Duitsland kent ondanks de noordelijke ligging een rijke wijntraditie. De Romeinen introduceerden immers de wijnbouw al zo’n 2000 jaar geleden. In het feodale tijdperk werd er voornamelijk door kloosters veel wijn gemaakt. In die tijd meestal rode wijn. Het aantal hectares voor wijnbouw was toen ruim 3x zo groot als tegenwoordig. Er was sprake van aardig wat export waarbij men gebruik maakte van de rivieren voor het vervoer.
Duitsland is de thuishaven van de Riesling. Er worden wijnen gemaakt van hoge kwaliteit in verschillende stijlen die altijd perfect in balans zijn qua zoetheid en zuren. Ook de Spätburgunder druif ( oftewel de Pinot Noir) heeft een goede reputatie. En vergeet niet de geweldige zoete wijnen die tot stand zijn gekomen door edelrot ( botrytis). De eerste generatie wijndrinkers leerde de Duitse wijnen kennen in de jaren 70. Toen waren het vaak eenvoudige zoete wijnen die in grote hoeveelheden werden gemaakt. Bij de huidige wijnmakers staat kwaliteit echter voorop. Vrijwel bij elk wijnbouwgebied in Duitsland heerst een koel continentaal klimaat. Dat maakt het belang van een goede zuidelijke ligging van wijngaarden op steile hellingen van grote betekenis, zodat warmte en zonlicht optimaal benut kunnen worden.

Moezel Duitse wijn

Duitse wijn

Wijnfeiten wijnland Duitsland:

• 100.000 hectare wijngaarden
• 9,8 miljoen hectoliter per jaar (2018)
• 63% van de productie zijn witte wijnen
• Klimaat: gematigd continentaal
• Ongeveer 20% van de wijnen is voor de export
• Bekende druivenrassen: Riesling en Spätburgunder

De Duitsers geven aan sommige druiven een eigen Duitse naam, zoals bijvoorbeeld de Spätburgunder (Pinot Noir) & Weissburgunder (Pinot Blanc)

Duitse wijnregio’s en wijnsoorten

Duitsland kent 13 kwaliteit-wijnbouwgebieden met, op twee na, een zuidwestelijke ligging. Door de relatief noordelijke ligging rijpen de druiven langzaam en wordt er laat geoogst. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Duitsland.

De Moezel

De wijnstreek die door de Romeinen werd gebruikt voor wijnbouw. De ideale ligging van de steile, leisteen heuvels ten opzichte van de rivier de Moezel zorgen voor prachte wijnen. Meestal van de riesling druif. De steile hellingen zorgen voor een gunstige ligging ten opzichte van de zon en de leisteen heeft het vermogen van irrigatie en het vasthouden van warmte. Ook de rivier heeft een gunstige invloed.

Rheinhessen

Het grootste wijnbouwgebied van Duitsland. De steil oplopende wijngaarden hebben een gunstige ligging op de westoever van de Rijn. De riesling en Spätburgunder uit dit gebied hebben een goede reputatie. Er staat een reeks aan blauwe en witte druiven aangeplant.

De Pfalz

Het op een na grootste gebied dat je kan beschouwen als een voortzetting van de Franse Elzas. Dit is het warmste en droogste wijnbouwgebied in Duitsland. De meeste wijnen worden in een droge stijl gemaakt. 60% van de aanplant is wit waarvan de Riesling het meest voorkomt. Ook de Weissburgunder (Pinot Blanc) en de Spätburgunder (Pinot Noir) worden gebruikt voor GG wijnen (Grosses Gewächs).

duitse wijn bestellen

Probeer onze top 3 Duitse wijnen: