris wijn. Meestal droog en soms met een klein zoetje. Vaak heeft deze wijn een goudgele kleur vanwege de diepe kleur van de druivenschil. De wijn heeft vaak een olieachtige textuur en aroma’s van rijp tropisch fruit en hints van gember en honing.

De Italiaanse stijl uit noord-Italië is heel anders. Deze Pinot Grigio wijnen hebben vaak geconcentreerde fruitsmaken van limoen en mineralen. De Pinot Gris wijn uit  Nieuw-Zeeland  heeft vaak een dik mondgevoel, een gemiddeld zuurgehalte, en meestal pure fruitsmaken. Uit Tasmanië ( Australië) en Oregon (VS) komen ook mooie rijke en droge Pinot Gris wijnen.