Stevige rode wijn
Wat is stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.
Hoe typeert stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.
Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.
Hoe smaakt stevige rode wijn?
In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.
Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?
Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.
Stevige rode wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd:
Stevige rode wijn
- Bodegas Volcanes Carménère ReservaRobuustChiliBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Cabernet Sauvignon & Carménère
BiefstukWorstDe Bodegas Volcanes Carmenère Reserva reflecteert het bijzondere terroir van het Chileense wijngebied Rapel Valley. Chili telt maar liefst 2900 verschillende vulkanen. De naam van het wijnhuis zegt het al een beetje. De Carmenère druiven van Bodegas Volcanes zijn aangeplant op vulkanische bodems. Dit resulteertLees meer€ 10,20Op voorraad - Kaiken Estate Cabernet SauvignonRobuustArgentiniëBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Cabernet Sauvignon & Malbec
Groenten en meerPrijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:- 1 Gouden medaille
Deze stoere Kaiken Cabernet Sauvignon komt uit een gebied dat ideaal is voor deze druif. Het is er warm genoeg om de druiven te laten rijpen, maar de heuvels en bergen zorgen voor voldoende afkoeling, zodat de zuren mooi behouden blijven. Bovendien is er met het smeltwaterLees meer€ 10,50Op voorraad - Château Rousselle Côtes de BourgRobuustFrankrijkBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc & Malbec
GroentenHarde kaas en meerChâteau Rousselle is een prachtig kasteel gebouwd in 1636 door edelman en adviseur van de Franse koning Messire Jean de Tortaty. Inmiddels maakt de familie Lemaitre de wijnen. Het is hun gelukt om een sappige rode Bordeaux te maken met soepele tannines en aroma's vanLees meer€ 15,99Op voorraad
Wat is stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.
Hoe typeert stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.
Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.
Hoe smaakt stevige rode wijn?
In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.
Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?
Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.
Stevige rode wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd: