Volle rode wijn

Alles over volle rode wijn

Je bent een liefhebber van een volle rode wijn. Het probleem is hoe je zo’n wijn herkent tussen al die flessen in het schap. Wijnbutler helpt je hierbij met informatie, zodat je makkelijker de wijn kan kiezen die jij zo lekker vindt. Hieronder geven wij informatie die wat meer duidelijkheid zal verschaffen.

Wat is een volle rode wijn?

Er worden uiteenlopende benamingen gebruikt. Zo kom je de ene keer de term volle rode wijn tegen en de andere keer robuust, stevig of krachtig. Eigenlijk betekenen deze termen allemaal hetzelfde. De belangrijkste kenmerken om een wijn een volle rode wijn te kunnen noemen zijn een stevige body, een ondoorschijnende robijnrode kleur, vrij veel tannines, een wat hoger alcohol percentage en daarbij heerlijke fruitsmaken. Bij volle rode wijnen zijn meerdere van deze kenmerken duidelijk aanwezig, maar ze hoeven niet allemaal maximaal aanwezig te zijn.

Hoe smaakt een volle rode wijn?

Het gaat meestal om een droge rode wijn stijl. Je krijgt meestal direct een eerste indruk van hoe zwaar en vol een wijn is als je hem proeft. Dat noemen we de body. Als de wijn meer alcohol heeft, zul je deze wijn eerder vol noemen. Zeker als je ook veel tannines waarneemt. Dat zijn de stofjes uit de schil, pitten en steel van de druif die je tandvlees een stroef samentrekkend gevoel geeft. Het geeft een drogend gevoel in de mond en een wat bittere smaak. Aan de kleur van de wijn had je al kunnen vermoeden dat er veel of minder tannines aanwezig waren. Want hoe ondoorzichtiger de wijn, hoe meer tannines er waarschijnlijk aanwezig zijn. We laten hierbij ongefilterde wijnen even buiten beschouwing.


Je kan ook altijd fruitaroma’s verwachten van de druif waar de wijn van gemaakt wordt. Dit is altijd goed waarneembaar bij deze wijnstijl. Dat geeft levendigheid en frisheid ondanks de stevige indruk. Die frisheid wordt ook geleverd door de zuren. Want deze wijnen hebben ook zuren nodig om de wijn in balans te houden. Afhankelijk van de druifsoort en het klimaat waar de wijn vandaankomt is die zuurgraad gemiddeld tot hoog. Het werelddeel waar de wijn gemaakt is (klimaat) en de manier van wijnmaken speelt natuurlijk een grote rol bij de smaak.  

Wanneer of waarbij kan ik een volle rode wijn drinken?

Veel wijnliefhebbers die dit als favoriete stijl hebben drinken deze wijn gewoon solo. Als ze zin hebben in een lekkere wijn pakken ze hier een glas van. Dat is natuurlijk prima.
Deze wijnstijl schreeuwt om een combinatie met voedsel. Er zijn veel wijn-spijs combinaties mogelijk. Kies hierbij voor stevige gerechten met kruidige smaken.
Om een paar voorbeelden te geven. Alle gebakken, gegrilde en gestoofde schotels zijn een schot in de roos. Hierbij is vlees makkelijker te combineren dan vis. Wildgerechten zijn bij uitstek geschikt. Vlees en kaas is een gouden combinatie met deze wijnstijl. Het eiwit in vlees en kaas bindt de tannine van de wijn in de mond en de wijn zal daardoor minder bitter en drogend overkomen.

Op welke temperatuur serveer ik volle rode wijn?

Wijnen van deze stijl komen het beste tot hun recht als ze geserveerd worden op kamertemperatuur. Hou er rekening mee dat deze term komt uit de tijd dat centrale verwarming nog niet bestond en dat de tempratuur niet verder kwam dan 18 graden Celsius. Tenzij je een koele wijnkelder of wijnkoelkast hebt zul je de wijn dus licht moeten koelen tot  tussen de 15 - 18 graden Celcius.

Hoe wordt volle rode wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren waarop deze wijn gemaakt kan worden, maar over het algemeen verloopt het wijnmaakproces als volgt. Na de oogst komen de rijpe druiven binnen en worden vervolgens in een koude omgeving geplaatst. De gisting komt daardoor nog niet op gang, maar de zogenaamde inweking op schil geeft de kans om kleurstoffen en aroma’s uit de schillen te onttrekken. Veel van deze wijnen krijgen een vergisting op eiken op een wat hogere temperatuur. Hierdoor krijg je secundaire aroma’s als vanille, ceder, gestoofd fruit etc. Maar de vergisting kan ook n RVS vaten gebeuren in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de fruitaroma’s. Zo zie je dat de wijnmaker veel keuzes moet maken tijdens het proces. Kiest hij voor onderdompeling, voor overpompen van de most, voor inweking na de alcoholische vergisting voor extra tannines etc. Dat laatste gebeurt vaak bij wijnen bedoeld voor bewaarpotentieel. Tenslotte kan gekozen worden om de wijn te laten rijpen in eikenhouten vaten. Dit kan de wijn stabieler en helderder maken. Ook kunnen de tannines hierdoor verzachten of juist door het eikenhout worden toegevoegd.

Van welke druivensoorten wordt volle rode wijn gemaakt?

Het makkelijkst is om de wijn te kiezen op basis van de druivensoort. Dan is de kans groot dat het om deze krachtige stijl gaat.

Een Nebbiolo, Tannat, Saperavi of Xinomavro levert vaak een astringente wijn op. Dat is dat droge samentrekkende gevoel dat je bijvoorbeeld ook aantreft bij een kopje thee dat te lang heeft staan trekken.


Verder heb je al snel te maken met een volle rode wijn bij Aglianico, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre, Nero D’Avola, Sangiovese, Petit Verdot, Petite Sirah, Pinotage, Syrah, Tempranillo, Touriga Nacional en een Bordeaux blend. Tot slot zijn er nog wel meer druiven die in aanmerking zouden kunnen komen om in deze lijst te staan. Bedenk goed dat het mede afhankelijk is van hoe de wijn gemaakt is door de wijnmaker.

Volle rode wijn kopen

Er zijn zoals je kunt lezen veel verschillende keuzemogelijkheden als het gaat om het kiezen van een volle rode wijn. Het is een leuke en smakelijke ontdekkingstocht om de verschillende wijndruiven en wijnsoorten uit te proberen. Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige en volle rode wijn kopen. Wij hebben verschillende soorten in ons assortiment. Bekijk bijvoorbeeld de bovenstaande wijnen. Naast deze wijnen hebben we per smaakprofiel de beste wijnen geselecteerd:

Volle rode wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 41-47 van 47

Pagina
per pagina
  1. Ferme du Mont Châteauneuf du Pape Vendange
    Robuust
    Frankrijk
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Syrah, Grenache & Mourverdre

    Groenten
    Pasta en meer
    La Ferme du Mont Chateauneuf-du-Pape Vendange is gemaakt van 80% Grenache. De rest is aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Dit is een zeer geconcentreerde wijn. Vol en rijp rood en zwart fruit, met een hint van kruiden en drop. De mineraliteit geeft de wijn
    Lees meer
    € 39,50
    Fles
    Op voorraad
  2. Ardhuy Aux Clous Savigny les Beaune 1er Cru
    Robuust
    Frankrijk
    Pinot Noir
    Groenten
    Zachte kaas en meer
    Ardhuy Aux Clous Savigny les Beaune is een rode Bourgogne van premier cru niveau. Uiteraard gemaakt van Pinot Noir. De druiven komen uit een wijngaard die naast het dorpje Savigny-lès-Beaune ligt. Deze relatief warme wijngaard geeft een rijpe en intense wijn die op het
    Lees meer
    € 42,50
    Fles
    Op voorraad
  3. Boscarelli Costa Grande Vino Nobile di Montepulciano
    Robuust
    Italië
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Sangiovese & Prugnolo Gentile

    Harde kaas
    Biefstuk en meer

    Boscarelli Costa Grande is een single vinyard Vino Nobile di Montepulciano. 2018 is de vierde jaargang dat gebotteld is, en is gemaakt van 100% Prugnolo Gentile. Dit is de lokale naam van de Sangiovese druif. Deze wijn is een van de topwijnen van het wereldberoemde domein

    Lees meer
    € 58,50
    Fles
    Op voorraad
  4. Costanti Brunello di Montalcino
    Robuust
    Italië
    Sangiovese
    Harde kaas
    Biefstuk en meer
    De Costanti Brunello di Montalcino is na 3 jaar rijping in houten vaten klaar om zijn Italiaanse klasse te laten zien. De Sangiovese druiven zijn verbouwd op de beroemde Toscaanse Galestro bodem op minimaal 330 meter hoogte. De wijn combineert de kracht van Montalcino met de elegantie
    Lees meer
    € 78,75
    Fles
    Op voorraad
  5. Boscarelli Il Nocio Vino Nobile di Montepulciano
    Robuust
    Italië
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Sangiovese & Prugnolo Gentile

    Harde kaas
    Pasta en meer
    Boscarelli Il Nocio Vino Nobile di Montepulciano is de top wijn van het wijnhuis. De druiven zijn afkomstig uit een enkele wijngaard, Il Nocio. Dit wijst naar de walnotenboom die in de wijngaard staat. De hogere ligging en de kalk- en mergelrijke bodem dragen bij aan de
    Lees meer
    € 87,50
    Fles
    Op voorraad
  6. Château La Negly Villamanda
    Robuust
    Frankrijk
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Syrah, Grenache & Carignan

    Biefstuk
    Château la Negly Villamanda is een dijk van een rode wijn uit de Languedoc. De wijngaarden hebben zuidelijke expositie en staan aangeplant op de heuvel van Villeveyrac. Deze kijkt uit over de Middellandse zee, waardoor de druiven een verkoelend zeebriesje krijgen. Gemaakt van Carignan en Syrah
    Lees meer
    € 89,99
    Fles
    Op voorraad
  7. Château La Négly Clos des Truffiers 2020
    Robuust
    Frankrijk
    Blend Deze wijn bevat de volgende druiven:

    Syrah & Grenache

    Biefstuk
    Château La Négly Clos des Truffiers is een iconische wijn uit de Languedoc gemaakt van 95% Syrah en 5% Grenache. De druiven zijn afkomstig uit het subgebied La Clape. Wijncriticus Robert Parker heeft deze wijn maar liefst 99 van de 100 punten gegeven. Deze wijn
    Lees meer
    € 169,99
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

Producten 41-47 van 47

Pagina
per pagina

Alles over volle rode wijn

Je bent een liefhebber van een volle rode wijn. Het probleem is hoe je zo’n wijn herkent tussen al die flessen in het schap. Wijnbutler helpt je hierbij met informatie, zodat je makkelijker de wijn kan kiezen die jij zo lekker vindt. Hieronder geven wij informatie die wat meer duidelijkheid zal verschaffen.

Wat is een volle rode wijn?

Er worden uiteenlopende benamingen gebruikt. Zo kom je de ene keer de term volle rode wijn tegen en de andere keer robuust, stevig of krachtig. Eigenlijk betekenen deze termen allemaal hetzelfde. De belangrijkste kenmerken om een wijn een volle rode wijn te kunnen noemen zijn een stevige body, een ondoorschijnende robijnrode kleur, vrij veel tannines, een wat hoger alcohol percentage en daarbij heerlijke fruitsmaken. Bij volle rode wijnen zijn meerdere van deze kenmerken duidelijk aanwezig, maar ze hoeven niet allemaal maximaal aanwezig te zijn.

Hoe smaakt een volle rode wijn?

Het gaat meestal om een droge rode wijn stijl. Je krijgt meestal direct een eerste indruk van hoe zwaar en vol een wijn is als je hem proeft. Dat noemen we de body. Als de wijn meer alcohol heeft, zul je deze wijn eerder vol noemen. Zeker als je ook veel tannines waarneemt. Dat zijn de stofjes uit de schil, pitten en steel van de druif die je tandvlees een stroef samentrekkend gevoel geeft. Het geeft een drogend gevoel in de mond en een wat bittere smaak. Aan de kleur van de wijn had je al kunnen vermoeden dat er veel of minder tannines aanwezig waren. Want hoe ondoorzichtiger de wijn, hoe meer tannines er waarschijnlijk aanwezig zijn. We laten hierbij ongefilterde wijnen even buiten beschouwing.


Je kan ook altijd fruitaroma’s verwachten van de druif waar de wijn van gemaakt wordt. Dit is altijd goed waarneembaar bij deze wijnstijl. Dat geeft levendigheid en frisheid ondanks de stevige indruk. Die frisheid wordt ook geleverd door de zuren. Want deze wijnen hebben ook zuren nodig om de wijn in balans te houden. Afhankelijk van de druifsoort en het klimaat waar de wijn vandaankomt is die zuurgraad gemiddeld tot hoog. Het werelddeel waar de wijn gemaakt is (klimaat) en de manier van wijnmaken speelt natuurlijk een grote rol bij de smaak.  

Wanneer of waarbij kan ik een volle rode wijn drinken?

Veel wijnliefhebbers die dit als favoriete stijl hebben drinken deze wijn gewoon solo. Als ze zin hebben in een lekkere wijn pakken ze hier een glas van. Dat is natuurlijk prima.
Deze wijnstijl schreeuwt om een combinatie met voedsel. Er zijn veel wijn-spijs combinaties mogelijk. Kies hierbij voor stevige gerechten met kruidige smaken.
Om een paar voorbeelden te geven. Alle gebakken, gegrilde en gestoofde schotels zijn een schot in de roos. Hierbij is vlees makkelijker te combineren dan vis. Wildgerechten zijn bij uitstek geschikt. Vlees en kaas is een gouden combinatie met deze wijnstijl. Het eiwit in vlees en kaas bindt de tannine van de wijn in de mond en de wijn zal daardoor minder bitter en drogend overkomen.

Op welke temperatuur serveer ik volle rode wijn?

Wijnen van deze stijl komen het beste tot hun recht als ze geserveerd worden op kamertemperatuur. Hou er rekening mee dat deze term komt uit de tijd dat centrale verwarming nog niet bestond en dat de tempratuur niet verder kwam dan 18 graden Celsius. Tenzij je een koele wijnkelder of wijnkoelkast hebt zul je de wijn dus licht moeten koelen tot  tussen de 15 - 18 graden Celcius.

Hoe wordt volle rode wijn gemaakt?

Er zijn verschillende manieren waarop deze wijn gemaakt kan worden, maar over het algemeen verloopt het wijnmaakproces als volgt. Na de oogst komen de rijpe druiven binnen en worden vervolgens in een koude omgeving geplaatst. De gisting komt daardoor nog niet op gang, maar de zogenaamde inweking op schil geeft de kans om kleurstoffen en aroma’s uit de schillen te onttrekken. Veel van deze wijnen krijgen een vergisting op eiken op een wat hogere temperatuur. Hierdoor krijg je secundaire aroma’s als vanille, ceder, gestoofd fruit etc. Maar de vergisting kan ook n RVS vaten gebeuren in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de fruitaroma’s. Zo zie je dat de wijnmaker veel keuzes moet maken tijdens het proces. Kiest hij voor onderdompeling, voor overpompen van de most, voor inweking na de alcoholische vergisting voor extra tannines etc. Dat laatste gebeurt vaak bij wijnen bedoeld voor bewaarpotentieel. Tenslotte kan gekozen worden om de wijn te laten rijpen in eikenhouten vaten. Dit kan de wijn stabieler en helderder maken. Ook kunnen de tannines hierdoor verzachten of juist door het eikenhout worden toegevoegd.

Van welke druivensoorten wordt volle rode wijn gemaakt?

Het makkelijkst is om de wijn te kiezen op basis van de druivensoort. Dan is de kans groot dat het om deze krachtige stijl gaat.

Een Nebbiolo, Tannat, Saperavi of Xinomavro levert vaak een astringente wijn op. Dat is dat droge samentrekkende gevoel dat je bijvoorbeeld ook aantreft bij een kopje thee dat te lang heeft staan trekken.


Verder heb je al snel te maken met een volle rode wijn bij Aglianico, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre, Nero D’Avola, Sangiovese, Petit Verdot, Petite Sirah, Pinotage, Syrah, Tempranillo, Touriga Nacional en een Bordeaux blend. Tot slot zijn er nog wel meer druiven die in aanmerking zouden kunnen komen om in deze lijst te staan. Bedenk goed dat het mede afhankelijk is van hoe de wijn gemaakt is door de wijnmaker.

Volle rode wijn kopen

Er zijn zoals je kunt lezen veel verschillende keuzemogelijkheden als het gaat om het kiezen van een volle rode wijn. Het is een leuke en smakelijke ontdekkingstocht om de verschillende wijndruiven en wijnsoorten uit te proberen. Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige en volle rode wijn kopen. Wij hebben verschillende soorten in ons assortiment. Bekijk bijvoorbeeld de bovenstaande wijnen. Naast deze wijnen hebben we per smaakprofiel de beste wijnen geselecteerd: