Toont alle 6 resultaten
Moselland Rivaner is een heerlijke zoete witte wijn uit Duitsland. Deze wijn komt uit het Nahetal en is gemaakt van Rivaner. Deze druif is helemaal terug van weg geweest en geeft fantastisch fruitige lichtzoete wijn. De Duitsers noemen dit Lieblich:...
Le Tertre du Lys D’Or Sauternes is een fantastische dessertwijn. Heb je het over dessertwijn dan heb je het over Sauternes in Frankrijk. Onze Le Tertre du Lys D’Or Sauternes is een juweeltje. Zoet, elegant, maar vooral vol van geuren...
Deze plezierige Moselland Bereich Bernkastel is een schot in de roos voor iedere wijnliefhebber die houdt van een restzoetje in de wijn. Deze medium zoete fruitige wijn laat zien waarom Duitse wijnen steeds populairder worden. Ideale wijn voor op het...
Uit de Moezel hebben wij een wijn van het landgoed Moselland voor u geselecteerd. Deze Riesling Kabinett wijn is het resultaat van intensief handwerk in de wijngaarden. De wijn is fris en fruitig met een klein zoet randje. De geur...
De perfecte wijn voor bij het dessert! Deze Pedro Ximénez Sherry, ook wel PX genoemd, is zacht en zoet van smaak. Sherry is een wijnsoort dat in het zuiden van Spanje in de Jerez streek wordt gemaakt. De PX druiven...
Telmo Rodriguez MR Malaga is een zoete dessertwijn van de Moscatel druif. De druiven staan aangeplant op zeer stijle hellingen op 550 meter hoogte. Hierdoor staat er Mountain Wine op het etiket. Door de hoogte is het verschil tussen dag...
Wat is zoete witte wijn?
Zoete witte wijnen zijn rijk en vol van smaak. En hebben natuurlijk een zoetje in de smaak. Om te voorkomen dat witte zoete wijn log overkomt, hebben alle zoete witte wijnen zonder dat je het direct merkt vaak behoorlijk wat zuren. Die brengen de wijn daarmee beter in balans. Zoete witte wijn gaat van lichtzoet, halfzoet tot heel zoet. Je moet als consument dus goed een keuze maken wat je wilt.
De zoetheid van de wijn kan op verschillende manieren tot stand zijn gekomen. De druiven kunnen bijvoorbeeld laat geplukt zijn (late harvest). Hierdoor hebben de suikers zich in de druif volop kunnen ontwikkelen en is het zuurgehalte wat afgenomen. Een andere manier is om gebruik te maken van de zogenaamde edele rot. Door gebruik te maken van de goede edele rot bacteriën in de laatste fase van de rijping vormen de druiven geconcentreerdere aroma’s en meer suikers. Ook ontstaan er daardoor extra aroma’s waar liefhebbers van houden. Tenslotte kan de wijnmaker de vergisting ook voortijdig stilleggen in de wijnkelder waardoor er nog onvergiste suikers overblijven en de wijn zoet wordt. Er zijn zoete witte wijnen die je als aperitief wijn inzet, maar over het algemeen geldt dat hoe zoeter de wijn is, hoe eerder je hem culinair gaat inzetten. Zo zijn er fantastische zoete witte dessert wijnen. Wij geven bij elke wijn onder het kopje “serveertips” aan bij welke gerechten de zoete witte wijn lekker is.
Hoe typeert men zoete witte wijn?
Zoete witte wijn heeft veel body. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol en geeft het gewicht en mondgevoel aan. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over veel of weinig body. Een zoete witte wijn is natuurlijk zoet, maar bevat ook voldoende zuren voor de balans. Vaak kan je aan de textuur in het glas al zien dat het om een zoete witte wijn gaat. De wijn is dan filmend of zelfs stroperig. Naast de zoetheid is een zoete witte wijn rijk aan aroma’s , anders zou het een saaie logge wijn zijn. De wijnen zijn dus erg expressief.
Hoe smaakt zoete witte wijn?
In zoete witte wijn kan je veel verschillende aroma’s proeven. De aroma’s hangen natuurlijk af van de soort druif die gebruikt is en hoe de zoetheid tot stand is gekomen. Aroma’s die je kan verwachten bij zoete witte wijnen zijn afhankelijk van de druivensoort : jamachtig fruit, abrikoos, amandel, kweepeer, honing, gember, papaja, vijg, toffee, parfum. Zoete witte wijn wordt niet voor niets vaak als dessertwijn ingezet. Want zoet combineert goed met zoet. Ijs, rood fruit, chocolade, gebak. Dit zijn zomaar een aantal suggesties.
Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt?
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo. Er zijn veel mogelijkheden in de wijngaard en de wijnkelder om tot een specifieke soort zoete witte wijn te komen. Lees hier meer over in onze blog over zoete witte wijn.
Zoete witte wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste zoete witte wijn kopen. Wij hebben op dit moment een beperkt aanbod van zoete witte wijn in ons assortiment. Neem gerust contact met ons op als je naar iets specifieks op zoek bent.
Zoete witte wijn soorten
Er bestaan enorm veel verschillende zoete witte wijn soorten. De wijn kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van riesling, semillon of muscat. Sommige zoete witte wijn soorten zijn speciaal gemaakt voor bepaalde gelegenheden, zoals dessert wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Pedro Ximenez of Sauternes. Bekijk hier onze andere smaakprofielen:
Stevige rode wijn
Soepele rode wijn
Lichte rode wijn
Volle witte wijn
Frisse witte wijn