Wat is een Beerenauslese wijn?


De kans is groot dat je Beerenauslese al eens op een etiket hebt zien staan. Een Beerenauslese komt uit Duitsland. Dit is een predicaat die de wijn heeft meegekregen. Hierdoor weet je vooral wat je kan verwachten qua smaak en stijl. Over de kwaliteit zegt het nog niets.

De indeling van de predicaten of zoals op het etiket staat Prädikatsweinen:

Kabinett: droog tot halfzoete stijl met tonen van citrus
Spätlese: droog tot halfzoete stijl . Deze druiven worden iets later geoogst en hebben wat meer suikers. Hierdoor zijn ze over het algemeen iets zoeter dan een Kabinett wijn, hebben iets meer alcohol ( suiker wordt immers omgezet in alcohol) en meer body. Vooral citrus aroma’s aangevuld met steenvruchten.
Auslese: Ook deze druiven worden wat later geoogst maar, zoals het woord het al zegt, alleen de rijpere trossen worden geselecteerd. Deze stijl gaat van droog tot zoet en zijn voller qua body. Ook kunnen er botrytus ( edele rot) kenmerken zijn.
Beerenauslese (BA) : Een zoete stijl. Vaak door edele rot ( Botrytis) tot stand gekomen. Dit heeft er voor gezorgd dat er vocht uit de druif kon verdwijnen en er geconcentreerdere en zoetere druiven waren voor de wijn. Meestal wat lager in alcohol.
Trockenbeerenauslese (TBA): Ook een zoete stijl. Hiervoor is botrytis absoluut nodig geweest om dit te verkrijgen. Deze wijnen zijn lager in alcohol en hebben aroma’s van honing, gedroogd steenfruit, bloemen en gekonfijte vruchten.