Ruinart is het oudste champagne huis ter wereld. De naam is legendarisch in de wijnwereld. De iconische flessen zijn super herkenbaar met een bolle buik en smalle hals. De Ruinart Champagnes zijn stuk voor stuk meesterwerken, en we laten je graag kennis maken met de geschiedenis en de heerlijke Champagnes van dit bijzondere huis.
Ruinart is een speciaal Champagnehuis. Ruinart Champagne is namelijk het oudste Champagnehuis ter wereld. Het begon allemaal met Dom Thierry Ruinart, een benedictijn die begin 18e eeuw leefde en werkte in de abdij van Hautvillers in Frankrijk. Hij was bevriend met Dom Perignon. Deze naam is inmiddels wereldberoemd. Niet alleen vanwege de naam van Champagne Dom Perignon. Maar vooral omdat hij wordt gezien als de ontdekker van de traditionele methode van Champagne maken. Of dit klopt laten we over aan de geschiedschrijvers. Feit is dat Dom Perignon het Champagne maken leerde aan Dom Ruinart. Hij droeg het geheim van de in die tijd nieuwe ‘vin qui mousse’ op zijn beurt weer over aan zijn neef Nicolas Ruinart, die zijn geld verdiend had in de textielindustrie. In 1729 richt hij het Champagnehuis Ruinart op aan de zuidoostelijke kant van Reims.
Onder de grond zijn talrijke groeven en gangen waar al sinds de middeleeuwen kalksteen uit gewonnen werd voor de bouw van huizen en paleizen. Nicolas Ruinart vroeg als eerste aan het gemeentebestuur toestemming om van die gangen gebruik te mogen maken om daar zijn flessen op te slaan. Een gouden idee, want deze zogenoemde ‘crayères’ hebben de perfecte temperatuur en luchtvochtigheid voor het opslaan van wijn. Tegenwoordig zijn er zo’n 24 gangen in gebruik en ligt er een voorraad van 7 miljoen flessen. Deze gangen zijn een ‘monument historique’ en staan als ‘Coteaux, Maisons & caves de Champagne’ op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Na een succesvol begin moest na de tweede wereldoorlog kapitaal gevonden worden om te kunnen consolideren en uit te breiden. Bertrand Mure, neef van de laatste Ruinart die aan het roer stond, vond als financier baron Philippe de Rothschild. Na 14 succesvolle jaren werd er in 1963 een nieuwe partner gevonden: Moët & Chandon. Inmiddels is de groep groter geworden en staat bekend als de LVMH groep.
Ruinart rijpt haar Champagnes ten minste 3 jaar
Je zou misschien denken: Champagne is Champagne. Zit daar wel verschil tussen? Zeker weten. Het begint met de keuze en kwaliteit van druiven. Vervolgens de kunde en vakmanschap van de wijnmaker. Er zijn 7 druivenrassen toegestaan in de streek Champagne om er Champagne van te mogen maken. Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir zijn de meest gebruikte druiven. Daarnaast zijn er de Pinot Gris, Pinot Blanc, Arbane en Petit Meslier.
Ruinart is typisch een ‘maison Chardonnay’. Er zijn 5 verschillende soorten (cuvées) Ruinart Champagne en daar wordt bij elk voor het grootste gedeelte Chardonnay voor gebruikt. Pinot Meunier is zelfs helemaal afwezig als er een blend wordt gemaakt. Een groot gedeelte van de Chardonnay druiven komt van crus wijngaarden in de Montagne de Reims, waarvan Ruinart 20 ha vanaf het begin in bezit heeft. Een hoge kwaliteit druiven is dus het startpunt. Die Chardonnay druiven geven er echt zo’n herkenbare Ruinart smaak aan. Elke Champagne krijg ‘malo’. Dat wil zeggen dat een melkzuurbacterie zorgt voor omzetting van het natuurlijk aanwezige scherpe appelzuur naar het mildere melkzuur en wat koolzuurdioxide. De ‘goût Ruinart’, de smaak van Ruinart, zou je kunnen omschrijven als fris, levendig, floraal, complex, zacht met tegelijkertijd veel rijkheid, mineralig en harmonieus. Kortom: een echte tractatie voor iedere wijnliefhebber.
De flessen en verpakkingen van Ruinart zijn altijd on point. Ruinart is zoals eerder genoemd het oudste champagnehuis ter wereld. Vroeger gebruikten wijnmakers andere flessen dan de champagneflessen die nu de standaard zijn. De Ruinart flessen hebben een bolle buik en een smalle hals, zoals alle champagneflessen er in de 18e eeuw uitzagen. Dit geeft elke fles een luxe en exclusieve uitstraling.
Een van de meest iconische champagnes van Ruinart is de Blanc de Blanc. Deze Champagne is gemaakt van alleen Chardonnay druiven, voornamelijk uit Côte des Blanc en Montagne de Reims. De oogst wordt aangevuld met ongeveer 20% tot 25% reservewijn van maximaal 2 jaar oud. Ruinart heeft een enorme focus op kwaliteit, en laat de Blanc de Blanc minimaal 3 jaar rijpen in de kelders.
De Ruinart Blanc de Blanc heeft stralende goudgele kleur met een levendige bubbel. De neus is verfijnd met geuren van witte bloesem en vers sappig fruit zoals citrus en witte perzik. De smaak is harmonieus en heerlijk fris met een mooie ronde en lange afdronk. Heerlijk in combinatie met oesters, tong, coquilles, sushi, garnalentartaat en eigenlijk alle andere verfijnde visgerechten.
De verpakking van de Ruinart Blanc de Blanc is erg bijzonder. De fles is van doorzichtig glas gemaakt. Om de wijn te beschermen tegen lichtinval, en tegelijk te voorzien van een chique cadeauverpakking, is de Ruinart Second Skin Case ontworpen. Deze 100% recyclebare verpakking zit als gegoten om de iconische fles. De gravering in de case bootsen de krassen op de muren in de kalkgroeves aan, waar nu zich de kelders van Ruinart begeven.
Wil je meer lezen over Franse wijn? Lees hier onze blog over de bijzondere Franse wijngebieden. Naast Ruinart Champagne hebben wij nog talloze andere mooie Champagnes op voorraad. Bekijk hier ons volledige aanbod.