Wijnland Roemenië

Roemenië is een groot wijnland als het om hoeveelheden gaat. Het is het 6e wijn producerende land in Europa! Toch kom je Roemeense wijn weinig tegen in Nederland. Dat komt omdat de Roemeense wijnmarkt meer op met name Rusland is gericht. Lees op deze pagina hoe dit komt en ontdek de schoonheid van Roemeense wijn.


Roemeense wijnmakers en hun grote omslag na het communisme

Het is niet gek dat het grote deel van de Roemeense wijn naar de Russische markt gaat. In de communistische tijd werden vanuit kostenbesparend oogpunt hybride wijnstokken aangeplant. Hybride wijnstokken zijn kruisingen tussen Europese en Amerikaanse druivenrassen die resistenter zijn tegen druiven ziektes. Dat klinkt allemaal leuk, maar het nadeel hiervan is dat het wijn oplevert van mindere kwaliteit. Deze aanplant van hybride wijnstokken bemoeilijkt de export naar Europa, omdat dat in de Europese Unie en dus ook in Nederland niet is toegestaan. Herbeplanting is kostbaar en het is de vraag of dat op grote schaal gaat gebeuren. Daarom gaat dus het grootste gedeelte van de productie naar Rusland, omdat men daar minder strenge regelgeving heeft. Af en toe kom je echter al wijnen tegen van mooie kwaliteit, gemaakt door jonge en enthousiaste wijnmakers die volgens Europese standaarden werken. Juist deze wijnen zijn enorm interessant en de moeite waard om te proberen. Wij laten jou graag kennis maken met het beste van Roemenië op het gebied van wijn.

Wijnfeiten wijnland Roemenië:

• 250.000 hectare wijngaarden
• 5,5 miljoen hectoliter wijn per jaar (2018)
• Belangrijke wijndruiven: Gewurztraminer,  Aligoté, Babeasca Neagra, Pinot Noir , Merlot, Cabernet Sauvignon, Grasa en Tamiloasa
• Belangrijkste gebieden: Transsylvanië en (Roemeens) Moldavië.

Roemenië is het 5e wijn producerende land in Europa

Roemeense wijnregio’s en wijnsoorten

Roemenië is op wijn gebied voor velen nog erg onbekend. De beste wijnen komen uit de regio’s Transsylvanië en ( Roemeens) Moldavië. Ontdek hieronder de belangrijkste gebieden van Roemenië en hun wijnen.


Transsylvanië

Transsylvanië is wereldwijd bekend van Dracula, maar het heeft ook mooie wijnen te bieden. De wijnhistorie van het Roemeense Transsylvanië gaat terug tot de tijd van de Romeinen die hier begonnen met wijnbouw. Dit mooie Roemeense gebied produceert vooral witte wijnen vanwege de hoogteligging van de wijngaarden. Vooral de wijnen van de Traminer en Pinot Grigio zijn interessant. De Pinot Grigio’s uit Transsylvanië zijn verassend aromatisch, fris en zuiver. Ben je op zoek naar een bijzondere wijn met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding, probeer dan eens een van onze kwaliteitswijnen uit Transsylvanië.  

Moldavië

Moldavië produceert zowel witte- als rode wijn. De Gewurztraminer en de Aligoté druif doen het hier goed. De Nicoresti streek staat bekend om de rode wijn van de Babeasca Neagra druif. Cotesti produceert goede Pinot Noir wijnen. Maar de “parel van Moldavië” is toch wel de edel zoete wijn van de druiven Grasa en Tamiloasa.

Probeer eens iets nieuws met een van onze top Roemeense wijnen: