Biodynamische wijn

Lekker bijBiefstuk

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter

Biodynamische wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
  1. Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo
    Robuust
    Italië
    Montepulciano
    Biefstuk
    Worst
    Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo is een heerlijke biodynamisch geproduceerde rode wijn uit midden Italië. Dit wil zeggen dat er met zorg voor mens en natuur is gewerkt. Zo kan je zorgeloos genieten van een prachtig glas rode wijn. Deze wijn is heerlijk krachtig van
    Lees meer
    € 10,25
    Fles
    Op voorraad
  2. Eymann Gönnheimer Alter Satz Trocken
    Fris
    Duitsland
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Riesling , Gewürztraminer & Silvaner

    Salades
    Vis en meer
    Heerlijke aromatische blend van Riesling, Muskateller en Gewürztraminer. Deze mix van de drie grote Duitse druiven wordt ook wel Gemischter Satz genoemd. Deze Eymann Gönheimer Alter Satz weet met zijn uitbundige smaken en spannende mineralen te verrassen. Heerlijke geuren van peer, citrus, honing en iets
    Lees meer
    € 11,50
    Fles
    Op voorraad
  3. Reyneke Organic Shiraz Cabernet Sauvignon
    Soepel
    Zuid-Afrika
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Syrah & Cabernet Sauvignon

    Groenten
    Biefstuk
    Biodynamische zwoele rode wijn van 85% Shiraz en 15% Cabernet Sauvignon. Deze blend levert een gebalanceerde wijn op met een overweldigend smaakpalet. Aan de ene kant fruitige en florale smaken van pruim, kers en bloesem. Aan de andere kant heerlijk kruidig met aroma’s van zwarte peper
    Lees meer
    Normale prijs € 12,50 Aanbieding € 11,95
    Fles
    Op voorraad
  4. Pinord Clos del Mas Priorat
    Robuust
    Spanje
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Cabernet Sauvignon, Garnacha & Cariñena

    Zachte kaas
    Harde kaas en meer

    Clos del Mas Priorat is een prachtige stevige rode wijn van het Spaanse wijnhuis Pinord. Priorat is de thuisbasis van echte Spaanse rode krachtpatsers. Deze krachtige en rijpe rode wijn is biodynamisch geproduceerd door het familiebedrijf Pinord. Genereuze neus van zwart fruit, chocolade en een hint

    Lees meer
    € 15,75
    Fles
    Op voorraad
  5. Reyneke Cornerstone
    Robuust
    Zuid-Afrika
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Merlot, Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc

    Groenten
    Biefstuk
    Reyneke Cornerstone is een bijzondere biodynamische wijn uit Zuid-Afrika. Gemaakt in een klassieke bordeaux stijl van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Deze wijn heeft een echte snuffel neus waar je van alles in ruikt. Geuren van cassis, zwarte bes, grafiet, tabak en zomerse
    Lees meer
    € 24,00
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

5 producten

per pagina
Lekker bijBiefstuk

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter