Zuid-Afrika is een prachtig wijnland met Nederlandse roots. Honderden jaren geleden waren het de Nederlanders die in 1659 de wijnbouw introduceerden. Rond Kaap de Goede Hoop werden in de buurt van VOC handelspost de eerste wijnstokken aangeplant. Inmiddels is de wijnbouw niet meer weg te denken en is het een van de levensaders van Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika worden diverse prachtige wijnen gemaakt waar wij jou graag mee laten kennis maken.

italiaanse wijn

Wijnfeiten wijnland Zuid-Afrika:

• 110.000 hectare wijngaarden
• 7,5 miljoen hectoliter wijn per jaar (2018)
• Klimaat: heet, maar met verkoelende effecten . Voldoende neerslag tussen mei en augustus waardoor irrigatie nauwelijks nodig is.
• Belangrijke druivenrassen: Steen ( Chenin Blanc) , Colombard, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot

Zuid-Afrika: een zeer interessant wijnland

In verschillende gebieden in Zuid-Afrika worden er druiven verbouwd voor wijn. De meeste wijngebieden van Zuid-Afrika tref je aan in de buurt van de Kaap, dicht bij de kust. De zee zorgt ook voor verkoelende effecten in dit hete land door middel van een koele zeewind en koude zeestroom uit Antarctica. De hoogteligging van bergen en schaduwwerking ervan zorgen ook voor de broodnodige verkoeling. Wijndruiven moeten immers voldoende zuren op kunnen bouwen, anders krijg je logge wijnen met weinig karakter. Tel daarbij op dat er veel verschillende bodemsoorten zijn en je hebt een interessant wijnbouwgebied. Dat vond men al in de 17e eeuw toen Nederlanders hier de eerste wijngaarden aanlegden. Het wijnseizoen op het Zuidelijk halfrond is tegenovergesteld aan dat in Europa. Als in Europa het voorjaar begint en de wijnstokken net gaan uitlopen start in Zuid-Afrika de oogst.

De geschiedenis van wijnland Zuid-Afrika

Zoals in de inleiding van deze pagina vermeld, waren het de Nederlanders die de wijnbouw in Zuid-Afrika introduceerden. Ten tijde van de VOC was Nederland een wereldwijde grootmacht, die een zeer lucratieve handelsroute had naar Indonesië. Daar handelde men kostbare specerijen. De tocht naar Indië was zwaar en duurde maanden, waardoor er onderweg op verschillende plekken de schepen moesten worden bevoorraad. In Zuid-Afrika werd er bij Kaap de Goede Hoop een bevoorradingspost gebouwd rond 1652, en werden door de Nederlanders in 1659 de eerste wijnranken geplant om de schepen van wijn te voorzien.

De kwaliteit van de wijn was door de jonge stokken en weinige wijnkennis niet om over naar huis te schrijven. Verschillende pogingen door de Nederlandse gouverneurs werden er gedaan om de kwaliteit van de wijnen omhoog te krijgen, en zo de schepen te bevoorraden met wijnen van kwaliteit. Rond 1690 werden er grote inhaalslagen gemaakt door de komst van de Fransen in Zuid-Afrika. Deze Fransen waren Hugenoten: protestanten die uit Frankrijk zijn gevlucht vanwege hun geloof. Deze Fransen brachten veel wijnkennis met zich mee, en pasten de Franse manier van wijn maken toe in Zuid-Afrika.

Tussen 1948 en 1990 was er een boycot op Zuid-Afrikaanse wijn. Dit werd veroorzaakt door de apartheid politiek in Zuid-Afrika dat veel weerstand opriep. Gelukkig zijn van de dag Zuid-Afrikaanse wijnen weer volop verkrijgbaar in Nederland, en zijn de apartheid en de boycot opgeheven.

zuid-Afrikaanse wijn
Gouverneur Jan van Riebeeck, Nederlandse grondlegger van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

Door de koude wind van de zee krijgen de druiven broodnodige verkoeling en hebben de Zuid-Afrikaanse wijnen ondanks het hete klimaat toch voldoende zuren

De witte en blauwe druiven in Zuid-Afrika

Ondanks dat de Nederlanders voor het eerst aan wijnbouw deden in Zuid-Afrika, zijn het de Fransen geweest die het meeste invloed hebben gehad op de druivenrassen die zijn aangeplant. Ongeveer 55% van de aangeplante druiven is wit, en vanzelfsprekend 45% blauw. Een typerende druif voor Zuid-Afrika is de Steen, in Frankrijk ook wel Chenin Blanc genoemd. Maar liefst 18% van de totale aanplant bestaat uit deze Steen druif. Verder zijn qua witte druiven de Colombard, Chardonnay en Sauvignon Blanc populair. Qua blauwe druiven, waar Zuid-Afrikaanse rode wijn of rosé van wordt geproduceerd, is vooral de Cabernet Sauvignon erg populair. De Pinotage wordt ook wel eens dé druif van Zuid-Afrika genoemd en is ook een veel aangeplant ras. De Shiraz en Merlot komen ook veel voor in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrikaanse wijnregio’s en wijnsoorten

Zuid-Afrika is een uniek wijnland met vele gezichten. In Zuid-Afrika wordt er vooral veel wijn verbouwd in de kustgebieden en rondom Kaapstad. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio's van Zuid-Afrika.

Stellenbosch en omgeving

Rond de kust liggen bekende wijngebieden zoals Stellenbosch, Paarl en Swartland. Door de bergen in dit gebied zijn er veel verschillende microklimaten en daardoor veel verschillende wijnen. Stellenbosch dankt haar naam aan de stad Stellenbosch dat in de buurt van Kaapstad ligt. De bodem van Stellenbosch varieert gigantisch, en er bestaat vele soorten verschillende terroirs. Dat maakt het proeven van wijnen uit Stellenbosch ook zo interessant: in elke wijn uit Stellenbosch valt er een uniek karakter te ontdekken.

Franschhoek

Ten Noordoosten van Stellenbosch ligt het mooie gebied Franschhoek. Oorspronkelijk heette dit gebied Olifantshoek. Het gebied heeft een warm maar voor Zuid-Afrikaanse begrippen een mild klimaat, wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Franschhoek is het thuis van het prijswinnende wijnhuis Boekenhoutskloof, waarvan wij meerdere wijnen verkopen.

Klein Karoo

Noordoostelijk van dit gebied ligt de Klein Karoo Region. Een klein en warm gebied. Hier komen mooie Chenin Blanc wijnen vandaan.

Olifants River, Elgin en Breede River

Boven Swartland ligt de regio Olifants River. Ook een relatief warm gebied waar bladerdekbeheer heel belangrijk is om de druiven te beschermen tegen de zon. Hier komen wijnen vandaan met goede prijs/kwaliteit verhouding.

Oostelijk van Stellenbosch vonden we de wijngebieden Elgin, walker bay en Elim. Hier komen fantastische Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc wijnen vandaan. Ten oosten van Stellenbosch ligt het Breede River Valley gebied. Het is hier zo warm, dat irrigatie nodig is. Gevaar van wijnen uit dit gebied is dat de druiven snel overrijp kunnen worden , wat ten koste kan gaan van de finesse.

Probeer onze top 3 Zuid Afrikaanse wijnen: