Een heerlijk vegetarisch gerecht. Boeuf Bourguignon maken met alleen groente? Dat kan met dit heerlijke recept. De paddenstoelen zijn een heerlijke vervanger voor het vlees.

Benodigdheden:

*15g boter ( of margarine)
*30ml ( 2 eetlepels) olijfolie
*125g sjalotten
*1 winter wortel
*1 knoflookteen
*1 blikje tomaten purée
*2 eetlepels patent bloem
*125ml rode wijn ( smaakprofiel: rood licht of rood soepel)
*150ml vegetarische bouillon
*2 takjes tijm
*625g gemengde paddenstoelen naar keuze.

Vegetarische Paddenstoelen Bourguignon met Italiaanse rode Nero D'Avola Wijn

Bereiding

  1. Voeg 1 eetlepel olie samen met de boter in de pan en bak de gehalveerde sjalotten in 5 minuten zachtjes aan. Voeg daarna de in plakjes gesneden wortel toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes bakken tot ze zachter worden.
  2. Roer de knoflook, de tomatenpuree en de bloem er op een zacht vuur in 2 minuten doorheen. Giet dan de wijn er doorheen. Blijf roeren om er een mooie gladde saus van te maken.
  3. Voeg de bouillon toe samen met de tijm.
  4. Bak de paddenstoelen 5 minuten zachtjes in een koekenpan met behulp van 1 eetlepel olie. Afhankelijk van de grootte mag je de paddenstoelen halveren. Voeg ze samen met het kookvocht bij de Paddenstoelen Bourguignon.
  5. Eet het puur als groente schotel , of serveer met bijvoorbeeld rijst, couscous of bulgur. Net waar je zin in hebt. Eet smakelijk!

Tip van de chef: Je kan eenvoudig zelf je eigen vegetarische bouillon trekken. Neem groente die je nog over hebt : bleekselderij, wortel, kool, sperziebonen, ui, prei. Zet op in een pan met kokend water en laat een half uurtje trekken. Koop een zakje gedroogde paddenstoelen en laat ze tegelijkertijd een half uur weken in gekookt water. De bouillon en het vocht van de gedroogde paddenstoelen vormen samen een heerlijke groentebouillon. De gewelde paddenstoelen gebruik je natuurlijk gewoon.