Het Rhône dal staat bekend als een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. De Romeinen vonden aanvankelijk dat dit gebied te koud was voor wijnbouw. Later kwamen de Romeinen er achter dat men in de Rhône streek wel degelijk wijnen van goede kwaliteit kon maken. Zo schreef de Romeinse geschiedschrijver Plinius vol bewondering over de hoge kwaliteit wijnen van de Gallische Allobrogen stam. Toen al werden de Côte Rôtie en de Hermitage heuvels in de Rhône naar waarde geschat.

Côte du Rhône

De Rhône is een wijnstreek gelegen in een vallei in het zuiden van Frankrijk. In 1737 werd de wijnstreek officieel als beschermde naam bestempeld door de toenmalige Franse koning Louis XV. Sindsdien heeft de Côtes du Rhône een reputatie hoog te houden van hoge kwaliteit wijnen. Elk jaar worden er in de Côtes du Rhône rond de 400 miljoen flessen wijn geproduceerd. Ongeveer 95% van alle wijn die in de Rhône wordt gemaakt is rood. De meest gebruikte en bekende druiven is de blend van Grenache, Syrah en Mourvedre. Dit wordt door liefhebbers van Rhône wijnen ook wel de GSM blend genoemd. Een klassieke GSM wijn uit de Rhône heeft extraverte aroma's van rijp rood fruit en salie met een peperige en kruidige afdronk.

Departementen in Côte du Rhône

Het Rhône wijnbouwgebied omvat 6 departementen:  Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. Als wijnbouwgebied valt het duidelijk uiteen in 2 gebieden. Het Noordelijke gebied tussen Vienne en Valence en het zuidelijke gebied dat zich bevind tussen Montélimar en de Middellandse zee. Tussen de 2 gebieden zit een strook van zo’n 30 kilometer zonder enige wijnbouw.

Categorieën en classificatie

Categorieën
Rhône wijnen kunnen in verschillende categorieën  worden opgedeeld.
1) AOP Côtes du Rhône
De toekenning als Appellation d'Origine Contrôlée is in 1937 in het leven geroepen. De meeste van deze wijnen zijn uitstekende, eenvoudige en fruitige wijnen met gemiddelde body.
2) Côtes du Rhône Villages
Gemeenten die voldoen aan strengere regels met betrekking tot verplicht gebruik van druiven (Grenache, Syrah en Mouvèdre), minimaal alcoholgehalte en maximale opbrengst mogen deze classificatie op het etiket vermelden. Gemeenten mogen hun naam op het etiket erbij vermelden als de druiven voor 100% uit de eigen gemeente komen. Dit zijn de beste wijnen buiten de crus om met meer body, structuur en smaken van rood fruit en specerijen.
3) Cru
Deze 'Grand Seigneurs du Rhône' mogen zich op grond van langdurige reputatie van een constante hoge kwaliteit Cru noemen. Meestal kom je dit niet tegen op het etiket.

De klassieke Rhône blend is GSM, wat staat voor de druiven Grenache, Syrah en Mourvèdre

Noordelijke Rhône

Syrah is de belangrijkste en tevens de enige toegestane blauwe druivensoort van de Noordelijke Rhône. In de Noordelijke Rhône is het rivierdal zeer smal met steile hellingen. De beste wijngaarden liggen op deze steile hellingen aan de rivier. Het klimaat is koel, maar de rijping van de druiven wordt bevorderd door de weerkaatsing van het zonlicht door de rivier. Vaak zijn de hellingen in de Noordelijke Rhône zo stijl, dat er geen machines kunnen worden gebruikt. Het oogsten van de druiven gebeurt in dat geval volledig met de hand. In het Noordelijkste puntje van de Rhône ligt de AOC Côte Rôtie. Dit gebied heeft extreem steile hellingen, en produceert peperige Syrah. Zuidelijker van de Côte Rôtie ligt AOC Hermitage, een ander kwaliteitsgebied. De Hermitage is een zuidelijk gerichte heuvel waar wijnen van zeer hoge kwaliteit worden gemaakt. Cote Rotie en Hermitage zijn zonder twijfel de twee leidende gebieden in de Noordelijke Rhône op het gebied van kwaliteit, prijs en prestige. Wijngebieden rondom deze twee toppers zijn echter ook met een opmars bezig in kwaliteit en populariteit. Uit bijvoorbeeld Crozes Hermitage, St. Joseph en Cornas kan je voor een stuk lagere prijs ook mooie kwaliteit Rhône wijn krijgen. In deze wijngebieden kan men vaak wel machinaal oogsten, en mogen de opbrengsten hoger zijn dan in Côte Rotie of Hermitage. Zachter voor de portemonnee, maar ook fantastische wijn!

Zuidelijke Rhône

Het Rhônedal verbreedt zich richting het zuiden en is veel vlakker dan het Noordelijke gebied. De zuidelijke Rhône is qua klimaat een stuk warmer dan het Noordelijke gedeelte. Veel van de beste locaties hebben stenige bodems die de bodem verwarmt, wat de rijping van de druiven kan bevorderen. Châteauneuf-du-Pape is zo’n gebied volledig bedekt met deze stenen, die ook wel Galets worden genoemd. Lees in het volgende paragraaf hieronder wat het geheim is van deze stenen, en waarom het de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk verbetert.

De Cru wijnen van de Zuidelijk gelegen Côtes du Rhône zijn:

  • Beaumes de Venise
  • Cairanne
  • Châteauneuf du Pape
  • Gigondas
  • Lirac
  • Tavel
  • Vacqueyras
  • Rasteau
  • Vinsobres

Châteauneuf Du Pape

Châteauneuf du Pape is een van de grote namen in de wijnwereld. Het gebied rondom het gelijknamige dorpje Châteauneuf Du Pape heeft een legendarische status als wijn appellatie. Er wordt in dit kleine gebied wijn gemaakt van zeer hoge kwaliteit. Vrijwel alle wijn die er wordt gemaakt is rood en gemaakt van Grenache, Syrah en Mourvedre. In bodem van de Châteauneuf Du Pape streek ligt bezaaid met grote witte keien. Deze keien worden in het Frans 'Galets' genoemd. Deze galets nemen overdag de warmte van de zon op, en geven deze warmte 's nachts door aan de druivenstokken. Door deze unieke omstandigheden worden de druiven voor de Châteauneuf Du Pape wijnen perfect rijp.

Een andere belangrijke reden waarom er in Châteauneuf Du Pape wijnen van topkwaliteit worden gemaakt, is de leeftijd van de druivenstokken. Hoe ouder de druivenstokken worden, hoe minder druiven ze produceren. Dit klinkt als iets negatiefs, maar dat is het niet! Door het geringe aantal druiven aan de plant, zijn de druiven meer geconcentreerd van smaak en produceren hogere kwaliteit sap. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Daarnaast zijn de wortels van de oude druivenstokken in de loop van de jaren steeds dieper de grond in gegroeid. In gebieden met een rijke bodem, zoals Châteauneuf Du Pape, kan de druivenstok voldoende mineralen en voedingsstoffen vinden.