Argentijnse rode wijn is bijzonder in trek de laatste jaren. De Argentijnen zijn met een opmars bezig als het om kwaliteit gaat, en dit is goed te proeven in de rode wijnen. De Argentijnse wijnboeren zijn veel aan het experimenteren met wijnmaken wat spannende en vernieuwende wijnen oplevert. De rode wijn uit Argentinië is vaak heerlijk rond met zachte tannines maar wel uitgesproken karakter.

Argentijnse rode wijn in de Mendoza
Mendoza: de bakermat van de Argentijnse rode wijn

Argentijns wijnhuis

Kerngegevens wijnland Argentinië:

  • De Mendoza streek is goed voor ruim twee derde van de totale productie, en beslaat een oppervlakte van 150.000 hectares
  • De Malbec is veruit de meest aangeplante druif in Argentinië, met de Bonarda en Cabernet Sauvignon op plek twee en drie
  • Het klimaat van Argentinië is over het algemeen droog met veel zonuren

Argentijnse rode wijn & de Malbec druif

Argentinië en Malbec zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Diep geworteld in de rode wijncultuur van Argentinië, is de Malbec druif veruit de meest aangeplante druif van Argentinië. Wijnen gemaakt van de Malbec geven heerlijke kruidige aroma’s aan de wijn, en passen bij vele hedendaagse recepten in Nederland. De wijnhuizen waar wij mee samenwerken hebben ook veel Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Merlot en Petit Verdot aangeplant. 50% van de aangeplante druivenstokken in Argentinië is ouder dan 25 jaar.

Door het dagelijkse handwerk van de wijnboer worden alleen de beste druiven geselecteerd voor jouw Argentijnse rode wijn

Geschiedenis van wijnland Argentinië

De geschiedenis van de wijn in Argentinië gaat terug naar de tijd van de Europese kolonialisten. In de 16e eeuw plantten de Spaanse ontdekkingsreizigers de eerste wijnstokken in Argentinië, en merkte dat deze het beste groeiden aan de voet van de Andes. Er heerst dus al een eeuwenlange wijngeschiedenis in Argentinië, die zich vandaag de dag voortzet. Door continue experimenten van Argentijnse wijnmakers komen er spannende en verrassende wijnen op de markt, waarvan wij jou graag een aantal van onze ontdekkingen laten proeven.

De Mendoza en andere Argentijnse top rode wijngebieden

Wie Argentijnse rode wijn zegt, zegt Mendoza. Maar liefst twee derde van de totale productie wijn komt uit dit gebied. Deze productie heeft deels te maken met de goede klimaat omstandigheden in de Mendoza. Doordat het erg hoog gelegen is, de hoogste druivenstokken zijn op maar liefst 1200 meter aangeplant, groeien de druiven goed en is de opbrengst hoog. Het Mendoza gebied wordt beschermd door het Andes gebergte.

De bodem van de Mendoza kan je goed terugproeven in de wijnen die wij verkopen: de bodem bestaat door de erosie vooral uit sediment (alluviaal). Naast het wereldberoemde en meeste belangrijke wijngebied Mendoza zijn de belangrijkste wijnstreken van Argentinië: de Jujuy, Salta, Cafayate, Tucumán, Catamarca, La Rioja, San Juan, La Pampa en Rio Negro. Argentijnse rode wijn koop je eenvoudig online bij Wijnbutler! Breed en voordelig aanbod van rode wijn uit Argentinië.

Probeer onze top 3 van Argentijnse rode wijnen: