Mousserende wijn

RegioI.G.T. Terra Siciliana

Feestelijke mousserende wijnen voor ieder moment

Mousserende wijnen zijn een feestje om in het glas te hebben. De vrolijke bubbels maken van elk moment een vreugdevolle gelegenheid. Of het nu gaat om een Champagne, Cava, Crémant de Bourgogne, Vonkelwijn, Prosecco of Franciacorta: voor iedere smaak en portemonnee is er een mooie mousserende wijn. Bekijk snel ons brede assortiment met heerlijke mousserende wijnen

Bij binnenkomst bij een feestje is natuurlijk niks zo feestelijk als beginnen met een lekker glas bubbels. Ieder land heeft zo zijn eigen karakteristieke mousserende wijn. De meest bekende mousserende wijn is de Champagne. De Fransen claimen dat in de Champagne de mousserende wijn per toeval is uitgevonden door de monnik Dom Pérignon. Critici weerleggen dit, maar het is wel zeker dat deze monnik veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van mousserende wijnen.

De Franse koning van de mousserende wijnen is absoluut de Champagne

Champagne is wereldwijd de meest bekende mousserende wijn. De mousserende wijn komt uit de gelijknamige wijnstreek de Champagne in de buurt van Reims in Frankrijk. In de Franse wetgeving zijn strenge regels opgesteld over de productie en het Champagne gebied. Alleen de mousserende wijnen uit de aangewezen Champagne regio en die volgens vastgelegde productiemethodes wordt gemaakt mag Champagne heten.

Champagne wordt gemaakt op de méthode champenoise, ook wel méthode traditionnelle genoemd. Bij deze methode wordt de mousserende wijn gemaakt door een gisting in de fles. Doordat de wijn in de fles gist, ontstaan de mooie bubbeltjes. Deze tweede gisting op fles moet 60 dagen duren volgens de Franse wetgeving. De Champagneflessen worden tijdens deze 60 dagen met de flessenhals schuin naar beneden neergelegd in de wijnkelders. De flessen worden eens in de zoveel dagen een kwartslag gedraaid. Hierdoor zakt de gist prop in de fles naar de hals, en kan de wijnmaker aan het einde de gist prop uit de fles verwijderen. Dit is een bijzonder moment. De kroonkurk die tot dan toe op de fles zat wordt van de fles gehaald, en vervolgens knalt de gist prop uit de fles. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid suiker opgelost in mousserende wijn toegevoegd, in Frankrijk ‘liqueur d'expédition’ genoemd. De champagne kurk wordt tot slot op de fles gedaan, en de Champagne is geboren.

Naast de Champagne worden er in andere gebieden natuurlijk ook fantastische mousserende wijnen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Cava of aan Prosecco.

Waarom is de Spaanse Cava zo’n aantrekkelijke mousserende wijn?

Cava is een Spaanse mousserende wijn die vooral wordt gemaakt in de buurt van Barcelona in het gebied Penedès. Cava mag, anders dan bij bijvoorbeeld de Champagne, in heel Spanje worden gemaakt. Voor een Cava worden vooral de Macabeo, Xarel-lo en Parellada druif gebruikt. Net zoals bij de Champagne, krijgt de Cava haar heerlijke bubbels door een tweede gisting in de fles. De Spanjaarden noemen dit de ‘método tradicional’, waarbij de flessen 9 maanden rijpen in de koele wijnkelders van de wijnhuizen. Cava is een prachtig en betaalbaarder alternatief mousserende wijn voor een Champagne, en biedt enorm feestelijke en heerlijke bubbels! Een prijswinnende Cava is de Kripta Cava.

Alles over de Italiaanse Prosecco wijn

De Italiaanse Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn uit de Veneto en Friuli streken. Prosecco wordt van de Glera druif gemaakt, die soms ook wel de Prosecco druif wordt genoemd. Prosecco wordt gemaakt in Spumante vorm (intense bubbels zoals in een Champagne of Cava) of in Frizzante vorm (lichte bubbels). Prosecco is een heerlijke mousserende wijn voor op het terras, en kan werkelijk bij elke gelegenheid gedronken worden. Proost!

Mousserende wijn

Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
  1. Feudo Arancio Accussi
    Bubbels
    Italië
    Grillo
    Kip
    Prijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:

    • 2 Zilveren medailles

    Een verrassende bubbeltjeswijn uit Sicilië van een wijnhuis bekend om zijn Etna en Marsala wijnen. De vulkanische bodem van Sicilië speelt een grote rol bij de smaak van de wijnen. Zo ook bij deze mousserende wijn gemaakt met de Charmat methode. Dat wil zeggen dat de vergisting
    Lees meer
    € 8,25
    Fles
    Op voorraad
Filter
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
RegioI.G.T. Terra Siciliana

Feestelijke mousserende wijnen voor ieder moment

Mousserende wijnen zijn een feestje om in het glas te hebben. De vrolijke bubbels maken van elk moment een vreugdevolle gelegenheid. Of het nu gaat om een Champagne, Cava, Crémant de Bourgogne, Vonkelwijn, Prosecco of Franciacorta: voor iedere smaak en portemonnee is er een mooie mousserende wijn. Bekijk snel ons brede assortiment met heerlijke mousserende wijnen

Bij binnenkomst bij een feestje is natuurlijk niks zo feestelijk als beginnen met een lekker glas bubbels. Ieder land heeft zo zijn eigen karakteristieke mousserende wijn. De meest bekende mousserende wijn is de Champagne. De Fransen claimen dat in de Champagne de mousserende wijn per toeval is uitgevonden door de monnik Dom Pérignon. Critici weerleggen dit, maar het is wel zeker dat deze monnik veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van mousserende wijnen.

De Franse koning van de mousserende wijnen is absoluut de Champagne

Champagne is wereldwijd de meest bekende mousserende wijn. De mousserende wijn komt uit de gelijknamige wijnstreek de Champagne in de buurt van Reims in Frankrijk. In de Franse wetgeving zijn strenge regels opgesteld over de productie en het Champagne gebied. Alleen de mousserende wijnen uit de aangewezen Champagne regio en die volgens vastgelegde productiemethodes wordt gemaakt mag Champagne heten.

Champagne wordt gemaakt op de méthode champenoise, ook wel méthode traditionnelle genoemd. Bij deze methode wordt de mousserende wijn gemaakt door een gisting in de fles. Doordat de wijn in de fles gist, ontstaan de mooie bubbeltjes. Deze tweede gisting op fles moet 60 dagen duren volgens de Franse wetgeving. De Champagneflessen worden tijdens deze 60 dagen met de flessenhals schuin naar beneden neergelegd in de wijnkelders. De flessen worden eens in de zoveel dagen een kwartslag gedraaid. Hierdoor zakt de gist prop in de fles naar de hals, en kan de wijnmaker aan het einde de gist prop uit de fles verwijderen. Dit is een bijzonder moment. De kroonkurk die tot dan toe op de fles zat wordt van de fles gehaald, en vervolgens knalt de gist prop uit de fles. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid suiker opgelost in mousserende wijn toegevoegd, in Frankrijk ‘liqueur d'expédition’ genoemd. De champagne kurk wordt tot slot op de fles gedaan, en de Champagne is geboren.

Naast de Champagne worden er in andere gebieden natuurlijk ook fantastische mousserende wijnen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Cava of aan Prosecco.

Waarom is de Spaanse Cava zo’n aantrekkelijke mousserende wijn?

Cava is een Spaanse mousserende wijn die vooral wordt gemaakt in de buurt van Barcelona in het gebied Penedès. Cava mag, anders dan bij bijvoorbeeld de Champagne, in heel Spanje worden gemaakt. Voor een Cava worden vooral de Macabeo, Xarel-lo en Parellada druif gebruikt. Net zoals bij de Champagne, krijgt de Cava haar heerlijke bubbels door een tweede gisting in de fles. De Spanjaarden noemen dit de ‘método tradicional’, waarbij de flessen 9 maanden rijpen in de koele wijnkelders van de wijnhuizen. Cava is een prachtig en betaalbaarder alternatief mousserende wijn voor een Champagne, en biedt enorm feestelijke en heerlijke bubbels! Een prijswinnende Cava is de Kripta Cava.

Alles over de Italiaanse Prosecco wijn

De Italiaanse Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn uit de Veneto en Friuli streken. Prosecco wordt van de Glera druif gemaakt, die soms ook wel de Prosecco druif wordt genoemd. Prosecco wordt gemaakt in Spumante vorm (intense bubbels zoals in een Champagne of Cava) of in Frizzante vorm (lichte bubbels). Prosecco is een heerlijke mousserende wijn voor op het terras, en kan werkelijk bij elke gelegenheid gedronken worden. Proost!