Vegan is booming. Waar het vroeger een wat stoffiger imago had, zie je tegenwoordig om je heen en op social media steeds meer vegan producten en vegan horeca concepten. Ook in de wijnwereld is vegan inmiddels geïntroduceerd. Maar hoe zit dat precies? Zijn alle wijnen niet veganistisch? Of toch niet? En hoe vind ik vegan vriendelijke wijn? Wij zochten voor je uit wat het verschil is, en doken in de wereld van vegan wijnen.
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat vegan precies is. Veganisten eten en drinken alleen maar plantaardige producten, dus bijvoorbeeld ook geen eieren, melk of honing. Dit gaat dus een stap verder dan vegetariërs, die alleen geen vis en vlees eten. Vegans vermijden alle dierlijke producten. Waar je dit bijvoorbeeld ook goed kan zien, is dat vegans geen producten van leer gebruiken en geen snoepjes eten met gelatine. Maar wat heeft het veganistische leven te maken met wijn?
Zoals we allemaal weten wordt wijn gemaakt van druiven. In de basis is wijn niets meer dan gefermenteerd druivensap. De rijpe druiven worden geperst, en van nature zit er in deze druiven suikers. Door gist toe te voegen aan het druivensap ontstaat er een vergisting, waarbij de suikers in het sap worden omgezet in alcohol en in kooldioxide (bubbeltjes). Op het eerste gezicht lijkt dit vegan proof.
De reden dat niet alle wijn vegan is komt door het zogenaamde klaren van de wijn, wat na de vergisting in het productieproces plaats vindt. Alle jonge, net gemaakte wijnen zijn troebel van kleur en bevatten allemaal minuscule moleculen zoals eiwitten, tartraten, tannines en fenolen. Dit is allemaal natuurlijk, en op geen enkele manier schadelijk. Maar wij wijnliefhebbers drinken nou eenmaal liever een helder glas wijn, en zitten niet te wachten op een troebel glas wijn met drijvende stukjes.
De meeste wijnen zullen, als je ze lang genoeg te tijd geeft, zichzelf klaren. Hiervoor moet je de wijn alleen wel een stuk langer bewaren en rustig laten liggen. Wijnmakers hebben daarom allerlei hulpmiddelen om de wijn sneller te laten klaren. Deze hulpmiddelen werken als een soort magneet bij het snel helder maken van de wijn. Ze trekken de ongewenste moleculen naar zich toe, waarna deze eenvoudiger kunnen worden verwijderd.
Maar wat zijn deze hulpmiddelen precies? De meest gebruikte klaringsmiddelen in de wijnwereld zijn caseïne, albumine, gelatine en vislijm. Je raadt het al: dit zijn stuk voor stuk hulpmiddelen van dierlijke afkomst. Caseïne zijn proteïnes uit melk, albumine is afkomstig uit eiwit, gelatine is ook een dierlijke proteïne en vislijm is een proteïne afkomstig uit de zwemblazen van vissen. Klinkt niet heel smakelijk, maar gelukkig komen deze stoffen uiteindelijk niet in jouw lekkere glas wijn terecht. Ze worden ingezet als hulpstof, en worden samen met de moleculen die de wijn troebel maken eruit gefilterd.
Doordat de dierlijke hulpstoffen uiteindelijk uit de wijn worden gefilterd, staan ze niet op het etiket vermeld. Dit maakt het ingewikkeld om er achter te komen welke stoffen er zijn gebruikt tijdens het productieproces van de wijn. Vooral voor vegetariërs kan dit van belang zijn. Het klaren met caseïne en albumine wordt namelijk door vegetariërs nog geaccepteerd. Vegans vermijden alle dierlijke producten, en wijn die is geklaard met een van de vier voorgenoemde hulpstoffen is dus niet vegan proof. Het verschil tussen vegan wijn en gangbare wijn zit hem dus in de gebruikte hulpstoffen in het productieproces.
Oké, niet alle wijn is dus vegan. Maar goed nieuws, er bestaat wel vegan wijn. De laatste jaren stappen steeds meer wijnboeren over op een vegan productieproces. Het klaren van de wijn kan namelijk ook met hulpstoffen die niet van dierlijke oorsprong zijn. Voorbeelden zijn bentoniet (een mineraal wat wordt vervaardigd uit klei), actieve houtskool en andere plantaardige eiwitten afkomstig uit bijvoorbeeld kikkererwten.
Een andere trend wat veel vegans zullen aanmoedigen, is het niet klaren en filteren van de wijn. Er zijn steeds meer wijnboeren die ervoor kiezen om de natuur de vrije loop te laten. Dit betekent ook dat de wijnboer de wijn niet klaart, en ook niet filtert. Onderin de fles vindt je door deze keuze vaak wel wat depot. Je ontwijkt deze smurrie door het laatste kleine restje uit de fles niet op te schenken. Deze wijnen kan je herkennen aan de term ‘unfiltered wine’ of ‘vin non filtré’.
Vegan wijn herken je aan het logo of keurmerk op het achteretiket
Als er op wijnetiketten doorgaans niet wordt aangegeven welke klaringsmiddelen er zijn gebruikt, hoe kan je dan vegan wijnen herkennen? Het antwoord: dit is nog altijd vrij lastig. Om te weten of een wijn vegan is, zit er vaak niks anders op dan de etiketten van de wijnen afspeuren. Op vegan wijnen staat een ‘vegan’ keurmerk, of de term ‘vegan friendly’. Zo weet je zeker dat je de juiste wijn te pakken hebt!
Wij willen het voor veganistische wijnliefhebbers zo makkelijk mogelijk maken, en hebben daarom meer dan 100 vegan wijnen geproefd. Hieruit hebben wij een top 10 samengesteld met de beste en lekkerste vegan wijnen. Bekijk de lijst hieronder!
Op deze wijn zijn we best trots: ervaar onze bijzondere ontdekking uit Roemenië! Deze heerlijke Pinot Grigio doet niet onder voor Italiaanse Pinot Grigio’s en heeft een geweldige en geroemde prijs kwaliteitverhouding. Calusari Pinot Grigio is lekker fris van smaak met een kleine prikkeling op de tong. Mooie smaken van meloen, citrus en appels wisselen…
Een van onze toppers uit het vegan assortiment. Heerlijke verfrissende Pinot Grigio uit Roemenië. Dit land ligt niet direct voor de hand, maar er worden uitstekende wijnen geproduceerd met een nog betere prijs-kwaliteitsverhouding!
Reyneke is een biodynamische wijnmaker uit de omgeving van Stellenbosch, Zuid-Afrika. Wijnmaker Johan Reyneke vindt dat de natuur op geen enkele wijze kunstmatig gecorrigeerd hoeft te worden. Puurder en eerlijker dan zijn wijnen kan dus bijna niet! Zelfs het onkruid verdelgen gebeurt op natuurlijke wijze: Johan stuurt een kudde koeien de wijngaard in. De runderen eten het onkruid op, en laten de druiven met rust. Zo hoeft hij dus niet met chemicaliën te spuiten! Deze stoere rode wijn is gemaakt van een blend van Shiraz en Cabernet Sauvignon. In de geur en smaak cassis, peper, gestoofd rood fruit en tabak. De tannines zijn heerlijk rond en zacht.
Biodynamische zwoele rode wijn van 85% Shiraz en 15% Cabernet Sauvignon. Deze blend levert een gebalanceerde wijn op met een overweldigend smaakpalet. Aan de ene kant fruitige en florale smaken van pruim, kers en bloesem. Aan de andere kant heerlijk kruidig met aroma’s van zwarte peper en cederhout. Volle, fruitige en kruidige aanzet met fijne…
De Kripta Cava is gemaakt door de wereldberoemde wijnmaker Agustí Torelló Mata. Het is een Gran Reserva, wat betekent dat deze wijn erg lang heeft gerijpt in de kelders. De Kripta is de topwijn van het huis en een van de beste cava’s die er in Spanje wordt gemaakt. Deze kan zich meten met de…
Deze cava is van een enorm hoge kwaliteit, en kan zich qua kwaliteit en smaak meten met goede champagnes. Niet gek, omdat wijnmaker Agustí Torelló Mata zijn cava’s jarenlang laat rijpen, en alleen gebruik maakt van rijpe inheemse druivensoorten. De frisse smaak van appels en citrus worden aangevuld met de rijke gist- en brioche smaken van de jarenlange rijping op fles. Heerlijk als aperitief.
Deze Grüner Veltliner van Diwald is heerlijk verfrissend van smaak, en de perfecte terraswijn voor in de warme zon. Naast het verfrissende karakter zit in de afdronk een subtiele bite zoals je deze ook vindt in grapefruit. Gemaakt door de absolute pioniers van biologische wijnbouw in Oostenrijk.
Diwald Gruner Veltliner Selektion is een prachtige op biologische wijze geproduceerde Grüner Veltliner. Deze druif is zonder twijfel de koning van Oostenrijk. De klassieke Oostenrijkse druif is in deze mooie biologische wijn gebruikt om een heerlijk verfrissende wijn te produceren. Met in de afdronk de karakteristieke hint van peper. Afkomstig van de familie Diwald, een…
Met deze fles ben je verzekerd van het stelen van de show! Fijne Italiaanse biologische rosé bubbel uit Veneto, in een prachtige fles. De wijn heeft elegante bubbels, en heerlijke geuren van kersen, aardbei en framboos. De fles is gemaakt van gerecycled glas, en de bedoeling van de wijnmaker is dat de fles wordt hergebruikt.…
Voor feestelijke vegan bubbels zit je bij de Pizzolato Violette Spumante zeker goed! Heerlijke droge en fruitige bubbel uit het noorden van Italië. Alles staat bij deze wijn in het teken van duurzaamheid. Naast dat de wijn op een duurzame manier is geproduceerd, heeft de wijnmaker de fles zo mooi mogelijk gemaakt. Dit om hergebruik van de fles te stimuleren. Gebruik de fles bijvoorbeeld als karaf, vaas of kaarsenhouder.
Fan van volle, zongestoofde wijnen? De druiven van deze Primitivo uit Puglia zijn in de Italiaanse zon perfect rijp geworden. Hierdoor heeft de wijnmaker een verleidelijk fruitige wijn kunnen maken, met smaken van vruchtencompote, bramen en chocolade. Zwoel, dik en zacht van smaak.
De Primitivo druif wordt in Engelstalige gebieden ook wel Zinfandel genoemd. De bodem terra rossa heeft de ideale karakteristieken voor een wijn van hoge kwaliteit: 40 tot 100 centimeter aan de bovenkant van het oppervlakte bestaat uit van licht rood zanderig leem. Qua smaak is deze wijn zwoel en verleidelijk. De fruitsmaken zijn door de…
Wat ons betreft de lekkerste en beste alcoholvrije wijn op de markt. In Central Valley in Chili worden mooie wijnen gemaakt. Logisch dat één van de mooiste alcoholvrije wijnen ook uit deze streek komt. Want om een alcoholvrije wijn te maken die van goede kwaliteit is, heb je een basiswijn nodig die uitstekend is. Wijnmaker…
Even geen zin in alcohol, maar wel in een goed glas vegan alcoholvrije wijn? Dan zit je bij deze Sinzero Chardonnay helemaal goed! Door een ultramoderne nieuwe techniek te gebruiken, blijven ondanks dat de alcohol uit de wijn is gefilterd de heerlijke smaken behouden. Mooie geuren van tropisch fruit en steenfruit stijgen op uit het glas, aangevuld met een heerlijke frisse smaak. Wat ons betreft de beste alcoholvrije wijn op de markt. Naast de Chardonnay heeft Sinzero ook nog een bubbel en een rode wijn.
Koel deze lichte rode wijn even kort voordat je hem drinkt. Op ongeveer 16 graden komen de sappige smaken van zwarte kersen en frambozen goed tot hun recht. Deze wijn is gemaakt door een Spaanse en een Australische wijnmaker die met hun jarenlange ervaring de Roemeense wijnen van Calusari op de kaart zetten. Een heerlijke droge rode wijn met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.
Altijd al een rijkere stijl Pinot Noir willen proberen? Dan is deze Calusari Pinot Noir precies wat je zoekt! Totaal anders dan de lichte Franse of Duitse wijnen van deze druif. De Calusari Pinot Noir is krachtig met smaken van kers, kaneel en framboos. Deze wijn is gemaakt door een Spaanse en een Australische wijnmaker…
Volledig biologische en zacht mousserende Prosecco uit de Italiaanse Treviso regio. Heerlijke sappige wijn met een vrolijke bubbel en elegante zachte smaak. Deze wijn is rijk aan tonen van citrus en groene appel. Al sinds 1991 werkt de familie Pizzolato biologisch en hiermee zijn ze een van de pioniers op het gebied van biologische Italiaanse…
Deze vrolijke prosecco heeft een lichte bubbel en lekkere verfrissende smaken. De feestelijke start voor elke borrel, partij of diner. Op volledig biologische wijze geproduceerd, en tevens zonder hulpstoffen van dierlijke oorsprong. Delicate Prosecco vol fruit en karakter.
Deze Zuid-Italiaanse Nero D’Avola is op een bijzondere manier gemaakt. De Italianen noemen het appassimento, een productiemethode waarbij een gedeelte van de druiven wordt zongedroogd. Hierdoor verdampt het smaakloze water uit de druiven, en blijven alleen de geconcentreerde aroma’s over. Heerlijk! In het glas levendige zwart fruit aroma’s als zwarte kers, zwarte bes, bosbes en braam. Zachte maar lang aanhoudende afdronk.
Miopasso Nero d’Avola is een Zuid-Italiaanse zwoele rode wijn. Misschien heb je nog nooit van de Nero d’Avola druif gehoord. Maar van dit lokale druivenras wordt echt al eeuwen goede wijn gemaakt. Op Sicilië doet deze Italiaanse Nero d’Avola druif het erg goed. De wijnmakers van wijnhuis Feudo di Santa Tresa willen deze wijn bekender…
Onze vegan wijn van wijnhuis Calusari komt uit Roemenië. Lees hier alles over dit bijzondere wijnland. De vegan Pinot Grigio van Calusari is heerlijk met ons laatste recept, een zomerse avocado salade.
Op zoek naar de lekkerste vegan wijnen? Bekijk onze bovenstaande top 10 vegan wijnen, en bestel eenvoudig online. Wij verzenden in Nederland met PostNL, en vanaf €50 betaal je geen verzendkosten. Binnen 1-2 werkdagen wordt jouw bestelling thuis bezorgd en kan het genieten beginnen! In Nijmegen bezorgen we per bakfiets: voor 16:00 besteld = vandaag in huis. Bekijk al onze wijnen hier.