Spanje is een wijnland met vele gezichten. Naast de stille wijnen heeft dit wijnland ook een goede reputatie op het gebied van mousserende Cava wijnen en de Sherry. Spanje kent veel klimaatzones en daardoor een grote verscheidenheid aan wijnen. Ondanks de lange wijnbouw geschiedenis is de goede reputatie op het gebied van kwaliteit van recente datum. Spanje heeft het grootste areaal aan wijnbouw beplanting ter wereld. Spanje kent diverse inheemse druivensoorten.

italiaanse wijn

Wijnfeiten wijnland Spanje:

• 1.000.000 hectare wijngaarden ( 14% van het wereldtotaal)
• 40,9 miljoen hectoliter per jaar ( 2018)
• Bekende druiven: Tempranillo, Monastrell, Garnacha (Grenache), Verdejo, Albariño
• Na Frankrijk en Italië qua waarde het 3-e wijnexportland ter wereld.

In Spanje wordt er jaarlijks maar liefst 40,9 miljoen hectoliter heerlijke wijn geproduceerd

Spaanse wijnregio’s en wijnsoorten

Spanje kent veel verschillende wijnsoorten, klimaten, grondsoorten en druivenrassen. Het klimaat is in sommige gebieden van Spanje extreem qua omstandigheden, waar karakteristieke wijnen worden gemaakt. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Spanje.

De Rioja

Veruit de bekendste wijnregio gelegen rond de rivier de Ebro in noord Spanje. De wijngaarden liggen tussen 500/800 meter hoogte. Het meest noordelijke gebied heeft maritieme invloed, terwijl meer zuidoostelijk het een continentaal klimaat kent. De Tempranillo druif levert de meest prachtige wijnen op, soms in een blend met andere druiven in verschillende stijlen: Jonge fruitige wijn, wijnen met korte houtrijping ( Crianza) of met lange houtrijping (Reserva en Gran Reserva).

spaanse wijn

De Navarra

Het gebied dat noordoostelijk ligt van Rioja. Dit gebied is iets koeler en natter vergeleken met die streek. Ook hier wordt voornamelijk Tempranillo verbouwd. Ook worden hier veel Garnacha ( Grenache) druiven verbouwd bestemd voor het maken van rosé.

De Aragón

Het gebied ten zuiden van Zaragoza. Hier heerst een warm continentaal klimaat met weinig neerslag. Hier wordt voornamelijk de Garnacha ( = Grenache) en Cariñena ( =Carignan) verbouwd.

Probeer onze top 3 Spaanse wijnen: