Biodynamische wijn

SmaakprofielRosé

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter

Rosé uit de biodynamische wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
  1. Lunaria Ramoro Pinot Grigio rosato
    Rosé
    Italië
    Pinot Grigio
    Zachte kaas
    Vis en meer
    Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosato is een heerlijke frisse rosé gemaakt van witte druiven. De mooie licht roze kleur komt uit de schillen van de biologische Pinot Grigio druiven. Niet alleen de delicate en verleidelijke kleur trekt de aandacht, ook de sappige en zomerse frisheid zal menig
    Lees meer
    € 10,25
    Fles
    Op voorraad
  2. Wittmann rosé trocken
    Rosé
    Duitsland
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Pinot Noir & Sankt Laurent

    Salades
    Zachte kaas en meer
    Wittmann Trocken Rosé is een biologisch geproduceerde Duitse wijn uit Rheinhessen. Gemaakt door beroemd wijnmaker Philipp Wittmann. Philipp is door het toonaangevende Eichelmann al twee keer is uitgeroepen tot beste wijnmaker van Duitsland, en dat is niet voor niks. Deze heerlijke droge rosé zit bomvol fruitige smaken
    Lees meer
    € 15,65
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

per pagina
SmaakprofielRosé

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter