Methode Cap Classique is een manier van het maken van mousserende wijn, en kan inmiddels de concurrentie aan met andere grote bubbels. Zo werd deze wijn geschonken op de inauguratie van Obama. Deze bubbel wordt populairder, maar is nog steeds een van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika. Wij vertellen je hoe deze bubbel van de Tafelberg wordt gemaakt, waar het vandaan komt en waarom het zo bijzonder is.

Methode Cap Classique wijngaarden Zuid-Afrika
Wijngaarden in Zuid-Afrika

Wat is Methode Cap Classique?

Methode Cap Classique is de Zuid-Afrikaanse versie van Champagne. Het wordt gemaakt met dezelfde techniek en volgens dezelfde methode als Champagne. Bij Champagne en Cava heet dit de Methode Traditionelle, in Zuid-Afrika heet dit Methode Cap Classique. Het wordt ook vaak afgekort tot MCC.

Bij deze methode wordt er eerst een basiswijn gemaakt. Veelgebruikte druiven hiervoor zijn Chardonnay en Pinot Noir. De basiswijn heeft nog geen bubbels en is nog niet lekker. De truc zit hem in de tweede gisting op fles. De wijnmaker stopt de basiswijn in de fles, samen met wat gist. De suikers worden in de fles omgezet in de mooie bubbeltjes. Door de tweede gisting in de fles te laten plaatsvinden, kan de wijn rijpen terwijl de dode gisting in contact staan met de wijn. Bij methode cap classique rijpt de wijn vervolgens minimaal twaalf maanden.

Champagne mag zoals bekend natuurlijk alleen uit de kleine Franse Champagne streek komen. In Zuid-Afrika noemen ze hun bubbels daarom Vonkelwijn. Als deze dan vervolgens volgens de hierboven beschreven methode gemaakt is, mag de wijnmaker MCC op het etiket vermelden. De Cap Classique Association houdt toezicht op de productiemethodes. Zo weet je zeker dat als er Methode Cap Classique op de fles staat, deze ook echt minimaal 12 maanden op fles heeft gerijpt.

blauwe druiven voor wijn

Welke druiven worden er gebruikt voor Methode Cap Classique?

In Zuid-Afrika heb je veel zogenoemde cool climates. Hier is het net zoals in de Franse Champagne streek wat koeler, waardoor de druiven rijp kunnen worden met voldoende zuren. Er zijn geen strenge regels over welke druivenrassen je moet gebruiken. Zo worden er bijvoorbeeld Cap Classiques gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chenin Blanc en Pinotage. Ook kent Zuid-Afrika mooie terroir voor het verbouwen van perfecte Chardonnay en Pinot Noir om bubbels mee te maken. Bij MCC krijg hierom in de regel dezelfde kwaliteit als Champagne, maar dan voor een veel zachtere prijs.

Het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika             

Lang bleven de Cap Classique wijnen in Zuid-Afrika. Tegenwoordig zijn MCC's steeds beter in Nederland te verkrijgen. Een voorbeeld van een top MCC met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding, is de Villiera Monro Cap Classique 2014. Deze vintage Cap Classique maakt indruk en doet niet onder voor een grootse en veel duurdere vintage Champagne. Probeer hem een keer uit in plaats van een cava of champagne, en je zal versteld staan van zijn kwaliteit.



https://www.youtube.com/watch?v=o2ss75P9FyE&t=8s
Het verhaal van onze Villiera Monro Brut