Italië is de bakermat van veel druivenrassen. Bijna nergens ter wereld is er zoveel landbouwgrond in gebruik voor de wijnbouw. De wijngaarden bevinden zich werkelijk overal in Italië. Dat levert veel verschillende wijnstijlen op. De Romeinen waren belangrijke verspreiders van de wijncultuur, maar pas in de jaren 70-80 van de vorige eeuw kwam de export flink op gang en werden er op steeds grotere schaal kwaliteitswijnen gemaakt. Dankzij het klimaat, de bodem, de knowhow en de focus op kwaliteit zijn er veel mooie Italiaanse wijnen te krijgen.

Italiaanse wijn wit en rood

Wijnfeiten wijnland Italië:

• 625.000 hectare wijngaarden
• 25% wijnproductie van het wereldtotaal
• 48,5 miljoen hectoliter per jaar (2018)
• Klimaten: gematigd landklimaat, middellandse zeeklimaat en continentaal klimaat
• Export: 20 miljoen hectoliter
• Bekende druiven: Sangiovese, Pinot Grigio, Nebbiolo, Primitivo, Negroamaro en Aglianico.

De lekkerste Italiaanse rode wijn

Italiaanse rode wijnen zijn zowel bij de Italianen als bij wereldwijde wijnliefhebbers zeer populair. Bij Italiaanse wijn denk je al snel aan klinkende namen zoals Chianti en Barolo. In heel Italië wordt rode wijn geproduceerd, maar vooral in Veneto en Toscane is het aandeel rood erg groot en presenteren deze twee gebieden zich als dé Italiaanse wijnstreken voor rode wijn. Italiaanse rode wijn wordt van vele verschillende druivensoorten gemaakt, zoals de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Corvina en Rondinella. Daarnaast zijn er ook ontelbare inheemse druivensoorten die alleen in Italië voorkomen. Een voorbeeld is de Nero d'Avola druif die vrijwel alleen maar in Sicilië voorkomt en waar geweldige Italiaanse rode wijn van wordt gemaakt. Italiaanse rode wijn is lekker als los glas of bij een mooi (Italiaans) gerecht. Wanneer je hem ook drinkt, voor iedereen is er een perfect glas Italiaans rood.

Het grootste deel van de Italiaanse wijnproductie wordt door Italianen zelf gedronken en blijft dus in eigen land

italiaanse wijn

Italiaanse wijnregio’s en wijnsoorten

Waar je ook kijkt, overal in Italië wordt wijn verbouwd. Italië kent veel verschillende wijnsoorten, klimaten, grondsoorten en druivenrassen. Van het uiterste noorden in de Alpen, tot het zuidelijkste puntje in de hak van Italië. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Italië.

Piëmonte

Dit wijngebied ligt in de noord/west hoek van Italië. De bergen in het noorden geven beschutting tegen koude noordenwind en neerslag. Het gematigde en continentale klimaat staan samen met de heuvelachtige wijngaarden garant voor mooie wijnen. Barolo, Barbaresco, Asti en Gavi zijn klinkende namen.

italiaanse wijn

Trentino Alto Adige

Rond Bolzano aan de voet van de Alpen ligt het noordelijkste wijngebied aan de rivier de Adige met hellingen op het zuiden en zuidoosten gericht. Iets zuidelijker en warmer ligt Trentino. Hier is een gematigd klimaat met korte droge zomers en weinig neerslag gedurende het groeiseizoen. Ideaal voor frisse, vaak witte wijnen.

Veneto

Dit is één van de grootste wijn producerende gebieden van Italië ook in noord Italië . Bekend zijn Soave en Valpolicella die uit dit gebied komen. Veneto kent een warm klimaat met gematigde regenval. Er is ook een groot verschil in hoogtes. Een wijngaard met een hogere ligging kan zo voldoende verkoeling krijgen. Hierdoor kunnen zich voldoende zuren in de druif ontwikkelen. Bekend uit deze streek is de passitomethode en de ripassomethode.

Toscane en de wereldberoemde Chianti wijn

Wie kent de klassieke Italiaanse wijn Chianti niet? Toscane bestrijkt een groot gebied in midden Italië. Het kent 3 verschillende streken. Chianti is er daar één van en ligt in de voetheuvels van de Appenijnen tussen Pisa, Florence en Siena. Deze heuvels geven een matigende invloed op het over het algemeen hete klimaat. De Sangiovese druif is hier leidend. Deze druif heeft een heet klimaat nodig om voldoende te kunnen rijpen en dat lukt uitstekend in deze wijnregio.

Puglia

Dit is een enorm landbouwgebied in zuid Italië. Landinwaarts is het heet en droog. Aan de kust is er verkoelende invloed van de zee. Vanwege het warme klimaat vindt men hier voornamelijk blauwe druiven. Met name Negroamaro en Primitivo (of ook Zinfandel genoemd). Er worden wijnen gemaakt bedoeld om jong te drinken, maar ook wijnen van hoge kwaliteit.

Probeer onze top 3 Italiaanse wijnen: