Biodynamische wijn
Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?
Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.
Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.
Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.
Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?
Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.
Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?
Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.
Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?
Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.
Biodynamische wijn
- Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'AbruzzoRobuustItaliëMontepulcianoBiefstukWorstLunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo is een heerlijke biodynamisch geproduceerde rode wijn uit midden Italië. Dit wil zeggen dat er met zorg voor mens en natuur is gewerkt. Zo kan je zorgeloos genieten van een prachtig glas rode wijn. Deze wijn is heerlijk krachtig vanLees meer€ 10,25Op voorraad
- Meinklang Prosa Rose FrizzanteBubbelsOostenrijkPinot NoirPastaVis en meerMeinklang Prosa Rose Frizzante is een rosé bubbel van 100% Pinot Noir. Heerlijk droog met een klein zoetje, met een zachte bubbel en verfrissend en dorstlessend van smaak. In het glas ruik je zomerse verse frambozen, kersensnoepjes, sappige granaatappel en cranberry. Het is een echte natuurwijn uitLees meerNormale prijs € 11,25 Aanbieding € 10,90Op voorraad
- Eymann Gönnheimer Alter Satz TrockenFrisDuitslandBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Riesling , Gewürztraminer & Silvaner
SaladesVis en meerHeerlijke aromatische blend van Riesling, Muskateller en Gewürztraminer. Deze mix van de drie grote Duitse druiven wordt ook wel Gemischter Satz genoemd. Deze Eymann Gönheimer Alter Satz weet met zijn uitbundige smaken en spannende mineralen te verrassen. Heerlijke geuren van peer, citrus, honing en ietsLees meer€ 11,50Op voorraad - Reyneke Organic Shiraz Cabernet SauvignonSoepelZuid-AfrikaBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Syrah & Cabernet Sauvignon
GroentenBiefstukBiodynamische zwoele rode wijn van 85% Shiraz en 15% Cabernet Sauvignon. Deze blend levert een gebalanceerde wijn op met een overweldigend smaakpalet. Aan de ene kant fruitige en florale smaken van pruim, kers en bloesem. Aan de andere kant heerlijk kruidig met aroma’s van zwarte peperLees meerNormale prijs € 12,50 Aanbieding € 11,95Op voorraad - Bernhard Ott Gruner Veltliner Am BergFrisOostenrijkGrüner VeltlinerSaladesVis en meerLees meer
Bernhard Ott uit Niederösterreich in de Wagram wordt niet voor niets “mister Veltliner”genoemd. Op zijn biologisch dynamisch wijnbedrijf maakt hij loepzuivere en frisse wijnen. Deze Grüner Veltliner Am berg bewijst dat. Er
€ 14,85Op voorraad - Reyneke CornerstoneRobuustZuid-AfrikaBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Merlot, Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc
GroentenBiefstukReyneke Cornerstone is een bijzondere biodynamische wijn uit Zuid-Afrika. Gemaakt in een klassieke bordeaux stijl van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Deze wijn heeft een echte snuffel neus waar je van alles in ruikt. Geuren van cassis, zwarte bes, grafiet, tabak en zomerseLees meer€ 24,00Op voorraad - Reyneke Reserve whiteVolZuid-AfrikaSauvignon BlancGroentenZachte kaas en meerReyneke Reserve White is een wijn van 100% Sauvignon Blanc. Deze wijn is wel anders dan andere wijnen die je hebt geproefd van dit druivenras. Allereerst door de biodynamische manier van werken, waardoor de druiven op en top gezond en rijp zijn. Daarnaast is de wijn spontaanLees meer€ 29,99Op voorraad
Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?
Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.
Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.
Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.
Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?
Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.
Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?
Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.
Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?
Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.