Resultaat 1–10 van de 63 resultaten wordt getoond
De 3 Passo Bianco is zeer fraai Italiaans wit. Een gedeelte van de druiven wordt kort ingedroogd, waardoor de smaak en het mondgevoel zachter worden. De blend bestaat uit Chardonnay en Fiano, waarbij Chardonnay voor frisheid zorgt. De Fiano is...
De 3 Passo Rosso is een heerlijke zonovergoten rode Italiaanse wijn. Een gebalanceerde blend van de druiven Primitivo, Negroamaro en Sangiovese. Na de oogst worden deze druiven kort ingedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water wat van nature in de druiven...
Bernhard Ott uit Niederösterreich in de Wagram wordt niet voor niets “mister Veltliner”genoemd. Op zijn biologisch dynamisch wijnbedrijf maakt hij loepzuivere en frisse wijnen. Deze Grüner Veltliner Am berg bewijst dat. Er worden geen kunstmatige middelen zoals pesticiden ingezet. Om...
Bravo Escós La Font del Mosquit is een bijzondere wijn van Macabeu en Garnacha Blanca. Bravo Escós is een wijnhuis uit Priorat. In deze regio wordt vrijwel alleen maar rode wijn gemaakt. Deze witte wijn bewijst dat er ook uitstekend...
Cava Savia Viva is een biologisch geproduceerde bubbel uit de Spaanse Penedès regio. Deze streek heeft een wat hogere ligging waardoor de druiven broodnodige verkoeling krijgen wat resulteert in deze onweerstaanbare wijn! De Cava Savia Viva heeft prachtige geuren en...
Cellar Kripta Brut Reserva is een van de mooiste cava's in zijn prijsklasse. Voorheen werd deze wijn verkocht onder het label Agustí Torelló Brut Reserva. In 1978 bracht oprichter Agusti Torello Mata zijn eerste Kripta wijn uit. Omdat dit is...
Champagne Bruno Michel Les Roses 2015 is een bijzondere biologische Champagne. Er zijn slechts 900 flessen van gemaakt, waardoor de flessen zeer schaars zijn. De druiven komen uit 1 wijngaard, Les Roses genaamd. Dat deze Champagne biologisch is gemaakt is...
De Albescent Blanc de Blancs is een biologische grand cru champagne van Champagne huis Waris Hubert. De druiven komen uit drie Grand Cru dorpen van de Côte des Blancs: Avize, Oger en Cramant. Gemaakt van 100% Chardonnay. De bubbels zijn...
Champagne Waris Hubert is een kleinschalig huis uit Avize. Deze Armorial Blanc de Noirs is gemaakt van 100% biologische Pinot Noir. De druiven zijn afkomstig uit de Coteaux du Sézannais van 40 jaar oude stokken. Deze champagne heeft ruim 2...
De Sancerre in Frankrijk is wereldberoemd, omdat het unieke terroir van deze Loire appellatie fantastisch weerspiegelt in de wijn. Sancerre behoort tot de absolute wereldtop als het gaat op Sauvignon Blanc, en staat bekend om zijn frisse, strakke en mineralige...
Wat is duurzame wijn?
Bij duurzame wijn denk je waarschijnlijk aan biologische of zelfs biodynamische wijn. Deze wijnen zijn gecertificeerd en hebben strenge controles gehad. Toch zijn er ook veel wijnmakers die heel duurzaam werken, maar niet zijn gecertificeerd. Duurzaamheid gaat veel verder dan een certificaat, en kan op verschillende manieren worden bekeken. Het belangrijkste is dat wijnmakers hebben nagedacht over hun impact op het milieu. Vanzelfsprekend gaat dat dan ook over hoe ze deze zo laag mogelijk kunnen krijgen.
Hoe kan een wijnmaker duurzaam werken?
Waterbesparing. Bij het verbouwen van de druiven om wijn van te maken wordt er veel water gebruikt. Vooral in droge en warme gebieden waar er een water tekort heerst, kunnen wijnboeren duurzame keuzes maken om het watergebruik te minimaliseren.
Verminderen gebruik pesticiden en kunstmest. Bij het verbouwen van druiven kunnen er ziektes in de wijngaard onstaan. Door chemicaliën te gebruiken kunnen deze ziektes bestreden worden. Door niet preventief te spuiten, en alleen in te grijpen als het écht noodzakelijk is, reduceren wijnboeren het gebruik van chemische middelen in de wijngaard. Deze werkwijze wordt lutte raisonnée genoemd.
Bodemuitputting voorkomen. Als wijnboer kan je er voor kiezen om zo veel mogelijk druivenstokken op een stuk grond neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat je veel wijn kan maken, maar put de bodem uit. Door voor duurzame oplossingen te kiezen put de wijnboer de bodem minder uit.
Biodiversiteit in de wijngaard stimuleren. Door volop ruimte te geven aan bloemen, planten en insecten in de wijngaard is er een natuurlijke balans. De wijngaard wordt op deze wijze op een natuurlijke manier resistenter voor ziektes. Het spuiten van pesticiden kan hierdoor worden verminderd of zelfs overbodig worden.
Het gebruik van duurzame energie. Door energiebesparende maatregelen te nemen zijn wijnmakers duurzaam bezig. Als wijnmakers gebruik maken van zonne-energie of andere duurzame stroom is dit natuurlijk nog beter. Een voorbeeld van zo’n wijnmaker is Talamonti. Dit wijnhuis maakt gebruik van 100% zonne- en wind-energie.
Het recyclen van afval. Wijnhuizen hebben een grote afvalstroom die kan worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan al het snoeiafval en druivenmost. Dit kan worden verwerkt tot compost en worden gebruikt in de landbouw.
Besparen op uitstoot tijdens vervoer. Wijn wordt vaak per containerschip en per vrachtwagen vervoerd. Het transport van wijn heeft een grote negatieve impact op het milieu. Sommige wijnmakers maken duurzame keuzes om de impact zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan lichtere verpakkingen zodat er minder vrachtwagens hoeven te rijden. Of door efficiënt te verpakken en transporteren kan er veel meer in een zeecontainer.
Duurzame wijn kopen bij Wijnbutler.nl
Bij Wijnbutler hechten we veel waarde aan duurzame wijn. Deze wijnboeren passen dus een of meerdere van de bovenstaande werkwijzes toe. Niet al deze wijnen zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd, maar hebben duurzaamheid wel hoog in het vaandel staan. Een voorbeeld van een wijnmaker die milieuvriendelijk wijn maakt, is Telmo Rodriguez.
Telmo Rodriguez: dé duurzame wijnmaker
Telmo Rodriguez is het voorbeeld dat duurzame wijn niet per se gecertificeerd hoeft te zijn. Zijn filosofie is: Als je goed voor de natuur en je wijngaard zorgt, krijg je de mooiste wijnen ervoor terug. Telmo is een wijnmaker uit Spanje, en maakt wijnen in bijna elk wijngebied van Spanje. Telmo maakt duurzame wijn uit overtuiging, en geeft niet zoveel om een bepaald certificaat die dat aantoont. Hij vindt het te veel gedoe met papierwerk of voor al zijn wijnen een certificaat te krijgen. Bovendien moet je dan aan vaste voorschriften voldoen om je wijn te maken. Als eigenzinnige wijnmaker past dat niet helemaal bij hem.
Het gebruik van Bush Vines
De meeste wijnmakers planten hun wijnranken in een rijtje langs ijzeren draden. Zo kan je veel planten op een vierkante meter, maar moet je in het droge Spanje wel veel irigeren. Telmo vindt dit in het hete en droge Spanje onzin en zonde van het kostbare water. Daarom plant hij zijn wijnstokken verder uit elkaar als losstaande struik. Op deze manier hoeft hij niet te irrigeren, en kan de plant zelf aan voldoende water komen. Een duurzame oplossing dus, en daarom verkopen wij zijn wijnen met trots.