Domaine Champalou Le Portail Vouvray
Krachtige en complexe wijn uit Vouvray.
Het kan geen kwaad om deze wijn een half uur voordat je hem drinkt open te maken. Hierdoor kan de wijn loskomen en komen de aroma's het beste tot zijn recht. Deze complexe topwijn uit de Loire heeft een waanzinnige mineraliteit. Je ruikt geuren van witte bloemen, geel fruit en brioche. De smaak is romig en vol met een intense en lange afdronk. In de smaak komen de brioche tonen elegant terug.
Lekker bij schelp- en schaaldieren.
Combineer deze wijn met gerechten gemaakt met schelp- en schaaldieren. Ook kalfsvlees en lamsvlees combineren goed. Kruidige gerechten zoals met komijn en koriander komen goed tot zijn recht in combinatie met deze wijn. Ook met kazen is het heerlijk combineren.
Type wijn | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Vouvray |
Sluiting | Kurk |
Vintage | 2019 |
Alcoholpercentage | 13.5 |
Druiven | Chenin Blanc |
Drinktemperatuur | 10 graden |
Smaakprofiel | Vol |
Lekker bij | Zachte kaas, Harde kaas, Vis, Schaaldieren |
Domaine Champalou
De familie Champalou maakt als sinds 1984 wijn in Vouvray. Het is een klein familiebedrijf met in totaal 25 hectare aan wijngaarden. De huidige generatie die het wijnhuis bestieren zijn Catherine en Didier Champalou. Dit koppel maakt fantastische terroir gerichte wijnen. Daarnaast zijn ze voorvechters van biologische wijnbouw, en transformeren ze het bedrijf naar een duurzamere vorm van werken.
Hoe wordt deze wijn gemaakt?
De oogst gebeurd 's ochtends om de frisheid te behouden. Na een zachte persing wordt de most in 500 liter vaten gedaan en koud en langzaam gefermenteerd. Na de gisting rijpt de wijn 18 maanden op zijn gisten in de eiken houten vaten. Regelmatig worden de gisten geroerd om de wijn meer body, romigheid en complexiteit mee te geven.