Chili is als wijnland in de jaren 70 van de vorige eeuw sterk opgekomen als belangrijk wijnland. De toenemende interesse in wijn en de steeds groter wordende handel hebben daarbij een grote rol gespeeld. Maar het belangrijkst is de kwaliteit van de Chileense wijn en de grote diversiteit. Het prachtige Chili is enorm langgerekt. De wijngaarden uit het noorden en het zuiden liggen 1400 km. uit elkaar. Logisch dat er grote klimaatverschillen zijn die om andere druivenrassen vragen.

Chileense wijn

Het wijnland Chili van noord naar zuid

Het Noorden is bergachtig en relatief droog. Meer zuidelijk lijkt het wel altijd lente. Chili heeft bovendien voordeel van het Andesgebergte dat voor irrigatie kan zorgen en verkoeling door hoogteligging én de invloed van de Humboldstroom vanaf Antarctica die voor verkoeling en vochtige lucht zorgt. Tel daarbij op dat Chili méér zonuren heeft dan Europese wijngebieden en de conclusie is snel getrokken. Chili is een ideaal wijnland.

Chileense wijn

Wijnfeiten wijnland Chili:

• 110.000 hectare wijngaarden
• 6 miljoen hectoliter waarvan 75% rode wijn
• Klimaten: over het algemeen een warm mediterraan klimaat
• Wijn druiven: Frans georiënteerd

De meest noordelijke en zuidelijke wijngaard van Chili liggen maar liefst 1400 kilometer uit elkaar

Chileense wijnregio’s en wijnsoorten

Het mooie Chili is een enorm uitgerekt land waar veel verschillende stijlen wijn worden gemaakt. Het grootste gedeelte van de Chileense wijnproductie is rood. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Chili.

Elqui en Limari valley

Extreem noordelijk ligt het gebied Coquimbo met de bekendste gebieden Elqui – en Limari Valley. De wijngaarden profiteren hier van helder zonlicht en verkoeling door zeewind en/of berglucht. Hier komen vooral frisse wijnen van de Chardonnay en Sauvignon Blanc vandaan. Maar ook een Syrah met weinig body en peper in de afdronk. Ongeveer dezelfde omstandigheden en wijnsoorten treffen we aan in de gebieden Casablanca Valley, Leyda Valley en San Antonio Valley, ter hoogte van de stad Santiago.

Central Valley

Onder de hoofdstad Santiago vinden we het bekende gebied Central Valley. Dit is een relatief vlakke regio. De druiven rijpen hier gemakkelijk. Hier zijn dan ook de meeste Chileense wijngaarden gevestigd. Bekende wijngebieden uit dit gebied zijn Maipo Valley met zijn uitstekend cabernet sauvignon, Rapel Valley met heerlijke Carmenère en Syrah , Curicó Valley en Maule Valley met wijnen met hogere zuren.

De zuidelijke wijngebieden

De zuidelijke regio is duidelijk koeler en natter. De meeste wijnen worden lokaal geconsumeerd. De Pinot Noir, Chardonnay en Muscat wijnen uit met name de Bio Bio Valley zijn echter veelbelovend.

chileense wijn

Probeer onze top 3 Chileense wijnen: