Resultaat 1–10 van de 54 resultaten wordt getoond
De 3 Passo Rosso is een heerlijke zonovergoten rode Italiaanse wijn. Een gebalanceerde blend van de druiven Primitivo, Negroamaro en Sangiovese. Na de oogst worden deze druiven kort ingedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water wat van nature in de druiven...
Ardhuy Aux Clous Savigny les Beaune is een rode Bourgogne van premier cru niveau. Uiteraard gemaakt van Pinot Noir. De druiven komen uit een wijngaard die naast het dorpje Savigny-lès-Beaune ligt. Deze relatief warme wijngaard geeft een rijpe en intense...
Naast stuivend fruit vallen ook de notige en leerachtige tonen op in deze wijn. Pure concentratie van smaken. De familie Arduini maakt al sinds 1940 wijn in het Valpolicella gebied in Italië. Hun motto: “wijnmaken is een manier van leven”....
De Bodegas Volcanes Carmenère Reserva reflecteert het bijzondere terroir van het Chileense wijngebied Rapel Valley. Chili telt maar liefst 2900 verschillende vulkanen. De naam van het wijnhuis zegt het al een beetje. De Carmenère druiven van Bodegas Volcanes zijn aangeplant...
Boscarelli Costa Grande is een single vinyard Vino Nobile di Montepulciano. 2018 is de vierde jaargang dat gebotteld is, en is gemaakt van 100% Prugnolo Gentile. Dit is de lokale naam van de Sangiovese druif. Deze wijn is een van...
Boscarelli Il Nocio Vino Nobile di Montepulciano is de top wijn van het wijnhuis. De druiven zijn afkomstig uit een enkele wijngaard, Il Nocio. Dit wijst naar de walnotenboom die in de wijngaard staat. De hogere ligging en de kalk-...
Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano is een zeer complexe en gewaardeerde wijn uit Toscane. Boscarelli is een van de meest toonaangevende wijnmakers van de streek en laat met deze wijn zien wat ze in huis hebben. Ze gaan meerdere keren...
Carta Vieja Carmenère is een rijke Chileense rode wijn met tonen van donker fruit en kruiden. Ideaal bij gegrilde gerechten en bij rood vlees. De wijngaarden zijn aangeplant op grote hoogte, vlakbij het Andes gebergte. Door de hoge ligging krijgen...
Carta Vieja Reserva Carmenère is een rijke Chileense rode wijn met tonen van donker fruit, viooltjes en chocolade. Ideaal bij gegrilde gerechten en bij rood vlees. De druiven komen uit hoog gelegen wijngaarden uit de Pencahue vallei in het Andes...
Château La Négly Clos des Truffiers is een iconische wijn uit de Languedoc gemaakt van 95% Syrah en 5% Grenache. De druiven zijn afkomstig uit het subgebied La Clape. Wijncriticus Robert Parker heeft deze wijn maar liefst 99 van de...
Alles over volle rode wijn
Je bent een liefhebber van een volle rode wijn. Het probleem is hoe je zo’n wijn herkent tussen al die flessen in het schap. Wijnbutler helpt je hierbij met informatie, zodat je makkelijker de wijn kan kiezen die jij zo lekker vindt. Hieronder geven wij informatie die wat meer duidelijkheid zal verschaffen.
Wat is een volle rode wijn?
Er worden uiteenlopende benamingen gebruikt. Zo kom je de ene keer de term volle rode wijn tegen en de andere keer robuust, stevig of krachtig. Eigenlijk betekenen deze termen allemaal hetzelfde. De belangrijkste kenmerken om een wijn een volle rode wijn te kunnen noemen zijn een stevige body, een ondoorschijnende robijnrode kleur, vrij veel tannines, een wat hoger alcohol percentage en daarbij heerlijke fruitsmaken. Bij volle rode wijnen zijn meerdere van deze kenmerken duidelijk aanwezig, maar ze hoeven niet allemaal maximaal aanwezig te zijn.
Hoe smaakt een volle rode wijn?
Het gaat meestal om een droge rode wijn stijl. Je krijgt meestal direct een eerste indruk van hoe zwaar en vol een wijn is als je hem proeft. Dat noemen we de body. Als de wijn meer alcohol heeft, zul je deze wijn eerder vol noemen. Zeker als je ook veel tannines waarneemt. Dat zijn de stofjes uit de schil, pitten en steel van de druif die je tandvlees een stroef samentrekkend gevoel geeft. Het geeft een drogend gevoel in de mond en een wat bittere smaak. Aan de kleur van de wijn had je al kunnen vermoeden dat er veel of minder tannines aanwezig waren. Want hoe ondoorzichtiger de wijn, hoe meer tannines er waarschijnlijk aanwezig zijn. We laten hierbij ongefilterde wijnen even buiten beschouwing.
Je kan ook altijd fruitaroma’s verwachten van de druif waar de wijn van gemaakt wordt. Dit is altijd goed waarneembaar bij deze wijnstijl. Dat geeft levendigheid en frisheid ondanks de stevige indruk. Die frisheid wordt ook geleverd door de zuren. Want deze wijnen hebben ook zuren nodig om de wijn in balans te houden. Afhankelijk van de druifsoort en het klimaat waar de wijn vandaankomt is die zuurgraad gemiddeld tot hoog. Het werelddeel waar de wijn gemaakt is (klimaat) en de manier van wijnmaken speelt natuurlijk een grote rol bij de smaak.
Wanneer of waarbij kan ik een volle rode wijn drinken?
Veel wijnliefhebbers die dit als favoriete stijl hebben drinken deze wijn gewoon solo. Als ze zin hebben in een lekkere wijn pakken ze hier een glas van. Dat is natuurlijk prima. Deze wijnstijl schreeuwt om een combinatie met voedsel. Er zijn veel wijn-spijs combinaties mogelijk. Kies hierbij voor stevige gerechten met kruidige smaken. Om een paar voorbeelden te geven. Alle gebakken, gegrilde en gestoofde schotels zijn een schot in de roos. Hierbij is vlees makkelijker te combineren dan vis. Wildgerechten zijn bij uitstek geschikt. Vlees en kaas is een gouden combinatie met deze wijnstijl. Het eiwit in vlees en kaas bindt de tannine van de wijn in de mond en de wijn zal daardoor minder bitter en drogend overkomen.
Op welke temperatuur serveer ik volle rode wijn?
Wijnen van deze stijl komen het beste tot hun recht als ze geserveerd worden op kamertemperatuur. Hou er rekening mee dat deze term komt uit de tijd dat centrale verwarming nog niet bestond en dat de tempratuur niet verder kwam dan 18 graden Celsius. Tenzij je een koele wijnkelder of wijnkoelkast hebt zul je de wijn dus licht moeten koelen tot tussen de 15 – 18 graden Celcius.
Hoe wordt volle rode wijn gemaakt?
Er zijn verschillende manieren waarop deze wijn gemaakt kan worden, maar over het algemeen verloopt het wijnmaakproces als volgt. Na de oogst komen de rijpe druiven binnen en worden vervolgens in een koude omgeving geplaatst. De gisting komt daardoor nog niet op gang, maar de zogenaamde inweking op schil geeft de kans om kleurstoffen en aroma’s uit de schillen te onttrekken. Veel van deze wijnen krijgen een vergisting op eiken op een wat hogere temperatuur. Hierdoor krijg je secundaire aroma’s als vanille, ceder, gestoofd fruit etc. Maar de vergisting kan ook n RVS vaten gebeuren in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor komt de nadruk te liggen op de fruitaroma’s. Zo zie je dat de wijnmaker veel keuzes moet maken tijdens het proces. Kiest hij voor onderdompeling, voor overpompen van de most, voor inweking na de alcoholische vergisting voor extra tannines etc. Dat laatste gebeurt vaak bij wijnen bedoeld voor bewaarpotentieel. Tenslotte kan gekozen worden om de wijn te laten rijpen in eikenhouten vaten. Dit kan de wijn stabieler en helderder maken. Ook kunnen de tannines hierdoor verzachten of juist door het eikenhout worden toegevoegd.
Van welke druivensoorten wordt volle rode wijn gemaakt?
Het makkelijkst is om de wijn te kiezen op basis van de druivensoort. Dan is de kans groot dat het om deze krachtige stijl gaat.
Een Nebbiolo, Tannat, Saperavi of Xinomavro levert vaak een astringente wijn op. Dat is dat droge samentrekkende gevoel dat je bijvoorbeeld ook aantreft bij een kopje thee dat te lang heeft staan trekken.
Verder heb je al snel te maken met een volle rode wijn bij Aglianico, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre, Nero D’Avola, Sangiovese, Petit Verdot, Petite Sirah, Pinotage, Syrah, Tempranillo, Touriga Nacional en een Bordeaux blend. Tot slot zijn er nog wel meer druiven die in aanmerking zouden kunnen komen om in deze lijst te staan. Bedenk goed dat het mede afhankelijk is van hoe de wijn gemaakt is door de wijnmaker.
Volle rode wijn kopen
Er zijn zoals je kunt lezen veel verschillende keuzemogelijkheden als het gaat om het kiezen van een volle rode wijn. Het is een leuke en smakelijke ontdekkingstocht om de verschillende wijndruiven en wijnsoorten uit te proberen. Via onze webshop kan je eenvoudig de lekkerste stevige en volle rode wijn kopen. Wij hebben verschillende soorten in ons assortiment. Bekijk bijvoorbeeld de bovenstaande wijnen. Naast deze wijnen hebben we per smaakprofiel de beste wijnen geselecteerd:
Stevige rode wijn
Lichte rode wijn
Volle witte wijn
Frisse witte wijn
Zoete witte wijn