Resultaat 1–10 van de 54 resultaten wordt getoond
De 3 Passo Rosso is een heerlijke zonovergoten rode Italiaanse wijn. Een gebalanceerde blend van de druiven Primitivo, Negroamaro en Sangiovese. Na de oogst worden deze druiven kort ingedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water wat van nature in de druiven...
Ardhuy Aux Clous Savigny les Beaune is een rode Bourgogne van premier cru niveau. Uiteraard gemaakt van Pinot Noir. De druiven komen uit een wijngaard die naast het dorpje Savigny-lès-Beaune ligt. Deze relatief warme wijngaard geeft een rijpe en intense...
Naast stuivend fruit vallen ook de notige en leerachtige tonen op in deze wijn. Pure concentratie van smaken. De familie Arduini maakt al sinds 1940 wijn in het Valpolicella gebied in Italië. Hun motto: “wijnmaken is een manier van leven”....
De Bodegas Volcanes Carmenère Reserva reflecteert het bijzondere terroir van het Chileense wijngebied Rapel Valley. Chili telt maar liefst 2900 verschillende vulkanen. De naam van het wijnhuis zegt het al een beetje. De Carmenère druiven van Bodegas Volcanes zijn aangeplant...
Boscarelli Costa Grande is een single vinyard Vino Nobile di Montepulciano. 2018 is de vierde jaargang dat gebotteld is, en is gemaakt van 100% Prugnolo Gentile. Dit is de lokale naam van de Sangiovese druif. Deze wijn is een van...
Boscarelli Il Nocio Vino Nobile di Montepulciano is de top wijn van het wijnhuis. De druiven zijn afkomstig uit een enkele wijngaard, Il Nocio. Dit wijst naar de walnotenboom die in de wijngaard staat. De hogere ligging en de kalk-...
Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano is een zeer complexe en gewaardeerde wijn uit Toscane. Boscarelli is een van de meest toonaangevende wijnmakers van de streek en laat met deze wijn zien wat ze in huis hebben. Ze gaan meerdere keren...
Carta Vieja Carmenère is een rijke Chileense rode wijn met tonen van donker fruit en kruiden. Ideaal bij gegrilde gerechten en bij rood vlees. De wijngaarden zijn aangeplant op grote hoogte, vlakbij het Andes gebergte. Door de hoge ligging krijgen...
Carta Vieja Reserva Carmenère is een rijke Chileense rode wijn met tonen van donker fruit, viooltjes en chocolade. Ideaal bij gegrilde gerechten en bij rood vlees. De druiven komen uit hoog gelegen wijngaarden uit de Pencahue vallei in het Andes...
Château La Négly Clos des Truffiers is een iconische wijn uit de Languedoc gemaakt van 95% Syrah en 5% Grenache. De druiven zijn afkomstig uit het subgebied La Clape. Wijncriticus Robert Parker heeft deze wijn maar liefst 99 van de...
Wat is stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft een hoog tanninegehalte en diepe robijnrode kleur. Deze wijnen worden ook wel volle wijnen of robuuste wijnen genoemd. Sommige wijnliefhebbers noemen stevige rode wijnen soms zelfs boers. Typerend is in ieder geval dat deze wijnsoort vol en geconcentreerd van smaak is. Stevige rode wijn is los bij de open haard of met kouder weer erg lekker. Daarnaast drink je het ook heerlijk tijdens de barbecue of laat buiten op een zomeravond. Een rode wijn met een stevig karakter is in ieder geval in combinatie met veel winterse gerechten heerlijk. Wij geven bij elke wijn onder het kopje serveertips aan met welke gerechten de stevige rode wijn lekker is.
Hoe typeert stevige rode wijn?
Stevige rode wijn heeft vaak veel body en veel tannines. Body is de verzameling van zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol. Een stevige wijn heeft minder zuren, maar meer alcohol en tannine. Weet je meteen wat men bedoelt als wijnliefhebbers het hebben over een volle body.
Tannine is een stof wat in de schillen en pitten van druiven zit. Als je spreekt van veel tannines, krijg je een uitdrogend mondgevoel bij het drinken van de wijn. Dit is hetzelfde gevoel als je op een druivenpit kauwt. Stevige rode wijn heeft veel tannine, en geeft dus een strak mondgevoel. Als laatste heeft een stevige rode wijn een relatief hoog alcoholpercentage.
Hoe smaakt stevige rode wijn?
In stevige rode wijn kan je veel verschillende aroma’s proeven. De fruitaroma’s gaan vooral richting het zwarte fruit als zwarte kers, braam en pruim. Daarnaast is er in veel stevige rode wijnen een kruidigheid te proeven. Dit doet denken aan witte peper en zwarte peperkorrels. Als een stevige rode wijn houtgerijpt is kunnen er aroma’s van cacao, nootmuskaat, hout, koffie en as in de wijn zitten. Aardse aroma’s van rook, potgrond, truffel, leer en wild zijn ook vaak te ontdekken in stevige rode wijn. Als laatste zijn er soms bijzondere aroma’s van tabak, wierook en kaneel te proeven.
Van welke druivensoorten wordt stevige rode wijn gemaakt?
Stevige rode wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De meest gebruikte druivensoorten zijn: aglianico, petit verdot, petite sirah, pinotage, syrah, shiraz, tempranillo, sangiovese, touriga nacional, nero d’avola, nebbiolo, mourvèdre, malbec en cabernet sauvignon. Het hangt daarnaast van de wijnmaker af hoe stevig de rode wijn is. Als de wijnmaker er bijvoorbeeld voor kiest om druiven de blenden, kan het zijn dat de wijn zachter wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het blenden van cabernet sauvignon en merlot. Naarmate er meer merlot wordt toegevoegd, wordt de wijn zachter.
Stevige rode wijn kopen
Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige rode wijn kopen. Wij hebben meer dan 20 verschillende soorten stevige rode wijnen in ons assortiment. Voor alle smaakprofielen hebben wij de lekkerste wijn geselecteerd:
Soepele rode wijn
Lichte rode wijn
Volle witte wijn
Frisse witte wijn
Zoete witte wijn