Rode wijn bewaren kan in sommige gevallen positief uitpakken. Het blijft iets magisch hebben om een wijn na vele jaren rijpen open te trekken. Een veel voorkomende uitspraak is dat hoe langer je rode wijn bewaard, hoe beter hij wordt. Dit is alleen niet helemaal waar, en kan in veel gevallen teleurstellend uitpakken. Wij leggen je graag uit hoe je rode wijn kan bewaren, en bij welke wijnen het zit heeft.
Rode wijn bewaar je alleen als hij nog niet op dronk is of beter kan worden. Het doel is dus om de wijn lekkerder of beter te maken door hem in je kelder te laten liggen. De meeste rode wijnen die verkocht worden zijn tegenwoordig direct op dronk. Je hoeft deze wijnen dus vaak niet eerst jaren te bewaren en laten rijpen voordat ze goed ontwikkeld zijn. Een klein percentage van de wijnen die wordt gemaakt wordt wél beter als je ze een aantal jaar laat liggen.
Om te kijken wanneer een wijn beter wordt van rijping op fles, moeten we eerst naar de smaak van wijn kijken. In rode wijn kunnen drie lagen smaak zitten. Dit zijn primaire, secundaire en tertiaire smaken. Primaire smaken zijn de smaken afkomstig van de druiven. Secundaire smaken zijn smaken die ontstaan tijdens het productieproces. Tertiaire smaken zijn smaken afkomstig van de rijping, en dus met de jaren ontwikkelen. Tertiaire smaken zijn vaak heel diep, en geven aroma’s van bijvoorbeeld bosgrond of paddenstoelen. Alleen als je deze smaken lekker vindt, en deze smaken wat toevoegen aan de wijn, heeft het dus zin om de wijn te bewaren.
Rode wijn die lang kan worden bewaard is gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo, Pinot Noir en Syrah. Om deze wijnen lang te kunnen bewaren, moet het wel aan een aantal eisen voldoen. Allereerst is concentratie van de wijn belangrijk. Dit houdt in dat de wijn van wat hogere kwaliteit moet zijn, zodat het de wijn na lang bewaren nog steeds voldoende smaak heeft. Daarnaast zijn tannine en zuren belangrijk om rode wijn lang te kunnen bewaren. Deze twee stofjes zijn namelijk een natuurlijk conserveringsmiddel die ervoor zorgen dat de wijn goed blijft. Naarmate de wijn ouder wordt, nemen de tannine af. Dit zorgt ervoor dat de wijn op latere leeftijd wat zachter smaakt.
Er zijn een aantal gebieden die prachtige rode bewaarwijnen maken. Franse rode bewaarwijn komt uit Bordeaux, Bourgogne of uit de Rhône. Als je voor een Rhône wijn gaat, kijk dan vooral naar Côte Rôtie, Hermitage en Cornas.
Italiaanse rode bewaarwijn wordt vooral in de streken Barolo, Barbaresco, Chianti en Brunello di Montalcino gemaakt. Hier worden krachtige druiven gebruikt zoals Nebbiolo en Sangiovese. Deze hebben genoeg tannine en power om lang te kunnen bewaren.
Ook in Spanje worden rode wijnen gemaakt die je lang weg kan leggen. Spaanse rode bewaarwijn wordt gemaakt in Rioja of in Ribera del Duero. Afsluitend worden er ook buiten Europa uitstekende wijnen met rijpingspotentieel gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan hoge kwaliteit Cabernet Sauvignon uit Californië en Shiraz uit Australië.
De beste temperatuur om rode wijn te bewaren is tussen de 10 en 13 graden met een luchtvochtigheid van 75%. Veel plekken in huis vallen hierdoor al af als goede bewaarplekken. De woonkamer is bijvoorbeeld al veel te warm. Een kelder is de meest gunstige plek in huis, want die voldoet aan de vereisten. Zoek in ieder geval een koel plekje. In de winter gaat dat wat makkelijker dan in de zomer.
Om wijn te bewaren is het belangrijk dat de tempratuur constant is. Schommelende temperaturen zijn ongunstig. Dus als richting de zomer de temperatuur oploopt is het al mis. Wijnen gaan dan korter mee en wijnfouten kunnen ontstaan. Hoeveel invloed heeft zo’n verkeerde temperatuur? Wijn rijpt wel 4x zo snel in een warme omgeving als de woonkamer of voorraadkast. Kon je een wijn bijvoorbeeld makkelijk 4 jaar bewaren, dan is dat in zo’n geval nog maar 1 jaar. Als je dus geen koele plek hebt, moet je zorgen dat je wijnvoorraad niet te groot wordt. Een wijnkoelkast is natuurlijk geweldig voor het bewaren van wijn.
Het liefst bewaar je wijn ook op een donkere plaats. Licht beïnvloedt wijn ook. Het is niet voor niets dat wijnflessen vaak van groen en niet van doorzichtig glas gemaakt zijn. Denk er ook aan om wijnen afgesloten met een kurk liggend te bewaren. De kurk mag niet indrogen, want dan sluit hij niet goed meer. Flessen met een schroefdop kunnen staand bewaard worden.
Een klassieke rode Bordeaux is perfect om langere tijd te laten rijpen. Onze favoriet is de Château Rousselle Côte du Bourg. Côtes de Bourg appellatie in de Bordeaux streek en ligt op de rechterbank van de Dordogne. De blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec zorgt voor een prachtige wijn met ongeveer 5 tot 8 jaar bewaarpotentieel.
Château Rousselle is een prachtig kasteel gebouwd in 1636 door edelman en adviseur van de Franse koning Messire Jean de Tortaty. Inmiddels maakt de familie Lemaitre de wijnen. Het is hun gelukt om een sappige rode Bordeaux te maken met soepele tannines en aroma’s van zwart fruit, cederhout en gedrooge kruiden. De kwaliteit is zeer…
Fontodi Chianti Classico is een sublieme rode wijn uit Toscane. Het wijnhuis Fontodi ligt in het hart van de Chianti Classico en geldt als een toonaangevend domein. Gemaakt van 100% biologische Sangiovese druiven uit het hoog aangeschreven gebied Panzano. De wijn krijgt maximaal 1 jaar houtrijping. Hierdoor is de balans tussen mooie fruitsmaken, kracht en…
Fontodi Chianti Classico is een biologisch geproduceerde Sangiovese van een van de beste wijnhuizen van Toscane. De wijngaarden liggen in Panzano. Proef in deze wijn sappig rood fruit, maar ook kruidigheid en kracht. Deze wijn is een typisch voorbeeld van een wijn die met de jaren steeds mooier wordt. Het bewaarpotentieel is 10 tot 12 jaar.
Als laatste raden wij de Brunello di Montalcino van Conti Constanti aan. Deze zeer complexe wijn uit Toscane heeft een enorm bewaarpotentieel. Indien goed bewaard kan de wijn makkelijk 20 tot 25 jaar blijven liggen. Jonger drinken kan ook na ongeveer 8 jaar. Naarmate de wijn ouder wordt krijgt hij een diepe bruine kleur en complexe smaken van specerijen en zwart fruit. Een wijn met maar lieft 96 van de 100 punten van Ian d’Agata van Vinous.
De Costanti Brunello di Montalcino is na 3 jaar rijping in houten vaten klaar om zijn Italiaanse klasse te laten zien. De Sangiovese druiven zijn verbouwd op de beroemde Toscaanse Galestro bodem op minimaal 330 meter hoogte. De wijn combineert de kracht van Montalcino met de elegantie van de wijngaarden op voor Brunello begrippen grote…