Pemartin Pedro Ximénez PX

Zoet
Spanje
Pedro Ximenez
Zoetigheid
De perfecte wijn voor bij het dessert! Deze Pedro Ximénez Sherry, ook wel PX genoemd, is zacht en zoet van smaak. Sherry is een wijnsoort dat in het zuiden van Spanje in de Jerez streek wordt gemaakt. De PX druiven worden laat geoogst, om zo een geconcentreerde en zoete smaak te krijgen. Dit proef je goed terug in deze mooie donkerbruine wijn. Deze Pemartin Pedro Ximénez heeft een filmend mondgevoel en de geur doet denken aan chocolade. De smaak is zoet, met smaken van gedroogde vijgen en rozijnen. Ook heeft deze sherry een licht oxidatieve smaak. Een heerlijke wijn voor liefhebbers van zoet. Combineert fantastisch met alle zoete desserts en taarten. Licht gekoeld het lekkerste.
€ 14,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
28410051005750
Fles

Zachte zoete wijn met aroma's van dadels, vijgen en rozijnen

Pemartin PX Sherry is zoet, zacht, filmend en rond. De heerlijke aroma’s zal je niet snel vergeten. In de neus ruik je meteen de chocolade tonen samen met vijgen en rozijnen. In de mond proef je dezelfde aroma’s terug samen met dadels, gedroogd fruit en licht oxidatieve tonen. Na het zien van de diep donkere bruine kleur had je deze zoete smaakexplosie waarschijnlijk al verwacht. De Sherry heeft een lange afdronk. Belangrijk: het lekkerst is de PX als je hem licht gekoeld serveert tussen de 14 en 16 graden. Hoe kouder je hem serveert hoe minder zoet hij overkomt.

De ideale wijn voor bij zoetigheid

Deze zoete wijn vraagt natuurlijk om een zoete tegenhanger. Vaak wordt hij dan ook geschonken tijdens het dessert. IJs combineert fantastisch net als crème brulee, karamelpudding en chocolademousse. Of wat dacht je van gebak? Notentaart, chocolade taart, appeltaart, koffietaart, spekkoek. Zomaar wat voorbeelden. Maar kies ook gerust voor stukjes chocolade. Klassiek is de combinatie met blauwschimmelkaas. Voor de koks: gebruik de PX voor een vinaigrette of voor een marinade.

Specificaties
Type wijnSherry
LandSpanje
RegioAndalusië
SluitingSchroefdop
VintageNvt
Alcoholpercentage15
DruivenPedro Ximenez
Drinktemperatuur14 tot 16 graden
SmaakprofielZoet
Lekker bijZoetigheid
BijzonderhedenVersterkt

Een stukje geschiedenis van Pemartin PX

Sherryhuis Pemartin heeft al een lange geschiedenis. In 1818 begon de eerste Pemartin, Fransman van geboorte en rijk geworden in de zilvermijn industrie in Mexico, in de Sherry branche. Het ging voorspoedig en het bedrijf floreerde. Maar latere erfgenamen leefden op veel te grote voet. Het bedrijf ging daardoor failliet in 1879 en kwam in handen van Engels handelshuis Sandeman. Na een aantal keren van eigenaar te zijn veranderd heeft de Espinoza familie sinds 2016 het roer in handen. De Espinoza familie is hard op weg de toonaangevende status uit begin 19e eeuw weer terug te verdienen. Gelukkig kunnen we anno nu wel alvast genieten van de lekkere Sherry die Permartin maakt.

De Jerez wijnstreek: het thuis van de sherry

De PX Sherry van Pemartin komt zoals alle Sherry’s uit de streek Jerez. Dit is de streek waar het ideale klimaat is om de Pedro Ximénez druiven (PX) te laten rijpen en ze na de oogst te laten drogen. De Jerez streek heeft een heet en zonnig mediterraan klimaat. Zo verkrijgen de druiven hun zoetheid en hun aroma’s van rozijnen. Maar Jerez is vooral ook geschikt om de Sherry te kunnen laten rijpen in het Solera systeem in de wijnkelders, die zo zijn gebouwd dat het gebruik kan maken van de verkoelende Poniente wind. Dit is één van de weinige gebieden ter wereld die een dusdanig klimaat heeft dat de Flor, een natuurlijke gistsoort, een laagje op de Sherry-wijn kan vormen om de wijn te beschermen tijdens de rijping tegen teveel zuurstofwerking. Een hele bijzondere wijnstreek dus!