Biodynamische wijn

Type wijnWit

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter

Biodynamische wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
  1. Eymann Riesling Bio
    Fris
    Duitsland
    Riesling
    Salades
    Vis

    Een frivole en verfrissende Riesling, dat is wat deze wijn uit handen van wijnmaker Rainer Eymann is. Het prachtige wijnhuis ligt in de Pfalz streek in Duitsland, een wijngebied waar al duizenden jaren wijn wordt gemaakt. Deze wijn is op volledig

    Lees meer
    € 9,30
    Fles
    Op voorraad
  2. Lunaria Civitas Pecorino
    Fris
    Italië
    Pecorino
    Zachte kaas
    Vis en meer
    Lunaria Civitas Pecorino is een biodynamische witte wijn van 85% Pecorino druiven. Dit wordt aangevuld met Malvasia en Trebbiano. Vooral de Pecorino druif is bijzonder, omdat deze lang als uitgestorven werd beschouwd. Gelukkig is de Pecorino druif weer helemaal terug en kunnen we van deze karaktervolle wijn
    Lees meer
    € 10,45
    Fles
    Op voorraad
  3. Eymann Gönnheimer Alter Satz Trocken
    Fris
    Duitsland
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Riesling , Gewürztraminer & Silvaner

    Salades
    Vis en meer
    Heerlijke aromatische blend van Riesling, Muskateller en Gewürztraminer. Deze mix van de drie grote Duitse druiven wordt ook wel Gemischter Satz genoemd. Deze Eymann Gönheimer Alter Satz weet met zijn uitbundige smaken en spannende mineralen te verrassen. Heerlijke geuren van peer, citrus, honing en iets
    Lees meer
    € 11,50
    Fles
    Op voorraad
  4. Wittmann 100 Hügel Riesling
    Fris
    Duitsland
    Riesling
    Salades en meer
    Prijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:

    • 2 Gouden medailles

    De wijnmakers familie Wittmann heeft in Rheinhessen een Biologisch Dynamisch bedrijf. Zorg voor een gezonde wijngaard staat voorop. Dat dit kwaliteitswijnen oplevert is duidelijk. Elke wijngaard heeft zijn eigen expressie en dat proef je. De 100 heuvels ( 100 Hügel) is

    Lees meer
    € 11,75
    Fles
    Op voorraad
  5. Bernhard Ott Gruner Veltliner Am Berg
    Fris
    Oostenrijk
    Grüner Veltliner
    Salades
    Vis en meer

    Bernhard Ott uit Niederösterreich in de Wagram wordt niet voor niets “mister Veltliner”genoemd. Op zijn biologisch dynamisch wijnbedrijf maakt hij loepzuivere en frisse wijnen. Deze Grüner Veltliner Am berg bewijst dat. Er

    Lees meer
    € 14,85
    Fles
    Op voorraad
  6. Reyneke Reserve white
    Vol
    Zuid-Afrika
    Sauvignon Blanc
    Groenten
    Zachte kaas en meer
    Reyneke Reserve White is een wijn van 100% Sauvignon Blanc. Deze wijn is wel anders dan andere wijnen die je hebt geproefd van dit druivenras. Allereerst door de biodynamische manier van werken, waardoor de druiven op en top gezond en rijp zijn. Daarnaast is de wijn spontaan
    Lees meer
    € 29,99
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

6 producten

per pagina
Type wijnWit

Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?

Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.

Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.

Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.

Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?

Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.

Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?

Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.

Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?

Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.

biodynamische wijn keurmerk Demeter