Champagne Bruno Michel Les Brousses Premier Cru Chardonnay 2013

Bubbels
Frankrijk
Chardonnay
Zachte kaas, Harde kaas, Vis & Schaaldieren
Onze Champagne Bruno Michel Les Brousses Premier Cru Chardonnay 2013 is een geval apart. Heb je wat bijzonders te vieren of zin in een uitstekende vintage champagne? Dan gaat deze mousserende wijn zeker niet tegenvallen. De 100% Chardonnay druiven zijn afkomstig uit een premier cru wijngaard. Deze champagne heeft een lage dosage. Verwacht een serieuze champagne met aroma’s van rijper fruit, rijke brioche en gist met een opwekkend mondgevoel. Een prachtige en complete vintage Champagne van een topproducent.
€ 53,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
C33010
Fles

Fantastische en rijke vintage Champagne

Dit is een intense en opwekkende Champagne met prachtige tonen van geel fruit en gistige brioche op de neus. Appel, peer, toast, brioche en een prachtige mineraliteit ontvouwen zich. Naast de opwekkende , intense smaak een heerlijk mondgevoel. Dat wordt versterkt door de levendige bubbels. Een lange afdronk is onze beloning.

Lekker als aperitief of bij vis, schelp- en schaaldieren, witte truffel en kazen.

Dit is een prachtige Champagne om als aperitief te gebruiken. Serveer hier gerust noten bij als walnoot, en amandel. Maar de Champagne is zo expressief, dat hij goed combineert met eten. Heerlijke gepocheerde visschotels met beurre blanc zijn een droom. Kreeft, schaaldieren, oesters, kaviaar...altijd raak. Gerechten met witte truffel combineren magisch. Om het bij wat eenvoudige gerechten te houden: Kaas Gerechten, pastagerechten met kaassaus, geroosterde kip, steak. Allemaal een match.

Specificaties
Type wijnMousserend
LandFrankrijk
RegioChampagne
SluitingKurk
Vintage2013
Alcoholpercentage12.5
DruivenChardonnay
Drinktemperatuur10 graden
SmaakprofielBubbels
Lekker bijZachte kaas, Harde kaas, Vis, Schaaldieren
BijzonderhedenBiologisch

Bruno Michel runt met zijn vrouw Catherine dit mooie biologische Champagnehuis ten zuiden van Epernay. Hij is inmiddels de 5e generatie die hier werkt. Sinds 2004 werken ze helemaal gecertificeerd biologisch. Het wijnhuis heeft 17 ha grond met daarop 45 percelen. De helft is beplant met 35 tot 75 oude Chardonnay wijnstokken. Deze heerlijke Blanc de Blanc is daar ook van gemaakt. De druiven rijpen goed, want de wijngaarden hebben een ideale ligging. Bruno Michel kan hierdoor een lage dosage aanhouden, waardoor het fruit en de terroir nog meer naar voren komen. Aan het einde van het Champagne productieproces voegt een Champagnemaker een mengsel van wijn en suiker toe tijdens het bottelen. Het mengsel van wijn en suiker heet dosage. Dit bepaalt het zoetheid gehalte van de Champagne. Dit wordt gedaan om het zuurgehalte in balans te brengen en de smaakontwikkeling te ondersteunen. Er bestaan ook Champagnes zonder toevoeging. Je ziet dan Brut-nature of Zero dosage op het etiket.

De bodem van de wijngaarden van Bruno Michel bestaan uit klei -kalksteen. Deze kalksteen, waar de Champagne bekend om staat, zorgt voor mineralige Champagnes. Bruno Michel gebruikt fijnmazige eikenhouten vaten. Die zorgen voor subtiele aroma’s en smaken van toast en brioche. De Champagne van Bruno Michel is altijd een vintage Champagne. Je kan dus echt verschil proeven tussen de jaargangen. In de Champagne is dit niet zo gebruikelijk. Meestal maakt men een blend van verschillende jaargangen, verschillende druivensoorten en druiven van verschillende wijngaarden. Dit om ieder jaar ongeveer dezelfde smaak te krijgen. Een Vintage zoals onze Bruno Michel is dus veel avontuurlijker en spannender. Maar wel altijd van hoge kwaliteit.

De opbrengst van de oogst wordt bewust laag gehouden om de kwaliteit van de wijn zo hoog mogelijk te krijgen. De druiven die gerijpt zijn en geoogst zijn van de hoogste kwaliteit. Jaarlijks produceert hij 70.000 flessen van deze Brut Chardonnay, waar hij wettelijk het dubbele zou mogen maken. Dat geeft al genoeg aan. Veel mensen denken dat een Grand Cru of Premier Cru altijd betekent dat je te maken hebt met een hoge kwaliteit. Deze indeling stamt echter uit 1895 o.a. gebaseerd op de geografische eigenschappen van de gemeenten en bedoeld als instrument om de toenmalige verkoopprijzen van de druiven te bepalen. Er zijn zo’n 301 cru’s ( gemeenten) in de Champagne, waarvan 17 de status Grand Cru hebben en 34 gemeenten Premier Cru zijn. Premier Cru verwijst naar “eerste oogst ( eerste keus)” een verwijzing naar kwaliteit.Er is wel wat aan te merken op de indeling. De Cru status werd namelijk uitgedeeld aan een heel dorp/gemeente. En laten we eerlijk zijn. Het maakt nogal uit of een druif rijpt op een noordelijk gelegen wijngaard of een zuidelijke helling. In de loop der tijd is er bovendien veel veranderd op het gebied van techniek en klimaat. Wat de wijnmaker doet in de wijngaard en in zijn wijnmakerij is dan ook van groot belang. Met de werkwijze van Bruno Michel weten we dat we te maken hebben met een Champagnemaker die gaat voor kwaliteit. Hij maakt zijn premier cru status dus zeker waar.

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook bubbels!