Ook al komt het van de andere kant van de planeet, Nieuw-Zeelandse wijn is in Nederland mateloos populair. De wijnen staan bekend om hun fruitige karakter met vaak tropische uitgesproken tonen bij wit en jam-achtige tonen bij rood. Lees op deze pagina alles over het prachtige Nieuw-Zeeland en ontdek welke wijnen dit fascinerende wijnland te bieden heeft.

Nieuw Zeeland Wijn

Wijnfeiten wijnland Nieuw-Zeeland:

• 36.000 hectare wijngaarden
• 2,3 miljoen hectoliter wijn per jaar (2018)
• Klimaten: in het noorden: subtropisch, in het midden:mild zeeklimaat, in het zuiden: continentaal
• Belangrijke druivenrassen: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir

Nieuw-Zeelandse wijn geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland gaat terug tot de 19e eeuw. Al vanaf 1819 werd wijn verbouwd door Australische immigranten. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkelde de wijnindustrie zich zoals wij hem nu kennen. Nieuw-Zeeland is het wijnland dat vanaf de jaren 80 de standaard voor Sauvignon Blanc wijnen heeft gezet. Deze Sauvignon Blanc wijnen vormen dan ook het gedeelte van de productie van dit land. Vooral op het zuidereiland, waar het relatief koeler is, worden mooie Sauvignon Blanc wijnen gemaakt. De meeste Nieuw Zeelandse bruisende wijnen komen ook van dit zuidelijke eiland.

De wijnbouw van Nieuw-Zeeland is verdeeld over de twee eilanden: het Noordereiland en het koelere Zuidereiland

Nieuw Zeelandse wijn

Nieuw-Zeelandse wijnregio’s en wijnsoorten

Frankrijk kent veel verschillende wijnsoorten, klimaten, grondsoorten en druivenrassen. Vandaar dat er over bijna het hele land wijn verbouwd wordt. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Frankrijk.

Marlborough

Het bekendste wijngebied van Nieuw-Zeeland is Marlborough. Marlborough ligt op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en in deze streek worden verschillende topwijnen geproduceerd. In de noordelijkste regio Marlborough staan Wairau en Awatere bekend om hun mooie Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay. In de wijnen van Wairau zitten meer tropische aroma’s omdat het hier iets warmer is.

Zuidereiland

Uit de wijnstreek Canterbury, in het midden van het zuidereiland, komt Sauvignon Blanc, Pinot Noir. En vooral hoge kwaliteit Riesling. In Central Otego, zuidwaarts en landinwaarts gelegen, kan het zomers erg warm zijn vanwege het continentale klimaat dat hier heerst. Gelukkig is het verschil tussen dag- en nachttemperatuur hoog tijdens het groeiseizoen. Dat levert prachtige Pinot Noirs op.

Noordereiland

Het Noordereiland is beduidend warmer. Het noordelijke
Auckland is warm en vochtigst deel van Nieuw Zeeland. Chardonnay, Merlot en
Syrah zijn veel aangeplant. Bij Gisborne aan de oostkust zijn jaarlijks de
meeste zonuren. Chardonnay wijnen met tropische aroma’s zijn hier standaard.
Wijngebied Hawke’s Bay aan de oostkust is het warmst. Dit levert naast Bordeaux
blends geweldige Syrah wijnen op.
Op de zuidelijkste punt bij Martinborough worden prachtige Pinot Noirs gemaakt
met volle body en aroma’s van pruimen en specerijen.