Alles over de Grillo druif en haar wijnen

Welke wijn wordt er gemaakt van de Grillo druif en in welke landen wordt dat gedaan?

De Grillo druif is een karaktervol druivenras uit Sicilië. Wijnen van de Grillo representeren het goede Siciliaanse leven op het Italiaanse schiereiland. De wijngaarden van deze druivensoort staan vaak aan de kustlijn van de Middenlandse zee. De zeebries geeft een verkoelend effect aan de druiven, waardoor er mooie frisse zuren ontstaan. De Grillo druif geeft wijnen met een verfrissend karakter, en is heerlijk als aperitief of bij de borrel. Ontdek deze voor vele onbekende druif, en haar spannende wijnen.

Grillo druif wijn sicilië

Siciliaanse geboortegrond van de Grillo druif

De Grillo is een typische Siciliaanse druivensoort. Als kenmerk hebben de witte wijnen van de Grillo druif dat ze uitbundige citrus smaken hebben en een volle body. Vaak wordt hij in een blend gebruikt waarbij de toegevoegde druif iets meer zuur levert. Van de Grillo druiven wordt vaak Marsala wijn gemaakt op Sicilië. Marsala is een versterkte zoete wijnsoort. Sinds een aantal jaar worden droge witte wijnen van de Grillo druif steeds populairder. Wat ons betreft helemaal terecht!

Het is erg leuk om een stille wijn van deze druivensoort te proeven. Er worden twee stijlen grillo wijn geproduceerd. Als eerst worden van deze druif wijnen gemaakt die jong gedronken moeten worden. Het zijn zachte, fruitige wijnen waar je tropische aroma’s van perzik, peer en ananas in kan tegenkomen. Heerlijk te drinken als aperitief en bij antipasta, gevogelte, pasta’s. Daarnaast kom je soms ook een hele mooie wijn tegen die op eikenhouten vaten is gerijpt. Er bestaan ook mousserende wijnen van de Grillo druif.

Oorsprong van de Grillo druif

De Grillo druif werd al in 1897 op Sicilië verbouwd. Onderzoekers hebben jarenlang gezocht waar deze mysterieuze Siciliaanse druivensoort vandaan komt. DNA-onderzoek in 2008 heeft uitgewezen dat de Grillo druif  afkomstig is uit een kruising van Catarratto en Moscato d’Alessandria.  Langzaam wordt de Grillo op Sicilië verdreven door 2 andere druivenrassen, omdat deze productiever zijn: de Catarratto en Inzolia. Meer opbrengst betekent voor de wijnmaker meer flessen om te verkopen, daarom is het des te leuker om een keer een echte 100% Grillo te proeven.

Siciliaanse platteland grillo druif wijn

Wij zijn trots om een prachtige Siciliaanse wijn van enkel de Grillo druif in ons assortiment te hebben. Deze is gemaakt door Feudo Arancio, een typisch Siciliaans wijnhuis. De druiven worden in het zuiden van Sicilië verbouwd, aan de kustlijn van de Middelandse zee. Hierdoor heeft de wijn mooie verfrissende zuren en een dorstlessend karakter. De smaak is mooi in balans met aan de ene kant fruitige tropische tonen van mango, pompelmoes en papaya, en anderzijds verfrissing van citrusfruit afgemaakt met frivole zomerse bloemen. Altijd een goede keuze voor elke borrel, en voor in de zon in het voorjaar of de zomer.