Argentijnse rode wijn is bijzonder in trek de laatste jaren. De Argentijnen zijn met een opmars bezig als het om kwaliteit gaat. Dit is goed te proeven in de rode wijnen. De Argentijnse wijnboeren zijn veel aan het experimenteren met wijn maken. Vanzelfsprekend levert dit spannende en vernieuwende wijnen op. De rode wijn uit Argentinië is vaak heerlijk stevig rond met zachte tannine maar wel uitgesproken karakter.

wijnhuis in de Mendoza met wijngaard en andes gebergte

mendoza wijnstokken wijngaard

Kerngegevens wijnland Argentinië:

  • De Mendoza streek is goed voor ruim twee derde van de totale productie van Argentinië. Het wijngebied beslaat een oppervlakte van 150.000 hectares
  • De Malbec is veruit de meest aangeplante druif in Argentinië. De druiven Bonarda en Cabernet Sauvignon komen op plek twee en drie.
  • Het klimaat van Argentinië is over het algemeen droog met veel zonuren.

Argentijnse rode wijn & de Malbec druif

Argentinië en Malbec zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De druif is diep geworteld in de rode wijncultuur van Argentinië. Hierdoor is de Malbec druif veruit de meest aangeplante druif van Argentinië. Wijnen gemaakt van Malbec geven heerlijke kruidige aroma’s aan de wijn. Hierdoor passen ze bij vele recepten uit de Nederlandse keuken. De wijnhuizen waar wij mee samenwerken hebben ook veel Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Merlot en Petit Verdot aangeplant. 50% van de aangeplante druivenstokken in Argentinië is ouder dan 25 jaar.

Door het dagelijkse handwerk van de wijnboer worden alleen de beste druiven geselecteerd voor jouw Argentijnse rode wijn

Geschiedenis van wijnland Argentinië

De geschiedenis van de wijn in Argentinië gaat terug naar de tijd van de Europese kolonialisten. In de 16e eeuw plantten de Spaanse ontdekkingsreizigers de eerste wijnstokken in Argentinië. Ze merkten dat deze het beste groeiden aan de voet van de Andes. Er heerst dus al een eeuwenlange wijngeschiedenis in Argentinië, die zich vandaag de dag voortzet. Door continue experimenten van Argentijnse wijnmakers komen er spannende en verrassende wijnen op de markt. Hiervan willen wij jou graag een aantal van onze ontdekkingen laten proeven.

De Mendoza en andere Argentijnse top rode wijngebieden

Wie Argentijnse rode wijn zegt, zegt Mendoza. Maar liefst twee derde van de totale productie wijn komt uit dit gebied. Deze productie heeft deels te maken met de goede klimaat omstandigheden in de Mendoza. Het wijngebied is een van de hoogst gelegen wijngebieden ter wereld. De hoogste druivenstokken zijn op maar liefst 1200 meter aangeplant. Doordat de omstandigheden goed zijn, is de opbrengst hoog. Het Mendoza gebied wordt beschermd door het Andes gebergte.

De bodem van de Mendoza kan je goed terug proeven in de wijnen die wij verkopen. De bodem bestaat door de erosie vooral uit sediment (alluviaal). Naast het wereldberoemde en meeste belangrijke wijngebied Mendoza zijn er nog genoeg andere wijngebieden. De belangrijkste zijn de Jujuy, Salta, Cafayate, Tucumán, Catamarca, La Rioja, San Juan, La Pampa en Rio Negro.

Ontdek de lekkerste wijnen uit Argentinië

Ontdek al onze Argentijnse rode wijnen. Of lees meer op de website van ons meest populaire wijnhuis Kaiken.

Probeer onze top 3 van Argentijnse rode wijnen: