Dom Pérignon Champagne Vintage 2010

Bubbels
Frankrijk
Chardonnay & Pinot Noir
Schaaldieren
De koning van de Champagnes. Wij zijn trots om u de nieuwe vintage Dom Pérignon van de oogst uit 2010 aan te bieden. Deze ultieme luxe champagne wordt pas vrijgegeven als de keldermeester Vincent Chaperon vindt dat dat deze er helemaal klaar voor is. Zo werd de 2009 voor de 2008 vrijgegeven en is het nu de beurt aan de qua kwaliteit zeer goede oogst van 2010. Enorm krachtige neus waar veel valt te ontdekken. Veel verfijning en finesse met mineralige frisheid en goede zuurgraad.
€ 175,00
Beschikbaarheid: Niet op voorraad
SKU
3185370693445

Zeer exclusieve en complete Champagne van wereldberoemd huis Dom Pérignon

De vintage 2010 van Dom Pérignon is diep witgoud van kleur. De mousse is levendig en verfijnd. Wát een rijkdom van aroma’s! Geur van knapperige groene appel en romige praline wordt afgewisseld met wijngaardperzik, versgebakken brood en rook. Volle ronde smaak, maar tegelijk ook elegant en zwoel. Het mondgevoel is krachtig met een fijne structuur, maar tegelijk ook met een mineralige frisheid en fijne zuurgraad. Alles klopt aan deze complexe volmaakte Champagne.

Lekker bij kaviaar, oesters, truffels en foie gras.

De Champagne Dom Pérignon 2010 is een unieke wijn, en heeft niet per se een culinaire begeleider nodig. Open deze bijzondere Champagne met fijn gezelschap, ga er voor zitten en geniet bewust. Echter zijn er ook een aantal wijn spijs combinaties die met deze Dom Pérignon Champagne fantastisch werken. Probeer bijvoorbeeld in combinatie met kaviaar, foie gras of truffels. Door met deze drie ingrediënten te werken, wordt het royale mondgevoel van de Champagne versterkt en blijven de smaken mooi in balans. Kaviaar is bijvoorbeeld vrij zout van smaak, en versterkt hiermee de smaak van de wijn. Een ander mooi voorbeeld van een fantastische combinatie met deze champagne zijn oesters. Vettige gerechten zoals foie gras doen het ook goed. Truffels verlagen de ervaring van zuren in de champagne, en geven wat meer pit in de smaak. Ga dus voor hartige ingrediënten of met een hoog zoutgehalte. Een absolute don’t in combinatie met deze Dom Pérignon Champagne zijn zure en bittere gerechten. Dit zal de smaak van de Champagne verpesten.

Specificaties
Type wijnMousserend
LandFrankrijk
RegioChampagne
SluitingKurk
Vintage2010
Alcoholpercentage12.5
DruivenChardonnay, Pinot Noir
Drinktemperatuur8 tot 10 graden
SmaakprofielBubbels
Lekker bijSchaaldieren

De Dom Pérignon jaargang 2010

De oogst van 2010 kenmerkt zich door een zeer koude en warme, maar niet té warme zomer. Het jaar 2010 was een uitdaging voor de champagnamakers van Dom Pérignon. Op 15 en 16 augustus 2010 viel er enorm veel regen, het equivalent van twee maanden regen. Dit is desastreus voor de kwaliteit van de druiven, die zich volzuigen met water. Hierdoor neemt de concentratie en kwaliteit af. De Pinot Noir druiven vertoonden botrytis, een voor champagne niet gewenste schimmel die de druiven aantast. Een deel van de potentiële oogst kon hierdoor worden afgeschreven, en werd er een zeer strenge kwaliteitsselectie gedaan. De traditionele assemblage van Dom Pérignon is 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay. Omdat een deel van de Pinot Noir verloren is gegaan, is vintage 2010 een blend van 46% Pinot Noir en 54% Chardonnay geworden. Kortom: de oogst van 2010 is qua kwaliteit zeer goed, qua kwantitieit was het een minder jaar. Door de slechte weersomstandigheden zijn er 20% minder flessen gemaakt dan in de vorige jaargangen.

Meer over het champagnehuis Dom Pérignon

Dom Pierre Pérignon startte in 1668 als keldermeester in de abdij van Hautvillers. Hij heeft 47 jaar zich ingezet om de bestaande wijnmaaktechnieken te verbeteren. Dom Pierre Pérignon is de grondlegger van vele van de nog steeds geldende normen voor de méthode champenoise. Dom Pérignon produceert alleen champagnes van de meest exceptionele jaren. Zo wordt de opvolger van deze Dom Pérignon 2010 de vintage 2012, omdat 2011 niet wordt gemaakt. Alleen de beste druiven zijn geselecteerd uit alleen de beste Grands Crus wijngaarden van de champagne streek. Er is één uitzondering op die regel. De druiven uit thuisgemeente Premier Cru Hautvillers worden ook in de assemblage gebruikt.

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook bubbels!