De Portugese wijn wordt nog wel eens vergeten als men het heeft over landen waar echte kwaliteitswijn wordt gemaakt. Natuurlijk is Portugal bekend om zijn port, maar zijn er ook goede Portugese wijnen? Welke wijnsoorten zijn er? En zijn er echte kwaliteitsgebieden in Portugal? Wij laten je graag kennis maken met het fascinerende wijnland Portugal en haar goede Portugese droge wijn.

Portugees wijnhuis
Het diverse wijnland Portugal

Portugal is op het gebied van wijn nog altijd vooral bekend vanwege de port. Naast Port wordt er volop droge wijn geproduceerd en zijn er zo’n 200 inheemse druivensoorten aangeplant. Er wordt in het algemeen vooral veel rode en witte droge wijn gemaakt in Portugal, rosé komt minder vaak voor. De prijs-kwaliteit verhouding van Portugese wijnen is formidabel. Doordat het wat minder bekend is betaal je niet de hoofdprijs voor een bekende naam en krijg je verrassend veel wijn voor je geld.

Portugese wijnvelden

Kerngegevens wijnland Portugal:

  • Er zijn meer dan 200 verschillende imheense Portugese druivensoorten
  • Daarnaast hebben druiven vaak verschillende namen: zo wordt de Tempranillo druif in Portugal Aragonez of Tinta Roriz genoemd
  • Portugal heeft zeer warme zomers, en vanuit de Atlantische oceaan vaak natte winters.

Welke goede Portugese wijnen zijn qua prijs-kwaliteit het kopen waard?

Portugese wijnen beginnen steeds populairder te worden in Europa en Nederland. Vroeger waren de Portugese wijnproducenten vooral gericht op de eigen markt en werd het overgrote gedeelte van de productie in Portugal gedronken. Tegenwoordig richten steeds meer Portugese wijnboeren zich op buitenlandse afzetmarkten en perfectioneren ze de wijn naar de smaak van de Europese wijnliefhebber. En met succes, want Portugese wijn is in opkomst in Nederland.

Naast Port heeft Portugal veel te bieden qua droge wijnen. De prijs-kwaliteit verhouding van Portugese wijnen is formidabel, doordat deze minder bekend zijn.

Wat zijn de kwaliteit wijngebieden in Portugal en wat hebben deze te bieden?

Door heel Portugal van het absolute noorden tot het zuidelijkste puntje liggen wijngebieden waar droge kwaliteitswijn wordt gemaakt. De bekendste hiervan is natuurlijk de Douro vallei, maar naast dit top gebied vallen er nog genoeg andere wijngebieden te ontdekken. Elk wijngebied brengt unieke wijnen voort met een voor een hun eigen karakter. Dit heeft te maken met de verschillende klimaten en ondergronden van wijngebieden. De ligging van het wijngebied bepaald onder andere welke druiven er goed kunnen groeien, hoeveel zonuren de druiven krijgen en welk karakter de wijnen meekrijgen.  Hieronder bespreken we de belangrijkste wijngebieden van noord naar zuid met ieder zijn unieke wijnen.

Portugese kust lijn

Het Portugese wijngebied van de wereldberoemde Vinho Verde: de Minho

In het absolute Noorden van Portugal ligt het wijngebied Minho, wat ook wel Vinho Verde wordt genoemd. Het gebied ligt tegen de Spaanse grens met Galicië aan en grenst aan de Spaanse gebieden Ribeiro en Rías Baixas. De Minho is een groot gebied wat langs de kust van de Atlantische Oceaan loopt en strekt maar liefst uit over 10% van het totale landoppervlakte van Portugal. Het gebied dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier de Minho. In het midden van Minho ligt de stad Braga. De Minho is bekend van twee droge witte wijnen: de Vinho Verde en de Alvarinho (beter bekend als Albariño). Het wijngebied heeft een uitstekend microklimaat, een goede bodem van graniet met bovenlaag van zand en humus en inheemse druiven die hier perfect groeien. De eerste wijnstokken werden al voor de Romeinen door de Kelten aangeplant. De Minho heeft een grote invloed van de Atlantische Oceaan en het kan er echt vochtig zijn. Om rottingen te voorkomen worden daarom de stokken van de Vinho Verde en Albariño hoog geleid. Vinho Verde betekend letterlijk groene wijn, waarmee de prachtige groene kleur van de wijnstokken wordt bedoeld. Van Vinho Verde wordt zowel witte als rode wijn gemaakt, maar wij kennen in Nederland eigenlijk alleen de witte droge variant. Vinho Verde uit het wijngebied Minho is bedoeld om jong te drinken (0-2 jaar na de oogst). De Albariño’s uit dit kwaliteitsgebied kunnen, indien van hoge kwaliteit, wat langer bewaard worden. Vinho Verde wijnen zijn heerlijk fris en hebben vaak een klein sprankeling in zich. Dit fijne koolzuurtje wordt gecomplementeerd door frisse citrus en tonen van witte bloesem. De prachtige wijnen van Albariño uit dit prachtige Portugese wijngebied zijn ook mineralig en hebben een verfrissend karakter.

Vinho Verde is wereldberoemd om zijn minerale en verfrissende karakter.

Streek van veruit de meest bekende Portugese wijn: de Douro

In het Noordoosten van Portugal ligt het bijzondere wijngebied de Douro. Dit wijngebied dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier de Douro, wat in het Portugees ‘de Gouden Rivier’ betekend. De Douro staat wereldwijd vooral bekend om haar Port wijnen. Echter wordt er in de Douro qua volume meer droge wijn geproduceerd dan Port. Naast tafelwijnen die vooral voor de eigen Portugese markt zijn bedoeld worden er ook echte kwaliteitswijnen gemaakt. Het wijngebied Douro begint ongeveer 100 kilometer landinwaarts vanaf de stad Porto en loopt langs de rivier helemaal tot de Spaanse grens. Door de ligging heeft het gebied minder invloeden van de Atlantische Oceaan. Het klimaat is er relatief droog en men heeft erg hete zomers. De temperatuurverschillen zijn enorm, want de winters zijn meestal weer erg koud en streng. De druivenstokken zijn geplant op heuvels met graniet en oerrots in de bodem. De stijlen van droge wijnen uit de Douro lopen uiteen doordat er verschillende druiven worden gebruikt en wijnmakers verschillende stijlen produceren. De meest aangeplante druiven in de Douro voor witte droge wijnen zijn onder andere de Malvasia, Rabigato, Viosinho en Verdelho. Voor droge rode wijnen gebruiken de wijnmakers onder andere de Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo in Spanje), bastardo, tinta fransisca en tinto caõ druiven. Daarnaast worden er talloze andere druiven verbouwd, die vaak in een blend terecht komen. Douro Branco is een witte wijn uit de Douro met een zeer fris en levendig karakter die wordt gemaakt met druiven  van hoger gelegen wijnranken. Hoger gelegen stukken zijn over het algemeen wat koeler, wat deze frisse aromatische wijn ten goede komt. Douro Branco moet volgens de wet minimaal negen maanden rijping op fles hebben ondergaan voordat deze verkocht mag worden. Rode wijnen verschillen enorm in stijl. Zo zijn er zonovergoten, fruitige en jonge rode wijnen en daarnaast robuuste, boerse en krachtige wijnen. Alle droge rode Douro wijnen moeten minstens achttien maanden rijpen voordat het verkocht mag worden, en het moet ten minste 11% alcohol bevatten.

Wijnkelder Portugese wijn

Alles over het meest klassieke wijngebied van Portugal: Dão

Het Dão gebied is een van de meest klassieke wijngebieden van Portugal. Het gebied ligt landinwaarts en zuidelijk van de Douro en Minho. De wijnstokken van het Dão gebied worden beschermd doordat het gebied is omringt door een bergketen. Dit beschermt de druiven van de (natte) invloeden van de Atlantische oceaan. De zomers in Dão zijn warm en droog, de winters zijn koud en nat. Het feit is het temperatuurverschil tussen dag en nacht maakt daar bijkomend dat de Dão een perfect gebied is om kwaliteitswijn te maken. Rode Dão wijnen hebben vaak zachte tannines en verfijnde aroma’s van rood fruit met hoge zuren. Aangeplante druivenrassen voor droge rode Dão wijn zijn voornamelijk de touriga nacional, tinta roriz (tempranillo in Spanje), jaen (mencía in Spanje) en alfrocheiro. Rode wijnen uit Dão worden voornamelijk gemaakt van druivenstokken geplant op granieten bodem. De meeste Dão wijn is rood, maar er wordt tegenwoordig steeds meer witte Dão wijn gemaakt. Droge witte Dão wijn zijn vaak fris en fruitig van karakter en moeten verplicht minimaal zes maanden hebben gerijpt alvorens ze verkocht mogen worden. Witte druiven worden in Dão verbouwd op ondergrond van leisteen en schilfersteen. Echte witte kwaliteitswijn uit Dão wordt gemaakt van de encruzado druif.

Het kwaliteitsgebied Alentejo

Alentejo is een zeer veelzijdig Portugees wijngebied. Alentejo is eigenlijk een verzameling kleinere wijngebieden in Portugal met elk hun eigen karakter, druiven en wijnen. Deze wijngebieden liggen verspreid aan de grens met Spanje. Ook Alentejo kent een rijke geschiedenis als het op wijnbouw aankomt. Inmiddels staat er in Alentejo 13.000 hectare wijngaard aangeplant. De meest voorkomende druiven zijn de rode druiven Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo) en Trincadeira. De meest aangeplante witte druiven in Alentejo zijn de Antão Vaz, de Encruzado en de Arinto. In Alentejo maakt men veel wijnen van goede kwaliteit. De streek Reguengos onderscheidt zich met voornamelijk rode wijnen van hoge kwaliteit.

Portugese wijn inschenken

Wijn uit Algavre

De Algarve kennen we natuurlijk allemaal als vakantiebestemming. Maar in Algarve worden er ook wijnen gemaakt! Het klimaat van Algarve is subtropisch, en hierdoor hebben zowel de witte als rode wijnen veel alcohol. De witte wijnen uit Algarve zijn vaak niet hoog in de zuren. De rode wijnen uit Algarve zijn qua tannines zacht, maar qua alcohol erg stevig. 

De meest gebruikte Portugese wijn druiven

Portugal staat als wijnland bekend om haar ruim 200 verschillende imheemse wijndruiven. Hiermee worden ook uitstekende droge wijnen gemaakt, zowel wit als rood. De meest gebruikte Portugese druiven zijn:

  • Touriga Nacional: rode wijn van deze druif is typisch Portugees. Het is een van de belangrijkste druiven van Portugal. Touriga Nacional komt veel voor in de Douro vallei. Daarnaast staat het veel aangeplant in Beira Interior, Algarve en Dão. Touriga Nacional is geschikt voor het maken van port en als blend in droge rode wijn. Wijnen van Touriga Nacional hebben mooie aroma’s van zwarte pruim, braam en munt.
  • Tempranillo / Aragonez / Tinta Roriz: deze blauwe druif kent vele namen in Portugal. Afhankelijk waar hij staat geplant, heet hij aragonez in het zuiden en tinta roriz in het noorden. Tempranillo is door heel Portugal veel aangeplant. Verwacht van Portugese tempranillo rokerigheid, rood fruit en pure chocolade.
  • Trincadeira: in Lisboa en Alentejo staat deze typische Portugese blauwe druif aangeplant. Rode wijnen van Trincadeira worden vaak in houten vaten gerijpt. Verwacht naast tonen van rood fruit vooral zware aroma’s van rook, benzine en chocolade.
  • Alicante Bouschet: wijnen van deze rode Portugese druif zijn lastig te vinden. Mocht je er een weten te bemachtigen, dan is het bijna altijd spektakel. De druiven zijn rood en hebben ook rood vruchtvlees. Verwacht aroma’s van zwart fruit, peper en tabak.
  • Arinto: een van onze favoriete druiven voor droge Portugese witte wijn. Jong gedronken is hij soepel en heeft de wijn vooral citrustonen. Naarmate de wijn rijpt komen fijne aroma’s van amandel en honing naar boven. Genieten!
  • De Portugese Fernão Pires druif staat vooral veel in Lisboa en Tejo aangeplant en geeft zeer aromatische wijnen. De geuren van bloeiende bloemenvelden stuiven je glas uit. Sommige Portugese wijnmakers kiezen ervoor om de Fernão Pires met Viognier te blenden. Viognier geeft vollere steenvrucht aroma’s mee aan de wijn. Dit is een perfecte aanvulling op het bloemige en stuivende karakter van de Fernão Pires druif.

Blauwe druiven gebruikt voor Portugese wijn

Benieuwd geworden naar Portugese wijnen? Bekijk ons gehele assortiment wijnen uit Portugal en ontdek jouw favoriet! Of ontdek Esporao, ons favoriete wijnhuis in Portugal.

Probeer onze top 3 van Portugese wijnen: