Duurzame wijn
Wat is duurzame wijn?
Bij duurzame wijn denk je waarschijnlijk aan biologische of zelfs biodynamische wijn. Deze wijnen zijn gecertificeerd en hebben strenge controles gehad. Toch zijn er ook veel wijnmakers die heel duurzaam werken, maar niet zijn gecertificeerd. Duurzaamheid gaat veel verder dan een certificaat, en kan op verschillende manieren worden bekeken. Het belangrijkste is dat wijnmakers hebben nagedacht over hun impact op het milieu. Vanzelfsprekend gaat dat dan ook over hoe ze deze zo laag mogelijk kunnen krijgen.
Hoe kan een wijnmaker duurzaam werken?
- Waterbesparing. Bij het verbouwen van de druiven om wijn van te maken wordt er veel water gebruikt. Vooral in droge en warme gebieden waar er een water tekort heerst, kunnen wijnboeren duurzame keuzes maken om het watergebruik te minimaliseren.
- Verminderen gebruik pesticiden en kunstmest. Bij het verbouwen van druiven kunnen er ziektes in de wijngaard onstaan. Door chemicaliën te gebruiken kunnen deze ziektes bestreden worden. Door niet preventief te spuiten, en alleen in te grijpen als het écht noodzakelijk is, reduceren wijnboeren het gebruik van chemische middelen in de wijngaard. Deze werkwijze wordt lutte raisonnée genoemd.
- Bodemuitputting voorkomen. Als wijnboer kan je er voor kiezen om zo veel mogelijk druivenstokken op een stuk grond neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat je veel wijn kan maken, maar put de bodem uit. Door voor duurzame oplossingen te kiezen put de wijnboer de bodem minder uit.
- Biodiversiteit in de wijngaard stimuleren. Door volop ruimte te geven aan bloemen, planten en insecten in de wijngaard is er een natuurlijke balans. De wijngaard wordt op deze wijze op een natuurlijke manier resistenter voor ziektes. Het spuiten van pesticiden kan hierdoor worden verminderd of zelfs overbodig worden.
- Het gebruik van duurzame energie. Door energiebesparende maatregelen te nemen zijn wijnmakers duurzaam bezig. Als wijnmakers gebruik maken van zonne-energie of andere duurzame stroom is dit natuurlijk nog beter. Een voorbeeld van zo'n wijnmaker is Talamonti. Dit wijnhuis maakt gebruik van 100% zonne- en wind-energie.
- Het recyclen van afval. Wijnhuizen hebben een grote afvalstroom die kan worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan al het snoeiafval en druivenmost. Dit kan worden verwerkt tot compost en worden gebruikt in de landbouw.
- Besparen op uitstoot tijdens vervoer. Wijn wordt vaak per containerschip en per vrachtwagen vervoerd. Het transport van wijn heeft een grote negatieve impact op het milieu. Sommige wijnmakers maken duurzame keuzes om de impact zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan lichtere verpakkingen zodat er minder vrachtwagens hoeven te rijden. Of door efficiënt te verpakken en transporteren kan er veel meer in een zeecontainer.
Duurzame wijn kopen bij Wijnbutler.nl
Bij Wijnbutler hechten we veel waarde aan duurzame wijn. Deze wijnboeren passen dus een of meerdere van de bovenstaande werkwijzes toe. Niet al deze wijnen zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd, maar hebben duurzaamheid wel hoog in het vaandel staan. Een voorbeeld van een wijnmaker die milieuvriendelijk wijn maakt, is Telmo Rodriguez.
Telmo Rodriguez: dé duurzame wijnmaker
Telmo Rodriguez is het voorbeeld dat duurzame wijn niet per se gecertificeerd hoeft te zijn. Zijn filosofie is: Als je goed voor de natuur en je wijngaard zorgt, krijg je de mooiste wijnen ervoor terug. Telmo is een wijnmaker uit Spanje, en maakt wijnen in bijna elk wijngebied van Spanje. Telmo maakt duurzame wijn uit overtuiging, en geeft niet zoveel om een bepaald certificaat die dat aantoont. Hij vindt het te veel gedoe met papierwerk of voor al zijn wijnen een certificaat te krijgen. Bovendien moet je dan aan vaste voorschriften voldoen om je wijn te maken. Als eigenzinnige wijnmaker past dat niet helemaal bij hem.
Het gebruik van Bush Vines
De meeste wijnmakers planten hun wijnranken in een rijtje langs ijzeren draden. Zo kan je veel planten op een vierkante meter, maar moet je in het droge Spanje wel veel irigeren. Telmo vindt dit in het hete en droge Spanje onzin en zonde van het kostbare water. Daarom plant hij zijn wijnstokken verder uit elkaar als losstaande struik. Op deze manier hoeft hij niet te irrigeren, en kan de plant zelf aan voldoende water komen. Een duurzame oplossing dus, en daarom verkopen wij zijn wijnen met trots.
Duurzame wijn
- Ortiga Bio TempranilloRobuustSpanjeTempranilloKipBiefstuk en meerLees meer
De Spaanse trots op biologische wijze verbouwd. De Tempranillo druif is de nationale druif van Spanje, en levert in deze biologische wijn van Ortiga een heerlijke medium zachte rode wijn op met een verleidelijke fruitigheid. Ortiga is een project waarbij meerdere wijnboeren in de regio hun
€ 4,95Op voorraad - Ortiga Bio Airen Sauvignon BlancFrisSpanjeSauvignon BlancSaladesGroenten en meerLees meer
Proef de Spaanse zon terug in je glas met deze biologische Ortiga Airen Sauvignon Blanc. Afkomstig van een bijzonder bergplateau ten zuiden van Madrid. De bekende smaken van Sauvignon Blanc zoals uitgesproken tropisch fruit worden aangevuld met de frisse sappigheid van de Airen druif. Geweldige frisse
€ 5,45Op voorraad - l'Auratae Nero d'Avola BioRobuustItaliëNero d'AvolaBiefstukLees meer
Deze l'Auratae Nero d'Avola is een biologisch geproduceerde rode wijn uit Zuid-Italië. Hij is kenmerkend fruitig Italiaans en is gemaakt op een rustieke boerderij uit 1697 en wordt op een bijzondere manier gemaakt. Naast dat de druiven van deze wijn biologisch zijn verbouwd
Normale prijs € 7,50 Aanbieding € 6,99Op voorraad - l'Auratae Catarratto Pinot Grigio BioFrisItaliëBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Pinot Grigio & Catarratto
Zachte kaasPasta en meerLees meerItaliaanse frisse Pinot Grigio op verantwoorde wijze geproduceerd. Naast dat de wijn biologisch is geproduceerd, wordt ook alleen gerecycled glas en karton gebruikt voor de verpakkingen. De druiven staan geplant nabij het plaatsje Vittoria in het zuiden van Sicilië. De druiven
€ 7,50Op voorraad - Miopasso Nero d'AvolaSoepelItaliëNero d'AvolaZachte kaas en meerPrijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:
- 1 Bronzen medaille
- 1 Zilveren medaille
Lees meerMiopasso Nero d'Avola is een Zuid-Italiaanse zwoele rode wijn. Misschien heb je nog nooit van de Nero d’Avola druif gehoord. Maar van dit lokale druivenras wordt echt al eeuwen goede wijn gemaakt. Op Sicilië doet deze Italiaanse Nero
Normale prijs € 7,99 Aanbieding € 7,50Op voorraad - Miopasso PrimitivoRobuustItaliëPrimitivoGroentenHarde kaas en meerLees meer
De oudere wijnboerderij van Miopasso is in 1697 gebouwd. Op deze historische plek wordt een grandioze wijn gemaakt vol met zonovergoten fruitaroma's. De Italiaanse zon zorgt voor een zwoele en dikke smaak met geconcentreerde aroma's van vruchtengelei, veel fruit, bramen en pure chocolade. Het
€ 7,90Op voorraad - Prosecco Bio Treviso PizzolatoBubbelsItaliëGleraSaladesVisLees meer
Volledig biologische en zacht mousserende Prosecco uit de Italiaanse Treviso regio. Heerlijke sappige wijn met een vrolijke bubbel en elegante zachte smaak. Deze wijn is rijk aan tonen van citrus en groene appel. Al sinds 1991 werkt de familie Pizzolato biologisch en hiermee zijn ze een
€ 7,99Op voorraad - Integro NegroamaroSoepelItaliëNegroamaroHarde kaasPasta en meerDe vertaling van de Negroamaro druif zegt het al : zwart en bitter. De kleur van de druif is daarmee direct duidelijk. Dat bitter moet je niet al te letterlijk nemen. Het is meer een aards aroma. Samen met het fruit karakter dat je altijd proeft heb jeLees meerNormale prijs € 8,99 Aanbieding € 8,45Op voorraad
- Integro PrimitivoRobuustItaliëPrimitivoPastaBiefstuk en meerDe Primitivo druif wordt in Engelstalige gebieden ook wel Zinfandel genoemd. De bodem terra rossa heeft de ideale karakteristieken voor een wijn van hoge kwaliteit: 40 tot 100 centimeter aan de bovenkant van het oppervlakte bestaat uit van licht rood zanderig leem. Qua smaak is deze wijnLees meer€ 8,90Op voorraad
- 3 Passo RossoRobuustItaliëBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Negroamaro , Sangiovese & Primitivo
GroentenPasta en meerDe 3 Passo Rosso is een heerlijke zonovergoten rode Italiaanse wijn. Een gebalanceerde blend van de druiven Primitivo, Negroamaro en Sangiovese. Na de oogst worden deze druiven kort ingedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water wat van nature in de druiven zit, en stijgt de concentratie. Het resultaatLees meerNormale prijs € 9,99 Aanbieding € 8,99Op voorraad
Wat is duurzame wijn?
Bij duurzame wijn denk je waarschijnlijk aan biologische of zelfs biodynamische wijn. Deze wijnen zijn gecertificeerd en hebben strenge controles gehad. Toch zijn er ook veel wijnmakers die heel duurzaam werken, maar niet zijn gecertificeerd. Duurzaamheid gaat veel verder dan een certificaat, en kan op verschillende manieren worden bekeken. Het belangrijkste is dat wijnmakers hebben nagedacht over hun impact op het milieu. Vanzelfsprekend gaat dat dan ook over hoe ze deze zo laag mogelijk kunnen krijgen.
Hoe kan een wijnmaker duurzaam werken?
- Waterbesparing. Bij het verbouwen van de druiven om wijn van te maken wordt er veel water gebruikt. Vooral in droge en warme gebieden waar er een water tekort heerst, kunnen wijnboeren duurzame keuzes maken om het watergebruik te minimaliseren.
- Verminderen gebruik pesticiden en kunstmest. Bij het verbouwen van druiven kunnen er ziektes in de wijngaard onstaan. Door chemicaliën te gebruiken kunnen deze ziektes bestreden worden. Door niet preventief te spuiten, en alleen in te grijpen als het écht noodzakelijk is, reduceren wijnboeren het gebruik van chemische middelen in de wijngaard. Deze werkwijze wordt lutte raisonnée genoemd.
- Bodemuitputting voorkomen. Als wijnboer kan je er voor kiezen om zo veel mogelijk druivenstokken op een stuk grond neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat je veel wijn kan maken, maar put de bodem uit. Door voor duurzame oplossingen te kiezen put de wijnboer de bodem minder uit.
- Biodiversiteit in de wijngaard stimuleren. Door volop ruimte te geven aan bloemen, planten en insecten in de wijngaard is er een natuurlijke balans. De wijngaard wordt op deze wijze op een natuurlijke manier resistenter voor ziektes. Het spuiten van pesticiden kan hierdoor worden verminderd of zelfs overbodig worden.
- Het gebruik van duurzame energie. Door energiebesparende maatregelen te nemen zijn wijnmakers duurzaam bezig. Als wijnmakers gebruik maken van zonne-energie of andere duurzame stroom is dit natuurlijk nog beter. Een voorbeeld van zo'n wijnmaker is Talamonti. Dit wijnhuis maakt gebruik van 100% zonne- en wind-energie.
- Het recyclen van afval. Wijnhuizen hebben een grote afvalstroom die kan worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan al het snoeiafval en druivenmost. Dit kan worden verwerkt tot compost en worden gebruikt in de landbouw.
- Besparen op uitstoot tijdens vervoer. Wijn wordt vaak per containerschip en per vrachtwagen vervoerd. Het transport van wijn heeft een grote negatieve impact op het milieu. Sommige wijnmakers maken duurzame keuzes om de impact zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan lichtere verpakkingen zodat er minder vrachtwagens hoeven te rijden. Of door efficiënt te verpakken en transporteren kan er veel meer in een zeecontainer.
Duurzame wijn kopen bij Wijnbutler.nl
Bij Wijnbutler hechten we veel waarde aan duurzame wijn. Deze wijnboeren passen dus een of meerdere van de bovenstaande werkwijzes toe. Niet al deze wijnen zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd, maar hebben duurzaamheid wel hoog in het vaandel staan. Een voorbeeld van een wijnmaker die milieuvriendelijk wijn maakt, is Telmo Rodriguez.
Telmo Rodriguez: dé duurzame wijnmaker
Telmo Rodriguez is het voorbeeld dat duurzame wijn niet per se gecertificeerd hoeft te zijn. Zijn filosofie is: Als je goed voor de natuur en je wijngaard zorgt, krijg je de mooiste wijnen ervoor terug. Telmo is een wijnmaker uit Spanje, en maakt wijnen in bijna elk wijngebied van Spanje. Telmo maakt duurzame wijn uit overtuiging, en geeft niet zoveel om een bepaald certificaat die dat aantoont. Hij vindt het te veel gedoe met papierwerk of voor al zijn wijnen een certificaat te krijgen. Bovendien moet je dan aan vaste voorschriften voldoen om je wijn te maken. Als eigenzinnige wijnmaker past dat niet helemaal bij hem.
Het gebruik van Bush Vines
De meeste wijnmakers planten hun wijnranken in een rijtje langs ijzeren draden. Zo kan je veel planten op een vierkante meter, maar moet je in het droge Spanje wel veel irigeren. Telmo vindt dit in het hete en droge Spanje onzin en zonde van het kostbare water. Daarom plant hij zijn wijnstokken verder uit elkaar als losstaande struik. Op deze manier hoeft hij niet te irrigeren, en kan de plant zelf aan voldoende water komen. Een duurzame oplossing dus, en daarom verkopen wij zijn wijnen met trots.