Stevige rode wijn

DruivenPrimitivo

Wat is stevige rode wijn?

Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.

Hoe typeert stevige rode wijn?

Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.

Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.

Hoe smaakt stevige rode wijn?

In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.

 

Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?

Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.

Stevige rode wijn kopen

Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd:

 

Stevige rode wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
  1. Miopasso Primitivo
    Robuust
    Italië
    Primitivo
    Groenten
    Harde kaas en meer

    Miopasso Primitivo is een Zuid-Italiaanse rode wijn van hoge kwaliteit. De oudere wijnboerderij van Miopasso is in 1697 gebouwd. Op deze historische plek wordt een grandioze wijn gemaakt vol met zonovergoten fruitaroma's. De Italiaanse zon zorgt voor een zwoele en dikke smaak met geconcentreerde

    Lees meer
    € 7,90
    Fles
    Op voorraad
  2. Integro Primitivo
    Robuust
    Italië
    Primitivo
    Pasta
    Biefstuk en meer
    De Primitivo druif wordt in Engelstalige gebieden ook wel Zinfandel genoemd. De bodem terra rossa heeft de ideale karakteristieken voor een wijn van hoge kwaliteit: 40 tot 100 centimeter aan de bovenkant van het oppervlakte bestaat uit van licht rood zanderig leem. Qua smaak is deze wijn
    Lees meer
    € 8,90
    Fles
    Op voorraad
  3. 3 Passo Rosso
    Robuust
    Italië
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Negroamaro , Sangiovese & Primitivo

    Groenten
    Pasta en meer
    De 3 Passo Rosso is een heerlijke zonovergoten rode Italiaanse wijn. Een gebalanceerde blend van de druiven Primitivo, Negroamaro en Sangiovese. Na de oogst worden deze druiven kort ingedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water wat van nature in de druiven zit, en stijgt de concentratie. Het resultaat
    Lees meer
    € 9,50
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

per pagina
DruivenPrimitivo

Wat is stevige rode wijn?

Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.

Hoe typeert stevige rode wijn?

Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.

Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.

Hoe smaakt stevige rode wijn?

In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.

 

Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?

Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.

Stevige rode wijn kopen

Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd: