Russolo Grifo Pinot Nero

Robuust
Italië
Pinot Noir & Pinot Nero
Pasta, Kip & Worst
Deze Pinot Nero van Russolo is uniek in al zijn facetten. Van de rijke smaak door overrijpe druiven, tot de ongebruikelijke en unieke houtrijping die deze wijn heeft ondergaan. Ontdek een enorm palet aan spannende smaken: rood fruit, zwarte bessen, rozenblaadjes en een rokerige geur. Voor een Pinot Nero, in andere landen ook wel Pinot Noir genoemd, krachtig van smaak maar met zijdezachte taninnes. Een Italiaanse rode wijn om je vingers bij af te likken!
Normale prijs € 19,50 Aanbieding € 17,50
Beschikbaarheid: Op voorraad
SKU
8034055300244
Fles

Verleidelijk Italiaans rood

Mooie heldere, robijnrode kleur. De doorzichtigheid van de wijn verraadt al de soort druif. We ruiken mooie tonen van zwarte bessen, bosbessen en framboos. Daarnaast iets floraals. In de mond is de aanzet krachtig te noemen met zijdezachte tannines. Een volle Pinot Noir dus. Een fijne balans in fruit, tannines en zuren. De 12 maanden rijping op barriques van Frans- en Amerikaans eikenhout geeft hem net dat spannende vleugje. Je proeft iets vanille, maar daarnaast ook die typische Italiaanse kruidigheid. Echt anders dan een Franse Pinot Noir. Een Italiaanse twist.

Lekker bij de borrel en bij kip, kalkoen en paté.

Deze wijn is solo heerlijk te drinken. Een toastje erbij met kaas en nootjes is lekker. Bij het eten is het een goede combinatie met kip, kalkoen, paté. Maar ook een stoofschotel combineert goed. Een pizza of pasta met niet al te heftige smaken is natuurlijk ook heerlijk.

Specificaties
Type wijnRood
LandItalië
RegioFriuli
SluitingKurk
Vintage2019
Alcoholpercentage13
DruivenPinot Noir , Pinot Nero
Drinktemperatuur16 tot 18 graden
SmaakprofielRobuust
Lekker bijPasta, Kip, Worst

Russolo Pinot Nero

De Pinot Nero van wijnmaker Rino Russolo komt uit het noordoosten het DOC Venetië in de vlakte van Friuli. Friuli ligt tussen Venetië, de Alpen, Slovenië en de Adriatische zee. Het is één van de belangrijkste wijngebieden van Italië die al in de tijd van de Romeinen en Byzantijnen bekend stond om zijn fantastische wijn. Ooit, voordat de phylloxera (druifluis) in Europa toesloeg en hele wijngebieden vernietigde, kwamen hier wel 350 druivenrassen voor. Het feit dat het gebied op handelsroutes lag zal hier vast aan bijgedragen hebben. Vooral in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw kwam Friuli als wijngebied weer sterk naar voren door de focus op Pinot Grigio wijnen. Uit deze streek komen dan ook voornamelijk frisse wijnen. Friuli is één van de meest regenachtige regio's van Italië, maar de zomers zijn doorgaans zonnig en droog. De druiven hebben dus voldoende water tot hun beschikking, maar in het groeiseizoen is het ideaal weer. 

De Pinot Nero druiven van deze Italiaanse rode wijn

Wijnmaker Russolo heeft voor deze wijn gekozen voor een Pinot nero oftewel Pinot Noir druif. Hij selecteert de druiven streng. Alleen druiven die echt rijp zijn worden voor deze wijn gebruikt en hij wacht net zolang, totdat dit zover is. Hij neemt daarbij een risico, want het weer kan in de oogsttijd zomaar omslaan in deze streek. Het komt dus voor dat in een ongunstig jaar er weinig wijn voorhanden is. Maar de kwaliteit, daar kan je altijd van op aan. In Nederland is deze Russolo Pinot Nero vaak moeilijk verkrijgbaar. Gelukkig heeft Wijnbutler een lijntje lopen. Rino Russolo, de 4e generatie wijnmakers, doet zijn wijnmakers familie eer aan met zijn kwaliteitswijnen. In de wijngids Gambero Rosso krijgt hij telkens bijzonder hoge waarderingen. 

Deze wijnen passen bij jouw smaakprofiel en zijn ook licht!