Ontdek wijnland Frankrijk: Franse wijn het beste van alle wijnlanden?

Franse wijn is volgens vele wijnkenners de beste wijn die er verkrijgbaar is. Frankrijk is hét land bij uitstek dat iedereen ter wereld direct associeert met wijn.  Al eeuwenlang produceert Frankrijk wijn van topklasse en is nog steeds toonaangevend. Wereldwijd zijn Franse wijnstreken klinkende namen waarvan iedereen er wel een paar kan noemen.

Franse wijnvelden in de Champagne
Saint Emilion

Wijnfeiten wijnland Frankrijk:

• 802.000 hectare wijngaarden
• 46,4 miljoen hectoliter wijn per jaar (2018)
• 17% wijnproductie van het wereldtotaal
• Export: 14 miljoen hectoliter
• Klimaten: gematigd zeeklimaat, middellandse zeeklimaat en continentaal klimaat
• Bekende wijn druiven: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah , Sauvignon Blanc

Franse wijn geschiedenis

Hoe de rijke geschiedenis van de Franse wijnbouw allemaal begon… Rond 600 voor christus werd de Zuid-Franse stad Marseille gesticht door Grieken. Zij brachten de wijnbouw met zich mee. Toen de stad onder het Romeinse rijk kwam te vallen werd deze wijnbouw traditie voortgezet en werd er verder Noordelijk wijn verbouwd later overgenomen door de Franken, de Kelten en de Galliërs. Vooral door de wetenschappelijke aanpak van kerken en vooral kloosters kwam wijnbouw en de kennis daarover tot grote bloei. In de Middeleeuwen was wijn al het grootste exportproduct van het gebied dat we nu Frankrijk noemen. En dat is eigenlijk altijd zo gebleven.

Fransen drinken een groot gedeelte van hun wijnen zelf op. De gemiddelde consumptie wijn per jaar bedraagt liefst 44 liter per persoon

Franse wijnregio’s en wijnsoorten

Frankrijk kent veel verschillende wijnsoorten, klimaten, grondsoorten en druivenrassen. Vandaar dat er over bijna het hele land wijn verbouwd wordt. Ontdek hieronder de grootste en belangrijkste wijnen uit de wijnregio’s van Frankrijk.

De Elzas

Bijna het meest noordelijke Franse wijngebied grenzend aan Luxemburg en Duitsland. Vanwege de noordelijke ligging vind je hier veel frisse wijnen. De “edele” rassen Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris (heet in Italië Pinot Grigio) en Muscat mogen als enige druivenrassen gebruikt worden voor Grand Cru wijnen. De Pinot Noir is de enige rode druif die is toegestaan in de Elzas.

Champagne

Misschien wel het meest bekende Franse wijngebied. In ieder geval het meest noordelijk gelegen. Dit gebied rond Reims en Epernay levert de beroemde bruisende wijn gemaakt volgens de traditionele methode. Alleen een mousserende wijn uit dít gebied mag Champagne genoemd worden.

De Loire

De rivier die via Tours en Nantes stroomt is een belangrijke factor in dit gebied. Er komt een grote variatie aan stijlen uit dit gebied van zowel rood en wit als rosé. Aan de kust is een koel zeeklimaat en verder stroomopwaarts een warmer continentaal klimaat. Topgebieden zijn Sancerre, Pouilly Fumé en Menetou-Salon.

Rhône

De Rhône kent een noordelijk gebied tussen Vienne en Valence met prestigieuze wijngebieden als Côte Rôtie en Hermitage. De beste wijngaarden liggen op zuidelijke hellingen aan de rivier waarbij de wijnstokken beschermd tegen de koude noordelijke wind, de Mistral. De mooiste Syrah wijnen komen hier vandaan. Boven Avignon centreert zich het zuidelijke Rhônegebied. Hier is het terrein wat vlakker, maar kunnen de stenen bodems de zonnewarmte goed absorberen. In dit gebied worden vooral Grenache wijnen gemaakt. Bekend is het gebied Châteauneuf-du-Pape.

De Bourgogne

In de Bourgogne, het gebied rond de stad Beaune, zijn de appellations ingedeeld op basis van kwaliteit van de wijngaarden. In opgaande lijn: de gebieds-, de gemeente appellations, de Premier cru en Grand Cru. Vooral de laatste 2 classificaties kunnen zeldzame en duurdere wijnen hebben. In de Bourgogne vind je vooral witte Chardonnay en rode Pinot Noir wijnen. Deze worden wereldwijd als standaard gezien.

Frans château in de Bordeaux

De Bordeaux

Bordeaux is het grootste wijngebied qua volume en één van de bekendste qua naam. Het kent een gematigd zeeklimaat dat zorgt voor voldoende invloed om de druiven goed te laten rijpen. Er zijn wel 13 druivenrassen toegestaan, die kunnen zorgen voor risicospreiding. Vaak is een Bordeaux een blend van verschillende druivenrassen.

Probeer onze top 3 Bordeaux wijnen:

De Languedoc Roussillon

Een zuidelijk gelegen wijngebied dat grenst aan de Mediterrane kust. De warmte van de zon speelt een grote rol bij de rijping van de druiven en dus de wijnstijl. Uit dit gebied komen vaak wijnen van Grenache, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Er komen grote volumes uit dit wijngebied met vaak goed betaalbare wijnen.

Provence

De Alpen geven de Provence beschutting tegen de vaak waaiende Mistral wind. Mede door de zuidelijke ligging heeft dit gebied ten oosten van Marseille daarom het ideale klimaat voor wijnen met verfijnde smaken. Het bekendst is de geweldige rosé die uit dit wijngebied komt.