Girlan Classici Pinot Bianco

Fris
Italië
Pinot Bianco
Pasta, Vis, Schaaldieren & Kip
Deze Girlan Classici Pinot Bianco is een heerlijke verfrissende witte wijn uit het noorden van Italië. In het gebied wat ook wel Südtirol wordt genoemd heeft Cantina Girlan zich gespecialiseerd in Pinot Bianco. Afkomstig uit de bergen van Alto Adige, het Italiaanse gebied waar Duits de voertaal is. Deze Pinot Bianco is fris, zuiver en fruitig. Qua aroma’s ruik en proef je veel fruitige tonen als appel, bloesem en rijpere meloen. De smaak is droog en heerlijk verfrissend. De ideale wijn als aperitief of voor op een zonnige dag als kwalitatief hoogstaande dorstlesser.
€ 14,25
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
8007813706572
Fles

Verfrissende witte wijn uit het noorden van Italië van Pinot Bianco.

In het glas een mooie lichte citroengele kleur. Dat wijst al op een frisse wijn. In de neus herkennen we fijne aroma’s van appel bloesem, appel en meloen. In de smaak komt dat mooi terug. Ook proeven we rijper fruit van kiwi en meloen. Ook een licht mineralige toon. De frisse zuren vallen direct op gebalanceerd door een goede fruit concentratie. Het fruit blijft goed merkbaar in de afdronk.

Lekker bij wit vlees, schaaldieren, vis en Italiaanse gerechten.

Dit is een heerlijke aperitief en terras wijn. Als spijscombinatie ideaal om te combineren met wit vlees en lichte visgerechten. Garnalen en schaaldieren combineren ook goed. Heb je een lichtgekruide pizza, of liever een pizza met vis, dan kan dat ook. Borrelhapjes die weinig gekruid zijn en milde kazen zijn ook een goede combinatie.

Specificaties
Type wijnWit
LandItalië
RegioAlto Adige Sudtirol
SluitingSchroefdop
Vintage2020
Alcoholpercentage13
DruivenPinot Bianco
Drinktemperatuur10 tot 12 graden
SmaakprofielFris
Lekker bijPasta, Vis, Schaaldieren, Kip

Over het wijnhuis Cantina Girlan

Girlan is als kleine wijncoöperatie gestart in 1923 met 23 wijnboeren. Het ligt midden in de Alto-Adige regio. Girlan heeft vanaf zijn oprichting altijd vooruitstrevend gewerkt en net iets anders dan anderen. Zo betaalden ze als één van de eersten een premie gebaseerd op de kwaliteit van de druiven. Reken maar dat de wijnboeren hun best gingen doen om alleen de beste kwaliteit te leveren. De huidige directeur Oscar Lorandi en keldermeester Gerhard Kofler zien er op toe dat dit nog steeds gebeurt. Inmiddels werken 200 families samen. Het is nog steeds kleinschalig als je het vergelijkt met bedrijven uit de regio, want gemiddeld bewerkt een aangesloten familie minder dan 1 hectare. De druiven worden met de hand geplukt en in kleine bakjes vervoerd om beschadiging te voorkomen. Onder gecontroleerde lage temperaturen worden de wijnen vergist in RVS tanks. Zo ook bij deze Girlan Classici Pinot Bianco, waar de heerlijke verfrissende smaken van het fruit goed behouden zijn.

Alto Adige

Alto Adige is de meest noordelijke provincie van Italië. Je zult dit gebied ook tegenkomen onder de naam Südtirol. Tot 1919 hoorde dit gebied nog tot Oostenrijk. Duits is dan ook nog steeds de voertaal. Je zou zo noordelijk geen wijnbouw verwachten, maar de Romeinen hadden dit gebied al als wijnbouwgebied in gebruik. De hoge ligging van de wijngaarden op terrassen zorgt voor een groot temperatuurverschil tussen de seizoenen , maar ook tussen dag en nacht. De druiven kunnen in dit gebied vanwege de zonuren en de ligging goed rijpen. Er worden echter ook veel zuren opgebouwd in de druiven. Uit dit gebied komen dan ook frisse wijnen met de nadruk op witte wijn. Een leuk weetje is dat Alto Adige een soort Italiaanse Betuwe is. Je vindt hier veel appelbomen. Ze kunnen echter niet goed groeien op de hoger gelegen schrale berggrond. Laat dat nu net ideaal zijn voor wijndruiven.  De appelgaarden vind je dan ook in de lager gelegen delen. 

De oudste wijnstok ter wereld

In Alto Adige ( Kasteel Katzentungen) staat de grootste en oudste wijnstok ter wereld. Hij is meer dan 350 jaar oud, hij beslaat 350 vierkante meter en levert jaarlijks zo’n 100 flessen wijn. Wel een wat zure wijn, maar wie maalt daar om. De Pinot Bianco druif die gebruikt is is bij ons beter bekend als Pinot Blanc. Je mag een frisse fruitige wijn verwachten met appel aroma’s. De Italiaanse Pinot Bianco heeft net wat meer karakter dan de Franse Pinot Blanc wijnen.
De kenmerkende afbeelding op het etiket vergeet je niet snel. En dat is handig om je deze lekkere Girlan Classici Pinot Bianco goed te herinneren. 

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook fris!