Stevige rode wijn
Wat is stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.
Hoe typeert stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.
Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.
Hoe smaakt stevige rode wijn?
In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.
Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?
Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.
Stevige rode wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd:
Stevige rode wijn
- Da Vinci ChiantiRobuustItaliëBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Merlot & Sangiovese
PastaPrijswinnaar Deze wijn heeft de volgende prijzen gewonnen:- 2 Zilveren medailles
- 5 Gouden medailles
Lees meerDeze weergaloze wijn laat zien waarom de Chianti zo ongekend populair is. Prachtig robijnrood van kleur, en vol tonen van rood fruit aangevuld met subtiele noten van peper en aarde. De Da Vinci Chianti sleept elke jaargang meerdere prijzen binnen, met
Normale prijs € 8,99 Aanbieding € 8,25Niet op voorraad - Rocca di Castagnoli Chianti ClassicoRobuustItaliëBlend Deze wijn bevat de volgende druiven:
Sangiovese , Canaiolo & Colorino
Harde kaasPasta en meerDeze Chianti Classico van Rocca di Castagnoli is groot rood uit Italië. Uiteraard gemaakt van de Sangiovese druif, wat de heerlijke karakteristieke Chianti smaken geeft. De geur van rijpe kersen knallen uit je glas, begeleid door geuren van verse bloemen en amandel. In de smaak heeft dezeLees meer€ 15,95Op voorraad - Château Soucherie Anjou rougeRobuustFrankrijkCabernet FrancPastaBiefstukChâteau Soucherie Anjou rouge is een wijn gemaakt van 100% Cabernet Franc. Dit inheemse druiven ras levert een prachtige karaktervolle wijn op. De stokken zijn erg oud met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar met een ondergrond van schist. De smaak is mooi in balans metLees meer€ 19,25Op voorraad
- Fontodi Chianti ClassicoRobuustItaliëSangioveseHarde kaasPasta en meerFontodi Chianti Classico is een sublieme rode wijn uit Toscane. Het wijnhuis Fontodi ligt in het hart van de Chianti Classico en geldt als een toonaangevend domein. Gemaakt van 100% biologische Sangiovese druiven uit het hoog aangeschreven gebied Panzano. De wijn krijgt maximaal 1 jaar houtrijping. HierdoorLees meer€ 32,95Op voorraad
- Costanti Brunello di MontalcinoRobuustItaliëSangioveseHarde kaasBiefstuk en meerDe Costanti Brunello di Montalcino is na 3 jaar rijping in houten vaten klaar om zijn Italiaanse klasse te laten zien. De Sangiovese druiven zijn verbouwd op de beroemde Toscaanse Galestro bodem op minimaal 330 meter hoogte. De wijn combineert de kracht van Montalcino met de elegantieLees meer€ 78,75Op voorraad
Wat is stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.
Hoe typeert stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.
Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.
Hoe smaakt stevige rode wijn?
In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma's proeven. De fruitaroma's gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma's van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma's van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma's van tabak, wierook en kaneel te proeven.
Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?
Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d'avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.
Stevige rode wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd: