De wijn soorten van Toscane

Toscane en wijn zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toscane is een van de grootste wijngebieden van Italië en kent vele beroemde wijnsoorten. Chianti meet van noord naar zuid namelijk maar liefst 160 kilometer. Daarmee is het groter dan bijvoorbeeld Bordeaux.  In Toscane wordt er vooral rode wijn gemaakt van Sangiovese. Sangiovese geeft wijnen met een redelijk hoge zuurgraad en hoog tannine gehalte. Hierdoor heeft Sangiovese een warm klimaat nodig, en voelt hij zich helemaal thuis in Toscane. De wijnen smaken naar kersen en pruimen, en indien ouder gedronken komen hier aroma’s van leer en tabak bij.

De wijnsoorten van Toscane
De Toscaanse wijngebieden zijn schilderachtig mooi.

De vele Toscaanse wijnsoorten

Toscane kent veel verschillende wijnsoorten. Dit komt doordat het wijngebied enorm uitgestrekt is. Bekijk de kaart van het grote wijngebied hier. Toscane ligt in midden Italië, en kan grofweg in drie delen worden opgedeeld. Het bergachtige Chianti in het noorden, de heuvels in het zuiden en de platte kustvlakte in het westen. In de heuvels van het zuiden ligt Brunello di Montalcino. Hier is net zoals in andere delen van Toscane de Sangiovese druif de absolute koning. Toch verschilt Brunello van andere delen van Toscane.

Noord Toscane: Chianti

In het Noorden van Toscane ligt Chianti. Het grote gebied ligt tussen de steden Pisa, Florence en Siena in. Een typische Chianti heeft aroma’s van kersen, pruimen en gedroogde kruiden. Vrijwel altijd wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten. Dit gebeurt om de tannines te verzachten, en kruidige aroma’s van specerijen toe te voegen. Bij Chianti kan je verschillende namen op het etiket tegenkomen:

  • Chianti: dit zijn de basis wijnen uit de streek, en moeten minimaal 6 maanden rijpen. De kwaliteit kan enorm verschillen. De betere wijnen komen uit de hoger gelegen wijngaarden, dit vertraagt de rijping en leidt tot hogere zuren en meer kruidigheid.
  • Chianti Riserva: De riserva’s moeten minimaal 24 maanden houtrijping ondergaan, en daarna nog eens 3 maanden flesrijping.
  • Chianti Classico: de Chianti streek is steeds groter geworden. Wijnen die uit het kleinere oorspronkelijke gebied komen mogen Chianti Classico op de fles vermelden. Ook staat er een zwarte haan op de fles.
Het landschap van Zuid Toscane

Zuid Toscane: Brunello di Montalcino

In Zuid Toscane wordt de beroemde wijnsoort Brunello di Montalcino gemaakt. Brunello is een andere naam voor Sangiovese, de druivensoort waar ook Chianti van wordt gemaakt. Toch is een Brunello qua karakter en intensiteit heel anders dan een Chianti. In Zuid Toscane liggen de wijngaarden namelijk wat lager en heeft het gebied een warmer klimaat. Wind uit het Zuid-Westen kan de temperatuur van sommige specifieke wijngaarden verlagen. Vanwege het warmere klimaat is Brunello intenser en heeft het meer body dan Chianti. Brunello moet altijd 100% Sangiovese zijn. Daarnaast moet het minimaal 5 jaar ouderen waarvan 2 jaar in eikenhouten vaten. In slechte jaren kan een wijnboer ervoor kiezen om de wijn te declasseren. Dit betekent dat er geen Brunello di Montalcino op de fles komt, maar Rosso di Montalcino.

Witte wijn uit Toscane

Toscane wordt gedomineerd door rode wijn. Toch worden er ook hele mooie witte wijnen gemaakt. Een goed voorbeeld is de Vernaccia di San Gimignano. Dit is een witte wijn gemaakt van de Vernaccia druif in de buurt van het middeleeuwse dorp San Gimignano. De eerste vermelding over Vernaccia di San Gimignano wijn dateert uit 1276. Hiermee geldt deze bijzondere wijn als een van de oudste cépage wijnen van Italië. Vernaccia di San Gimignano is een DOCG gebied in Toscane. Het DOCG kwaliteitsniveau is het hoogste niveau in Italië. Vernaccia di San Gimignano kan dus alleen uit de streek rondom het dorp worden gemaakt. Lees hier meer over Vernaccia di San Gimignano.

Antinori Vermentino Bolgheri Guado Al Tasso

 19,99 incl. BTW

Deze Vermentino uit de Bolgheri streek is gemaakt door wereldberoemd wijnhuis Antinori. Bolgheri is een subgebied van Toscane, en hier ligt het domein Guado al Tasso. Dit is eigendom van Antinori, en dit huis is gespecialiseerd in het maken van de mooiste Vermentino’s. Deze wijn is de ideale zomerwijn. Fris, kruidig en ultiem fruitig. Geuren…

Op voorraad
Flessen
4.7 van de 5
4.7 van de 5
  •    Niet goed, geld terug!
  •   Gratis levering in Nijmegen boven 20 euro
  •   Gratis verzending boven 70 euro

Een stukje geschiedenis over Toscane wijn

Toscane kent een rijke maar bewogen geschiedenis als het gaat over wijn. De Italiaanse wetgeving schrijft voor dat een Chianti voor 80% uit Sangiovese moet bestaan. Vroeger was de kwaliteit van de druiven niet goed, en  gaf Sangiovese erg stroeve en scherpe wijnen. Hierom werd er vroeger veel Malvasia aan de blend toegevoegd, een wit druivenras. Dit om de scherpe randjes van de Chianti af te halen. Het resultaat was alleen een wijn met een wat mindere kwaliteit. In die tijd werden Chianti’s geschonken uit flessen met een rieten mandje aan de onderkant. Tot de jaren zeventig stonden deze flessen en Chianti’s bekend als slechte wijnen. In de jaren zeventig zijn er strengere regels gekomen, en zijn de wijnboeren zich meer gaan richten op het maken van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een goede keuze wat ons betreft!

Vroeger werden rode Toscaanse wijnen van Sangiovese aangevuld met witte druivensoorten

Toscane Wijn Wijnproeverij

Nu je meer weet over wijnen uit Toscane, is het natuurlijk leuk om deze wijnen te gaan proeven. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan voor een Toscane Wijnproeverij.

Wijnproeverij Toscane thuis op locatie

Met onze Toscane Proeverij thuis of op locatie komen we met de lekkerste wijnen uit Toscane op de door jou gewenste locatie. Wij komen naar jou toe en regelen alles van A tot Z. Zo waan je je weer even terug in Toscane.

Wijnproeverij pakket Toscane

Laat je verrassen door ons wijnproeverij pakket met zes verschillende wijnen uit Toscane. Proef het verschil tussen een Chianti en Chianti Classico, ontdek de Vernaccia di San Gimignano en sluit af met een heerlijke Vin Santo. Met het wijnproeverij pakket organiseer je zelf eenvoudig een wijnproeverij.

Meer lezen over Italiaanse wijn? Ontdek het geheim van Italiaanse wijn in ons blog over wijnland Italië. Naast rode wijn wordt er ook goede witte wijn gemaakt in Toscane, namelijk in San Gimignano. Ontdek in onze blog over Vernaccia di San Gimignano hoe deze wijn wordt gemaakt.