Je ziet Azienda Agricola regelmatig op Italiaanse flessen wijn staan. Maar wat betekent deze term eigenlijk? Is het een kwaliteitsaanduiding, of een slimme marketinguiting? Wij vertellen jou graag over de Italiaanse etiketten.

Azienda Agricola

Azienda Agricola en de Italiaanse etiket termen

Etiketten van wijn staan vaak vol met vaktermen. De ene bestaat echt en heeft betekenis. Andere zijn puur marketing. Azienda Agricola staat op etiketten van wijnen uit Italië. Er zat dus niks anders op dan contact te zoeken met onze Italiaanse wijnboeren om uit te zoeken wat de betekenis is.

Het antwoord was verrassend eenvoudig. Azienda betekent ‘bedrijf’, en Azienda Agricola betekent dus letterlijk genomen ‘boeren bedrijf’. Als Azienda Agricola voor de naam van een wijnhuis staat, betekent Azienda Agricola wijnhuis. Naast Azienda Agricola kom je verder ook de term Podere tegen op een Italiaans wijnetiket. Podere betekent in het Italiaans boerderij of wijnboerderij.

Azienda Vinicola

Soms het is lastig om de Italiaanse wijnetiketten te lezen. Naast Azienda Agricola komen we soms ook Azienda Vinicola tegen. Misschien had je het al geraden, maar dit betekent niets minder dan wijnbouw bedrijf in het Italiaans. Een goed voorbeeld van een wijnhuis dat er voor kiest om Azienda Vinicola op het etiket te vermelden in plaats van Azienda Agricola is Talamonti. Dit Italiaanse wijnhuis maakt kwaliteitswijnen in Abruzzo. De Talamonti Tre Saggi, hun wijn van 100% Montepulciano, is onlangs door Robert Parker beoordeelt met 89 punten. Dat is voor deze prijsklasse een ongekend hoge score. Lees hieronder onze proefnotitie van deze fantastische kwaliteitswijn.

Azienda Agricola Vinicola Talamonti Tre Saggi

De Tre Saggi van wijnhuis Talamonti is alles wat je verwacht van een top Italiaanse wijn. Tre Saggi betekent in het Italiaans drie wijze mannen. Tre Saggi wordt alleen in zeer goede wijnjaren gemaakt, en de naam verwijst naar de drie vooraanstaande familieleden en wijnmakers van het bedrijf. De wijn heeft 12 maanden gerijpt in 300 liter houten vaten. Daarna wordt de wijn gebotteld en rijpt de wijn nog eens 12 maanden in de kelders van de azienda. De wijn heeft een donkere robijnrode kleur met paarse ondertonen. In de geur complexe aroma’s van wilde bessen. Daarnaast elegante kruidige hints van de rijping op eikenhout. Tre Saggi heeft smaken van zwarte bes, kers, hazelnoot en koffie. Vooraanstaand wijncriticus Robert Parker beoordeelde deze wijn met maar liefst 89 punten.

Azienda Agricola Vinicola Talamonti Aternum Trebbiano

Een andere lokale druivensoort is Trebbiano. Deze Talamonti Aternum is er een van hoge kwaliteit, en kreeg maar liefst 89 punten van Robert Parker. Direct valt de mooie neus op met aroma’s van citrus en appel. Daarnaast een kruidige toon van dragon en salie. In de mond vallen de frisse, ronde zuren op en een tikkeltje mineralige ziltigheid. Het is een wijn vol smaak, maar door de fijna zuren niet te log.

Azienda Agricola Vinicola Talamonti Moda

Talamonti Moda is een fantastische kwaliteitswijn uit Abruzzo. Deze wijn is gemaakt van 100% Montepulciano druiven. De wijnranken van deze wijn staan aangeplant op 300 meter boven de zeespiegel rond het pittoreske dorp Loreto Aprutino. De bodem is hier kalkrijk wat de kwaliteit van de druiven ten goede komt. De kleur van de wijn is intens robijnrood. De Talamonti Moda heeft een geweldige neus met geuren van rijp rood fruit. Qua smaak is hij rijk in fruit en heerlijk sappig. In de afdronk proef je een kleine hint van de rijping op 34hl eikenhouten vaten. Vervolgens een fijne lange afdronk.

Robert Parker beloonde deze kwaliteitswijn met maar liefst 87 punten. Hierdoor is deze wijn is hét voorbeeld van wat een vooraanstaande Italiaanse Azienda Agricola of Azienda Vinicola te bieden heeft!Meer lezen over Italiaanse wijn?

Nu je weet wat Azienda Agricola betekent, is er nog veel meer te ontdekken over Italiaanse wijn. Lees bijvoorbeeld ons laatste blog over wijnland Italië. Of bijvoorbeeld over Italiaans wijngebied Valpolicella, met hun beroemde rode wijn. Meer fan van wit? Lees dan over Vernaccia di San Gimignano met hun heerlijke sappige witte wijn.

Wij geven informele en gezellige wijnproeverijen, waarbij we je alle ins en outs over wijn vertellen. Kom de laatste nieuwtjes over Italiaanse wijn te weten, en boek hier een leuke wijnproeverij. Mogelijk op locatie, in ons proeflokaal of online via Zoom.