Tempranillo
Ontdek alles over de Tempranillo druif: dé wijn druif van Spanje
De Tempranillo druif is bij uitstek de belangrijkste wijn druif van Spanje. De Tempranillo druif wordt in meer dan 28 D.O. geclassificeerde wijngebieden verbouwd. De naam van de Tempranillo komt van het Spaanse temprano. Dit betekent letterlijk ‘vroeg’, wat de vroege uitloop van de Tempranillo druif omschrijft. Spanje is een verdeeld land, en omdat de Tempranillo in alle hoeken van Spanje wordt verbouwd heeft de druif ook vele andere namen. Zo heet de Tempranillo in de Ribera del Duero ook wel ‘Tinto Fino’, in Catalonië ‘Ull de Llebre’ en in de Douro ‘Tinto Roriz’. Verder komen er in andere gebieden in Spanje de namen Aragonez, Cencibel, Tinto, Tinto de País, Tinto de la Rioja en Tinta de Toro voor de Tempranillo druif voor
Ervaar de smaak van de Tempranillo druif
De Tempranillo is een vrij kleine blauwe tot diepzwarte druif met dikke schil. De smaak van een wijn van de Tempranillo druif hangt erg af wat de wijnmaken ermee heeft gedaan. Voor jonge wijnen kiest de wijnmaker er vaak voor om de druiven niet te kneuzen voor de gisting. Hierdoor blijven de fruitige aroma’s goed bewaard. Voor de zwaardere bewaarwijnen van de Tempranillo druif worden de druiven vaak eerst gekneusd voor de gisting. Daarnaast heeft de rijping van de wijn invloed op de smaak. Zo wordt een jonge fruitige wijn van de Tempranillo vaak niet gerijpt op eikenhouten vaten en blijft de wijn fruitiger en frisser. De wijnmaker kan er ook voor kiezen om de Tempranillo te laten rijpen op eikenhouten vaten, om op deze manier meer vanille en hout aroma’s in de wijn te krijgen. De ouderdom en manier van rijping is dus voor een groot deel bepalend hoe een Tempranillo wijn smaakt. Over het algemeen zijn wijnen van de Tempranillo erg aromatisch met tonen van pruimen, kers, bessen en vanille op de neus.
De Tempranillo wordt in Spanje gebruikt als basis voor veel rode wijnen, en is een populaire druif voor blends. Veelgebruikte druiven in combinatie met de Tempranillo zijn de Garnacha, Graciano en Mazuelo.
Ontdek in het Spaanse La Rioja de geboorteplek van de Tempranillo druif
De Tempranillo druif komt oorspronkelijk uit de Rioja streek in Spanje. In de Rioja wordt de Tempranillo gebruikt in praktisch alle rode wijnen. De druif is de basis voor onder andere de heerlijke Crianzas en Reservas van het gebied. Naast de Rioja wordt de Tempranillo in het grootste gedeelte van de rode wijnen uit Spanje gebruikt.
Buiten Spanje is de Tempranillo nog wat minder populair bij wijnmakers. De druif is buiten Spanje vooral aangeplant in Australië, waar de Tempranillo goed gedijt in het hete klimaat. In de Verenigde Staten zijn de eerste stappen met de Tempranillo gezet, eveneens als in Frankrijk en Italië. Langzaam maar zeker verovert de Tempranillo een steeds groter podium op het wereldtoneel, maar voorlopig kunnen we de beste Tempranillo’s nog blijven zoeken in Spanje.
Tempranillo
- Covila II tintoSoepelSpanjeTempranilloGroentenZachte kaas en meerLees meer
Het is niet voor niets dat de Rioja wijnen wereldberoemd en ongekend populair zijn, en deze Covila II Tinto laat zien waarom! De 100% Tempranillo druiven krijgen overdags bakken zon en droogte te verwerken, met een snel afkoelende nacht. Dit zijn
€ 6,25Op voorraad - Covila II CrianzaRobuustSpanjeTempranilloZachte kaasBiefstuk en meerLees meer
De Covila II Crianza is een echte Spaanse krachtpatser. Deze elegante wijn met dieprode kleur heeft gerijpte fruittonen gemengd met vanille en cacao hints door zijn jaar rijping op Amerikaans eikenhout. De fruitigheid en hout invloeden zijn mooi in balans, en
€ 8,90Op voorraad - Covila II ReservaRobuustSpanjeTempranilloGroenten en meerPrijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:
- 1 Gouden medaille
Lees meerDe Covila II Reserva is een prachtige goud bekroonde Rioja vol karakter. Deze wijn is het product van puur vakmanschap en jarenlang geduld. De wijn rijpt voor 3 jaar in de kelders van Covila voordat het wordt gebotteld, wat resulteert in
€ 10,99Op voorraad
Ontdek alles over de Tempranillo druif: dé wijn druif van Spanje
De Tempranillo druif is bij uitstek de belangrijkste wijn druif van Spanje. De Tempranillo druif wordt in meer dan 28 D.O. geclassificeerde wijngebieden verbouwd. De naam van de Tempranillo komt van het Spaanse temprano. Dit betekent letterlijk ‘vroeg’, wat de vroege uitloop van de Tempranillo druif omschrijft. Spanje is een verdeeld land, en omdat de Tempranillo in alle hoeken van Spanje wordt verbouwd heeft de druif ook vele andere namen. Zo heet de Tempranillo in de Ribera del Duero ook wel ‘Tinto Fino’, in Catalonië ‘Ull de Llebre’ en in de Douro ‘Tinto Roriz’. Verder komen er in andere gebieden in Spanje de namen Aragonez, Cencibel, Tinto, Tinto de País, Tinto de la Rioja en Tinta de Toro voor de Tempranillo druif voor
Ervaar de smaak van de Tempranillo druif
De Tempranillo is een vrij kleine blauwe tot diepzwarte druif met dikke schil. De smaak van een wijn van de Tempranillo druif hangt erg af wat de wijnmaken ermee heeft gedaan. Voor jonge wijnen kiest de wijnmaker er vaak voor om de druiven niet te kneuzen voor de gisting. Hierdoor blijven de fruitige aroma’s goed bewaard. Voor de zwaardere bewaarwijnen van de Tempranillo druif worden de druiven vaak eerst gekneusd voor de gisting. Daarnaast heeft de rijping van de wijn invloed op de smaak. Zo wordt een jonge fruitige wijn van de Tempranillo vaak niet gerijpt op eikenhouten vaten en blijft de wijn fruitiger en frisser. De wijnmaker kan er ook voor kiezen om de Tempranillo te laten rijpen op eikenhouten vaten, om op deze manier meer vanille en hout aroma’s in de wijn te krijgen. De ouderdom en manier van rijping is dus voor een groot deel bepalend hoe een Tempranillo wijn smaakt. Over het algemeen zijn wijnen van de Tempranillo erg aromatisch met tonen van pruimen, kers, bessen en vanille op de neus.
De Tempranillo wordt in Spanje gebruikt als basis voor veel rode wijnen, en is een populaire druif voor blends. Veelgebruikte druiven in combinatie met de Tempranillo zijn de Garnacha, Graciano en Mazuelo.
Ontdek in het Spaanse La Rioja de geboorteplek van de Tempranillo druif
De Tempranillo druif komt oorspronkelijk uit de Rioja streek in Spanje. In de Rioja wordt de Tempranillo gebruikt in praktisch alle rode wijnen. De druif is de basis voor onder andere de heerlijke Crianzas en Reservas van het gebied. Naast de Rioja wordt de Tempranillo in het grootste gedeelte van de rode wijnen uit Spanje gebruikt.
Buiten Spanje is de Tempranillo nog wat minder populair bij wijnmakers. De druif is buiten Spanje vooral aangeplant in Australië, waar de Tempranillo goed gedijt in het hete klimaat. In de Verenigde Staten zijn de eerste stappen met de Tempranillo gezet, eveneens als in Frankrijk en Italië. Langzaam maar zeker verovert de Tempranillo een steeds groter podium op het wereldtoneel, maar voorlopig kunnen we de beste Tempranillo’s nog blijven zoeken in Spanje.