Latour-Giraud Meursault 1er Cru Genevrières
Klasse Meursault van Latour Giraud met enorm bewaarpotentieel.
Dit is een wijn met veel structuur, kracht en rondeur. Hij heeft een uitnodigende gele kleur. Hij is diep, zacht en elegant. Hij heeft een opvallende mineraliteit. Je herkent de top-Meursault aroma’s: rijp wit- en geel fruit, boterige- en notige tonen. Een fijn filmend mondgevoel met de nodige kruidigheid leiden tot de eindeloos lange afdronk. De mooie zuren geven de wijn evenwicht.
Lekker bij feestelijke maaltijden.
Dit is echt een wijn die vraagt om een feestelijke maaltijd. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van kreeft en oesters tot gegrilde tong en snoek. En van kalfsvlees tot varkensvlees. Proef de wijn ook zeker even solo om alle smaaknuances te kunnen ervaren. Schenk de wijn niet té koud. 12 á 13 graden is ideaal.
Type wijn | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Sluiting | Kurk |
Vintage | 2018 |
Alcoholpercentage | 13.5 |
Druiven | Chardonnay |
Drinktemperatuur | 10 tot 12 graden |
Smaakprofiel | Vol |
Lekker bij | Zachte kaas, Harde kaas, Vis, Schaaldieren, Kip |
Over Latour-Giraud Meursault 1er Cru Genevrières
De De Premier Cru Genevrières beslaat 16 hectare, en is daarmee de grootste Premier Cru van Meursault in de Bourgogne. Domaine Latour-Giraud bezit daar 2,5 hectare van. Totaal bezit Latour-Giraud zo’n 10 hectares in de Bourgogne. De naam 1er Cru Genevrières verwijst naar de jeneverbes plant die hier in het verleden heeft gestaan. Met deze Premier Cru hebben we topkwaliteit in huis. Als je geduldig genoeg bent, zouden we adviseren deze wijn pas te drinken tussen de 3 en 5 jaar na oogstdatum. Je zult hiervoor beloond worden. Je kan hem gerust bewaren tot zijn 9e jaar. Hij is dan volledig ontwikkeld en echt anders dan hij in zijn vroege jeugd was. De wijn kan zelfs daarna nog een extra 5 á 10 jaar bewaard worden. Dat geeft het potentieel van deze wijn al aan.
Over Domaine Latour-Giraud
Sinds 1648 wordt op Domaine Latour-Giraud druiven geteeld. Pas rond 1980 ging men zijn eigen wijnen bottelen. Inmiddels is dat de gewoonte in de Bourgogne. De rol van wijnhandelaren is sindsdien erg teruggelopen. Je ziet dan ook dat wijnhandelaren koortsachtig proberen wijngaarden aan te kopen in dit gebied om toch nog invloed te houden.Jean-Pierre Latour leidt de wijnmakerij, onder anderen bijgestaan door zijn zus Florence. 80% van de wijndruiven van Latour-Giraud zijn witte wijndruiven en allemaal afkomstig uit Meursault. De bodem in Meursault bevat veel krijt en kalk. Ideaal voor de mineralige tonen in de wijn. De rendementen worden bij de oogst laag gehouden. Dit om zo’n hoog mogelijke kwaliteit te krijgen. De vinificatie gebeurt traditioneel. Er wordt 40 á 70 % nieuw eikenhouten vaten gebruikt voor de vergisting en rijping, afhankelijk van het jaar. 1 keer per week worden de gisten omgeroerd tijdens de alcoholische vergisting om zo de rijke smaak te verkrijgen. Latour-Giraud filtert zijn wijnen niet maar gebruikt een lichte klaring met behulp van vers eiwit. Een pure topwijn.