Toont alle 3 resultaten
Op zoek naar een lichte, verfrissende en niet té zoete dessertwijn? Deze Piero Gatti Brachetto uit Piëmonte is een fantastische dessertwijn die perfect past bij desserts met rood fruit. Ook heerlijk als aperitief. De dochter van Piero Gatti runt inmiddels...
Fantastische Zuid-Afrikaanse dessertwijn die goed in te zetten is bij vele verschillende desserts en kazen. Krachtig en zoet qua smaak, maar een perfecte balans met de mooi behouden zuren. Geuren en smaken van rozijnen en sinaasappelschil. De wijnstokken van deze...
Het wijnbedrijf Toso uit de Piëmonte in Italië heeft als specialiteit het maken van sprankelende wijnen. Deze Vanitoso is daar een mooi voorbeeld van. Het is een wijn gemaakt van de lokale druif Brachetto, een specialiteit van de streek Piëmonte....
Veel consumenten vragen zich af hoe zoete rode wijn gemaakt wordt en wat de kenmerken zijn. En vooral hoe je via de informatie op het etiket kan zien dat het om deze zoete stijl gaat. Hieronder geven wij informatie die wat meer duidelijkheid zal verschaffen.
Wat is een zoete rode wijn?
De meeste rode wijnen zijn droog. Dat komt omdat bij het maken van rode wijn de suikers meestal bijna allemaal vergist worden. Als niet alle suikers bij het wijnmaakproces vergist worden blijven er restsuikers over. Zo ontstaat een zoete rode wijn. Vaak wordt zo’n wijn ingezet als dessertwijn. Maar dat is niet per se nodig. Er zijn veel meer momenten waarop je van deze heerlijke wijn kan genieten.
Hoe smaakt zoete rode wijn?
Er zit natuurlijk altijd een zoetje in deze wijnstijl. Maar als het alleen dat was, dan zou je het snel zat zijn. Dan zou hij veel te log worden. Je kan ook altijd fruitaroma’s verwachten van de druif waar hij van gemaakt wordt. Dat geeft levendigheid en frisheid. Die frisheid wordt ook geleverd door de zuren. Want alhoewel je het door de zoetheid niet zou verwachten, deze wijnen hebben ook altijd aardig wat zuren om de wijn in balans te houden. Als de wijn mooi gemaakt is en deze een goede balans heeft, dan proef je dit zoetje wel, maar blijft hij fris en smaakvol en wil je graag nog een tweede glas.
Waarbij kan ik zoete rode wijn drinken?
Zoete rode wijn wordt vaak gedronken tijdens het dessert. Het zoete smaakprofiel past goed bij zoete nagerechten. Er zijn echter veel wijn-spijs combinaties mogelijk. Maar het is ook spannend en verrassend om deze wijn eens te combineren met gebak. Chocolade is ook altijd een schot in de roos. Een ander alternatief is een combinatie met vers fruit. Vooral als het rood- en zwart fruit is zoals aardbeien, framboos, bosbes, braam etc. En waarom niet drinken als aperitief? Het wekt de eetlust op en doet je verlangen naar meer. Je zou het niet verwachten, maar een zoete rode wijn is ook heerlijk als hij lekker gekoeld gedronken wordt op een hete zomerse dag. Kies je voor een variant met een prikkeltje, dan klopt het helemaal. Tenslotte zouden we deze wijn ook aan willen raden voor bij een kaasplankje. Combinaties te over dus.
Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt?
Er zijn verschillende manieren waarop deze wijn gemaakt kan worden:1. De wijnmaker stopt het vergistingsproces, waardoor er restsuikers overblijven en we de kenmerkende zoete smaak krijgen. De vergisting kan bijvoorbeeld worden stopgezet door de temperatuur tijdens de vergisting flink te verlagen. Hierdoor sterven de gistcellen en kunnen ze de vergisting niet meer voortzetten. Een andere manier is het toevoegen van wijnalcohol. Dit levert een zogenaamde versterkte wijn op. Port is hier een mooi voorbeeld van. 2. De druiven worden heel laat geoogst waardoor de suikerconcentratie in de druiven extreem hoog is. Op het etiket zie je vaak de term “Late Harvest”. 3. De druiven laten drogen. Hierdoor verliezen de druiven het vocht, maar de geconcentreerde smaken blijven dan bewaard. De druiven zijn dan als het ware veranderd in rozijnen. De wijnmaker kan er voor kiezen de druiven aan de wijnstok te laten drogen of het na de pluk te laten drogen.
Hoe herken ik zoete rode wijn?
Het is soms moeilijk om aan het label te zien of een rode wijn droog is, of dat hij zoet is. Toch zijn er een paar zaken waar je naar zou kunnen kijken. Je kan in de betreffende taal soms de woorden zoet of halfzoet aantreffen. Dat is dan meteen duidelijk. Als je op een etiket de vermelding van late oogst ziet, dan betekent dit ook dat het een zoete wijn is. Je ziet bij een Duitse wijn ook termen als : feinherb. Door te kijken naar de Prädikatswein aanduiding zoals Kabinett of Spätlese weet je nog niet zoveel. Die zijn er in zowel de droge als zoete stijl. Een Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en een Eiswein zijn zeker zoet. Meestal worden deze van witte druiven gemaakt, maar je kan zo’n pareltje tegenkomen gemaakt van rode druiven. Kijk ook of je de term “Late Harvest” ziet. Dat is ook een aanwijzing dat het om een zoete wijn gaat. De Recioto della Valpolicella uit Italië is ook altijd zoet. Hier zijn de druiven immers ingedroogd.
Van welke druivensoorten wordt zoete rode wijn gemaakt?
In principe kan van elke rode druif een zoete wijn gemaakt worden. Als er maar voldoende restsuikers overblijven. Het is dan ook ondoenlijk om alle druivensoorten op te noemen. Een aantal voorbeeld waar heerlijke zoete rode wijn van gemaakt worden: de Spätburgunder in Duitsland, de Brachetto in Italië, de Tinta Nacional en Tinta Roriz in Portugal, de Tempranillo in Spanje of de Red Muscadel uit Zuid Afrika.
Zoete rode wijn kopen?
Je kan een zoete rode wijn in verschillende variaties aantreffen. Als zoete rode wijn, als zoete rosé, als zoete mousserende wijn en als versterkte wijn. Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste zoete rode wijn kopen. Wij hebben verschillende soorten in ons assortiment. Naast deze wijnen hebben we per smaakprofiel de beste wijnen geselecteerd:
Stevige rode wijn
Lichte rode wijn
Volle witte wijn
Frisse witte wijn
Zoete witte wijn