Resultaat 1–10 van de 14 resultaten wordt getoond
Bernhard Ott Gruner Veltliner Am Berg is een heerlijk frisse en fruitige wijn uit Oostenrijk. Wijnmaker Bernhard Ott uit Niederösterreich in de Wagram wordt mister Veltliner genoemd. Dit zorgt voor hoge verwachtingen, die zeker worden waargemaakt. Op zijn biologisch dynamisch...
Heerlijke aromatische blend van Riesling, Muskateller en Gewürztraminer. Deze mix van de drie grote Duitse druiven wordt ook wel Gemischter Satz genoemd. Deze Eymann Gönheimer Alter Satz weet met zijn uitbundige smaken en spannende mineralen te verrassen. Heerlijke geuren van...
Een frivole en verfrissende Riesling, dat is wat deze wijn uit handen van wijnmaker Rainer Eymann is. Het prachtige wijnhuis ligt in de Pfalz streek in Duitsland, een wijngebied waar al duizenden jaren wijn wordt gemaakt. Deze wijn is op...
Geyerhof Grüner Veltliner Stockwerk is een heerlijke frisse witte wijn uit Oostenrijk. De druiven staan aangeplant in Kremstal. De familie Maier bezit in totaal slechts 15 hectare wijngaard. Door de kleinschaligheid kunnen ze focussen op kwaliteit en biologische landbouw. De...
Lunaria Civitas Pecorino is een biodynamische witte wijn van 85% Pecorino druiven. Dit wordt aangevuld met Malvasia en Trebbiano. Vooral de Pecorino druif is bijzonder, omdat deze lang als uitgestorven werd beschouwd. Gelukkig is de Pecorino druif weer helemaal terug...
Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo is een heerlijke biodynamisch geproduceerde rode wijn uit midden Italië. Dit wil zeggen dat er met zorg voor mens en natuur is gewerkt. Zo kan je zorgeloos genieten van een prachtig glas rode wijn....
Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosato is een heerlijke frisse rosé gemaakt van witte druiven. De mooie licht roze kleur komt uit de schillen van de biologische Pinot Grigio druiven. Niet alleen de delicate en verleidelijke kleur trekt de aandacht, ook...
Meinklang Prosa Rose Frizzante is een rosé bubbel van 100% Pinot Noir. Heerlijk droog met een klein zoetje, met een zachte bubbel en verfrissend en dorstlessend van smaak. In het glas ruik je zomerse verse frambozen, kersensnoepjes, sappige granaatappel en...
Clos del Mas Priorat is een prachtige stevige rode wijn van het Spaanse wijnhuis Pinord. Priorat is de thuisbasis van echte Spaanse rode krachtpatsers. Deze krachtige en rijpe rode wijn is biodynamisch geproduceerd door het familiebedrijf Pinord. Genereuze neus van...
Reyneke Cornerstone is een bijzondere biodynamische wijn uit Zuid-Afrika. Gemaakt in een klassieke bordeaux stijl van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Deze wijn heeft een echte snuffel neus waar je van alles in ruikt. Geuren van cassis,...
Wat is biodynamische wijn en wat is het verschil met biologisch?
Biodynamische wijn wordt volgens de richtlijnen van stichting Demeter gemaakt. Dit productieproces en teelt van de druiven verschilt van conventionele wijn. Biodynamische wijnbouw gaat uit van dezelfde principes als biologische wijn. Er worden dus geen chemicaliën, pesticiden of kunstmest gebruikt in de wijngaard.
Biodynamische wijnmakers gaat vervolgens nog een stukje verder dan bij biologische wijnbouw. De basis is de overtuiging die uitgaat van een natuurlijke samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en de kosmos. Aan de hand van deze zaken is er een biodynamische kalender gemaakt die wordt gevolgd door de wijnmakers. De kalender verdeelt de taken in vier dagen: worteldag, bloemdag, bladdag en fruitdag. Aan elk dag zijn taken verbonden van de wijnmaker. Fruitdagen zijn bedoeld om te oogsten, bladdagen om water te geven, worteldagen om te snoeien. Op bloemendagen wordt de wijngaard met rust gelaten.
Door biodynamisch te werken, laat je de natuur zijn vrije gang gaan. Hierdoor zijn de wijngaarden gezonder en de wijnen puur en eerlijk geproduceerd.
Hoe ziet de biodynamische kalender eruit?
Volgens de kalender zijn er vier verschillende soorten dagen, namelijk vruchtdag, worteldag, bloemdag en bladdag. Soms kan het op een dag meerdere van deze types dagen zijn. Op deze specifieke tijdsstippen kunnen wijnboeren bepaalde handelingen doen. Bekijk de huidige biodynamische kalender hier.
Is biodynamische wijn lekkerder dan conventionele wijn?
Wijn is vergist druivensap. De manier van druiventeelt en wijn maken is alleen wel verschillend bij biodynamische en normale wijn. Onderzoekers hebben de scores van toonaangevende wijngidsen Gault Millau, Gilbert Gaillard en Bettane Desseauve naast elkaar gelegd. Men heeft de scores van 1995 tot 2015 van Franse wijnen bestudeerd. Wat blijkt is dat biologisch geproduceerde wijnen 6,2% beter beoordeeld zijn dan conventionele wijn. Biodynamische wijnen scoorden gemiddeld zelfs 11,8% hoger. Als het aan de wijncritici ligt, is biodynamische wijn dus lekkerder en beter dan gewone wijn.
Hoe weet je of een wijn biodynamisch is?
Voor biodynamische wijn is een apart keurmerk is het leven geroepen. Met deze certificering kan je zien dat de wijn voldoet aan de eisen van biodynamische wijnbouw. Dit keurmerk heet Demeter, te herkennen aan het oranje logo. Demeter de Griekse godin van de vruchtbaarheid. Een toepasselijke naam, aangezien de wijngaarden vaak veel gezonder en vruchtbaarder zijn.