Vegan is booming. Waar het vroeger een wat stoffiger imago had, zie je tegenwoordig om je heen en op social media steeds meer vegan producten en vegan horeca concepten. Ook in de wijnwereld is vegan inmiddels geïntroduceerd. Maar hoe zit dat precies? Zijn alle wijnen niet veganistisch? Of toch niet? En hoe vind ik vegan vriendelijke wijn? Wij zochten voor je uit wat het verschil is, en doken in de wereld van vegan wijnen.

Is wijn vegan
Is wijn vegan? Wij zochten het uit!

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat vegan precies is. Veganisten eten en drinken alleen maar plantaardige producten, dus bijvoorbeeld ook geen eieren, melk of honing. Dit gaat dus een stap verder dan vegetariërs, die alleen geen vis en vlees eten. Vegans vermijden alle dierlijke producten. Waar je dit bijvoorbeeld ook goed kan zien, is dat vegans geen producten van leer gebruiken en geen snoepjes eten met gelatine. Maar wat heeft het veganistische leven te maken met wijn?

vegan logo op wijn etiket

Waarom niet alle wijn vegan is

Zoals we allemaal weten wordt wijn gemaakt van druiven. In de basis is wijn niets meer dan gefermenteerd druivensap. De rijpe druiven worden geperst, en van nature zit er in deze druiven suikers. Door gist toe te voegen aan het druivensap ontstaat er een vergisting, waarbij de suikers in het sap worden omgezet in alcohol en in kooldioxide (bubbeltjes). Op het eerste gezicht lijkt dit vegan proof.

De reden dat niet alle wijn vegan is komt door het zogenaamde klaren van de wijn, wat na de vergisting in het productieproces plaats vindt. Alle jonge, net gemaakte wijnen zijn troebel van kleur en bevatten allemaal minuscule moleculen zoals eiwitten, tartraten, tannines en fenolen. Dit is allemaal natuurlijk, en op geen enkele manier schadelijk. Maar wij wijnliefhebbers drinken nou eenmaal liever een helder glas wijn, en zitten niet te wachten op een troebel glas wijn met drijvende stukjes.

De meeste wijnen zullen, als je ze lang genoeg te tijd geeft, zichzelf klaren. Hiervoor moet je de wijn alleen wel een stuk langer bewaren en rustig laten liggen. Wijnmakers hebben daarom allerlei hulpmiddelen om de wijn sneller te laten klaren. Deze hulpmiddelen werken als een soort magneet bij het snel helder maken van de wijn. Ze trekken de ongewenste moleculen naar zich toe, waarna deze eenvoudiger kunnen worden verwijderd.

Hulpmiddelen in het productieproces

Maar wat zijn deze hulpmiddelen precies? De meest gebruikte klaringsmiddelen in de wijnwereld zijn caseïne, albumine, gelatine en vislijm. Je raadt het al: dit zijn stuk voor stuk hulpmiddelen van dierlijke afkomst. Caseïne zijn proteïnes uit melk, albumine is afkomstig uit eiwit, gelatine is ook een dierlijke proteïne en vislijm is een proteïne afkomstig uit de zwemblazen van vissen. Klinkt niet heel smakelijk, maar gelukkig komen deze stoffen uiteindelijk niet in jouw lekkere glas wijn terecht. Ze worden ingezet als hulpstof, en worden samen met de moleculen die de wijn troebel maken eruit gefilterd.

Doordat de dierlijke hulpstoffen uiteindelijk uit de wijn worden gefilterd, staan ze niet op het etiket vermeld. Dit maakt het ingewikkeld om er achter te komen welke stoffen er zijn gebruikt tijdens het productieproces van de wijn. Vooral voor vegetariërs kan dit van belang zijn. Het klaren met caseïne en albumine wordt namelijk door vegetariërs nog geaccepteerd. Vegans vermijden alle dierlijke producten, en wijn die is geklaard met een van de vier voorgenoemde hulpstoffen is dus niet vegan proof. Het verschil tussen vegan wijn en gangbare wijn zit hem dus in de gebruikte hulpstoffen in het productieproces.

Welke wijn is wél vegan?

Oké, niet alle wijn is dus vegan. Maar goed nieuws, er bestaat wel vegan wijn. De laatste jaren stappen steeds meer wijnboeren over op een vegan productieproces. Het klaren van de wijn kan namelijk ook met hulpstoffen die niet van dierlijke oorsprong zijn. Voorbeelden zijn bentoniet (een mineraal wat wordt vervaardigd uit klei), actieve houtskool en andere plantaardige eiwitten afkomstig uit bijvoorbeeld kikkererwten.

Een andere trend wat veel vegans zullen aanmoedigen, is het niet klaren en filteren van de wijn. Er zijn steeds meer wijnboeren die ervoor kiezen om de natuur de vrije loop te laten. Dit betekent ook dat de wijnboer de wijn niet klaart, en ook niet filtert. Onderin de fles vindt je door deze keuze vaak wel wat depot. Je ontwijkt deze smurrie door het laatste kleine restje uit de fles niet op te schenken. Deze wijnen kan je herkennen aan de term ‘unfiltered wine’ of ‘vin non filtré’.

Vegan wijn herken je aan het logo of keurmerk op het achteretiket

Voorbeeld van een achter etiket van een vegan wijn

Hoe kan je vegan wijnen herkennen?

Als er op wijnetiketten doorgaans niet wordt aangegeven welke klaringsmiddelen er zijn gebruikt, hoe kan je dan vegan wijnen herkennen? Het antwoord: dit is nog altijd vrij lastig. Om te weten of een wijn vegan is, zit er vaak niks anders op dan de etiketten van de wijnen afspeuren. Op vegan wijnen staat een ‘vegan’ keurmerk, of de term ‘vegan friendly’. Zo weet je zeker dat je de juiste wijn te pakken hebt!

Onze Vegan wijn top 10

Wij willen het voor veganistische wijnliefhebbers zo makkelijk mogelijk maken, en hebben daarom meer dan 100 vegan wijnen geproefd. Hieruit hebben wij een top 10 samengesteld met de beste en lekkerste vegan wijnen. Bekijk de lijst hieronder!



1. Calusari Pinot Grigio

Een van onze toppers uit het vegan assortiment. Heerlijke verfrissende Pinot Grigio uit Roemenië. Dit land ligt niet direct voor de hand, maar er worden uitstekende wijnen geproduceerd met een nog betere prijs-kwaliteitsverhouding!

2. Reyneke Shiraz Cabernet Sauvignon

Reyneke is een biodynamische wijnmaker uit de omgeving van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Wijnmaker Johan Reyneke vindt dat de natuur op geen enkele wijze kunstmatig gecorrigeerd hoeft te worden. Puurder en eerlijker dan zijn wijnen kan dus bijna niet! Zelfs het onkruid verdelgen gebeurt op natuurlijke wijze: Johan stuurt een kudde koeien de wijngaard in. De runderen eten het onkruid op, en laten de druiven met rust. Zo hoeft hij dus niet met chemicaliën te spuiten! Deze stoere rode wijn is gemaakt van een blend van Shiraz en Cabernet Sauvignon. In de geur en smaak cassis, peper, gestoofd rood fruit en tabak. De tannines zijn heerlijk rond en zacht.





3. Agustí Torelló Mata Cava Brut Reserva

Deze cava is van een enorm hoge kwaliteit, en kan zich qua kwaliteit en smaak meten met goede champagnes. Niet gek, omdat wijnmaker Agustí Torelló Mata zijn cava’s jarenlang laat rijpen, en alleen gebruik maakt van rijpe inheemse druivensoorten. De frisse smaak van appels en citrus worden aangevuld met de rijke gist- en brioche smaken van de jarenlange rijping op fles. Heerlijk als aperitief.

4. Diwald Grüner Veltliner

Deze Grüner Veltliner van Diwald is heerlijk verfrissend van smaak, en de perfecte terraswijn voor in de warme zon. Naast het verfrissende karakter zit in de afdronk een subtiele bite zoals je deze ook vindt in grapefruit. Gemaakt door de absolute pioniers van biologische wijnbouw in Oostenrijk.





5. Pizzolato Violette Spumante

Voor feestelijke vegan bubbels zit je bij de Pizzolato Violette Spumante zeker goed! Heerlijke droge en fruitige bubbel uit het noorden van Italië. Alles staat bij deze wijn in het teken van duurzaamheid. Naast dat de wijn op een duurzame manier is geproduceerd, heeft de wijnmaker de fles zo mooi mogelijk gemaakt. Dit om hergebruik van de fles te stimuleren. Gebruik de fles bijvoorbeeld als karaf, vaas of kaarsenhouder. 

6. Integro Primitivo

Fan van volle, zongestoofde wijnen? De druiven van deze Primitivo uit Puglia zijn in de Italiaanse zon perfect rijp geworden. Hierdoor heeft de wijnmaker een verleidelijk fruitige wijn kunnen maken, met smaken van vruchtencompote, bramen en chocolade. Zwoel, dik en zacht van smaak.





7. Sinzero Chardonnay 0%

Even geen zin in alcohol, maar wel in een goed glas vegan alcoholvrije wijn? Dan zit je bij deze Sinzero Chardonnay helemaal goed! Door een ultramoderne nieuwe techniek te gebruiken, blijven ondanks dat de alcohol uit de wijn is gefilterd de heerlijke smaken behouden. Mooie geuren van tropisch fruit en steenfruit stijgen op uit het glas, aangevuld met een heerlijke frisse smaak. Wat ons betreft de beste alcoholvrije wijn op de markt. Naast de Chardonnay heeft Sinzero ook nog een bubbel en een rode wijn.

8. Calusari Pinot Noir

Koel deze lichte rode wijn even kort voordat je hem drinkt. Op ongeveer 16 graden komen de sappige smaken van zwarte kersen en frambozen goed tot hun recht. Deze wijn is gemaakt door een Spaanse en een Australische wijnmaker die met hun jarenlange ervaring de Roemeense wijnen van Calusari op de kaart zetten. Een heerlijke droge rode wijn met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.





9. Prosecco Bio Treviso Pizzolato

Deze vrolijke prosecco heeft een lichte bubbel en lekkere verfrissende smaken. De feestelijke start voor elke borrel, partij of diner. Op volledig biologische wijze geproduceerd, en tevens zonder  hulpstoffen van dierlijke oorsprong. Delicate Prosecco vol fruit en karakter.

10. Miopasso Nero D'Avola

Deze Zuid-Italiaanse Nero D’Avola is op een bijzondere manier gemaakt. De Italianen noemen het appassimento, een productiemethode waarbij een gedeelte van de druiven wordt zongedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water uit de druiven, en blijven alleen de geconcentreerde aroma’s over. Heerlijk! In het glas levendige zwart fruit aroma’s als zwarte kers, zwarte bes, bosbes en braam. Zachte maar lang aanhoudende afdronk.



Meer lezen over wijn?

Onze vegan wijn van wijnhuis Calusari komt uit Roemenië. Lees hier alles over dit bijzondere wijnland. De vegan Pinot Grigio van Calusari is heerlijk met ons laatste recept, een zomerse avocado salade.

Vegan wijn bestellen?

Op zoek naar de lekkerste vegan wijnen? Bekijk onze bovenstaande top 10 vegan wijnen, en bestel eenvoudig online. Wij verzenden in Nederland met PostNL, en vanaf €50 betaal je geen verzendkosten. Binnen 1-2 werkdagen wordt jouw bestelling thuis bezorgd en kan het genieten beginnen! In Nijmegen bezorgen we per bakfiets: voor 16:00 besteld = vandaag in huis. Bekijk al onze wijnen hier.