Le tertre du lys d’Or Sauternes

Zoet
Frankrijk
Sémillon & Muscadelle
Zachte kaas, Harde kaas & Zoetigheid
Le Tertre du Lys D’Or Sauternes is een fantastische dessertwijn. Heb je het over dessertwijn dan heb je het over Sauternes in Frankrijk. Onze Le Tertre du Lys D’Or Sauternes is een juweeltje. Zoet, elegant, maar vooral vol van geuren en aroma’s als gekonfijt fruit, witte bloemen en honing. Door zijn gelaagdheid en frisse zuren volkomen in balans en bij uitstek een combinatie met een zoet dessert. Lees hieronder meer over de verrukkelijke dessertwijn van Le Tertre du Lys D’Or uit Sauternes, Frankrijk.
€ 12,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
3429671649504
Fles

Prachtige klassieke dessertwijn uit Sauternes.

Om te beginnen valt de prachtige gouden kleur op. Je verwacht hierdoor een prachtig aroma pallet en zult niet teleurgesteld worden. Je ruikt de heerlijke bloemige geur, abrikoos, zoete honing en een vleugje brioche. De wijn heeft dan ook een rijping van tot 3 jaar gehad.In de smaak komen de aroma’s weer terug. De zuren brengen de wijn goed in balans en zorgen er voor dat deze zoete wijn toch fris overkomt. We eindigen met een lange, smakelijke afdronk.

Lekker bij gevarieerde desserts.

Dit is een heerlijke wijn om mee te combineren. Als je een zoet dessert hebt, zit je altijd goed. Vergeet ook een dessert met citrus niet, want de wijn heeft naast de zoetheid ook zuren voor de balans, die je door de zoetheid misschien niet opmerkt. Denk aan crêpes Suzette of citroentaart. Patisserie combineert ook mooi. Meringues, (amandel)cake, taart, brownies zijn mooie voorbeelden. Een tip waar je zelf niet zo snel aan denkt: de combinatie met heftige, zoute, blauwschimmel kazen als Roquefort en Bleu d’Auvergne is goddelijk.

Specificaties
Type wijnDessert wijn
LandFrankrijk
RegioBordeaux
SluitingKurk
Vintage2018
Alcoholpercentage13.5
DruivenSémillon, Muscadelle
Drinktemperatuur8 tot 10 graden
SmaakprofielZoet
Lekker bijZachte kaas, Harde kaas, Zoetigheid

Le tertre du Lys d’Or Sauternes

Heb je het over dessertwijn dan heb je het over de streek Sauternes in Frankrijk. Deze Sauternes van Le tertre du Lys d’Or komt ook uit dit klassieke wijngebied.  Deze streeks is één van de weinige gebieden ter wereld waar de omstandigheden optimaal zijn om een zoete dessertwijn te maken. Sauternes ligt op de westoever van de rivier de Garonne zuidoostelijk van Bordeaux. In dit gebied domineert de Sémillon Druif, waar ook onze Le Tertre du Lys D’Or Sauternes van gemaakt is. De Sémillon Druif heeft een dunne schil en is daardoor bevattelijk voor botrytis oftewel “edele rot”. Deze gewenste schimmel maakt kleine gaatjes in de rijpe druiven waardoor water uit de druiven verdampt en zuren, smaken en suikers geconcentreerd raken. Deze gewenste schimmel geeft ook zijn typische aroma’s mee van abrikoos, gedroogd fruit, honing en citrusschil. Dit proces kan alleen plaatsvinden onder perfecte omstandigheden. De druiven moeten ten eerste volledig gerijpt zijn voordat dit proces van edelrot plaatsvindt. Je hebt bovendien een regio nodig waar mistige ochtenden gevolgd worden door zonnige, droge middagen. Hierdoor wordt de edelrot vertraagd en kan het water uit de druiven goed verdampen. Om deze wijn te maken is veel tijd en inspanning nodig. De verspreiding van de edelrot is nooit gelijkmatig. Er zijn altijd verschillende rondes nodig van handmatige oogst. Er zijn jaren dat er geen botrytis wijn gemaakt kan worden, omdat de omstandigheden niet gunstig zijn.

Meer over Le Tertre du Lys D’Or van wijnhuis De Luze

Le Tertre du Lys D’Or wordt gemaakt door wijnhuis De Luze. Dit wijnhuis werd in 1822 opgericht door Baron Alfred de Luze samen met zijn zoon. 5 jaar daarvoor was hij samen met zijn broer naar New York gegaan om een wijnhandel huis op te richten. Om voor voldoende aanvoer van Cognac richting New York te zorgen streek hij in de Bordeaux neer. Dat die zaken goed gingen bewijst wel het feit dat er momenteel een cognac uit 1848 op internet verkrijgbaar is.Georges Henri Alfred de Luze kwam oorspronkelijk uit Duitsland en kreeg de Baron titel uit handen van Louis III, groothertog van Hesse ( Darmstad). Baron Alfred de Luze was een pionier in de Bordeaux op het gebied van export. Inmiddels is het een wijnhuis dat zelf rode wijn, witte wijn, dessertwijn én cognac maakt. Op het Château Bel Air van A. de Luze & fils wordt de fantastische rode Bordeaux gemaakt en er zijn diverse Châteaus die onder de naam van de Luze & fils werken.

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook bubbels!