Ontdek de veelzijdige wijn uit Valpolicella

Ontdek Valpolicella, een van de meest klassieke wijngebieden van Italië. Wijnstreek Valpolicella ligt oostelijk van het Italiaanse Gardameer boven Verona. Het is onderdeel van de wijnstreek Veneto. Een wijn uit de Valpolicella streek kan je herkennen door de vermelding ‘di Valpolicella’ die je tegenkomt op het etiket. Valpolicella is gespecialiseerd in het maken van bijzondere rode wijnen. Ontdek het geheim achter de heerlijke wijnen en de speciale productiemethodes in dit artikel.

Valpolicella Wijn

De klassieke rode Valpolicella wijnen

Valpolicella is een appellatie in Veneto. Dit is een groot wijngebied in het noorden van Italië. In Valpolicella zijn de wijnmakers gespecialiseerd in het maken van hoge kwaliteit rode wijn. Er worden voor de meeste wijndrinkers onbekendere druivensoorten Corvina, Rondinella, Corvinone en Molinara gebruikt voor de Valpolicella wijnen. Deze lokale druivenrassen produceren wijnen met een kersenachtige smaak en  met een verfrissende bittere ondertoon.

Toch variëren de verschillende types rode wijnen uit Valpolicella qua smaak en kracht enorm. Een klassieke rode Valpolicella is op het rode fruit gemaakt. Een makkelijk te drinken en bijna dorstlessende rode wijn, met lichte tannines en aroma’s van jong rood fruit, pruim en kers. Dit type Valpolicella kan je licht gekoeld drinken en is jeugdig, fruitig en soepel van karakter. Wij verkopen van in deze stijl de Torre del Falasco Valpolicella. Soms staat er nog wat achter of voor het woord Valpolicella. Wereldberoemd zijn bijvoorbeeld de Amarone di Valpolicella wijnen. Maar wat is dat, een Amarone wijn?

De wereldberoemde Amarone della Valpolicella wijnen

De absolute specialiteit uit deze prachtige Italiaanse wijnstreek is de Amarone della Valpolicella. Amarone wijnen hebben een zeer bijzondere productiemethode. De basis van Amarone wijn zijn zeer hoge kwaliteit Corvina druiven. Wijnboeren passen een zeer strenge kwaliteitsselectie toe, en Amarone druiven komen vaak uit de gunstige hoger gelegen wijngaarden. Alleen de beste kwaliteit druiven worden dus gebruikt om een Amarone wijn te maken.  

Na de oogst worden de druiven op rieten matten of in houten kistjes gedroogd, zodat het smaakloze water uit de druiven verdampt. Deze bijzondere indrogingstechniek heet in het Italiaans appassimento. Wat overblijft zijn zeer geconcentreerde aroma’s en suikers. Door de indroging heeft de wijnmaker veel meer druiven nodig om een fles wijn te maken. Door de strenge kwaliteitseisen en kostbare productiemethode staat Amarone bekend als een zeer exclusieve wijn die je drinkt op speciale momenten.

In tegenstelling tot de normale Valpolicella wijn, zijn Amarone wijnen geconcentreerd en krachtig. Door de indroging hebben de Amarone della Valpolicella wijnen rijke aroma’s van donker fruit en gedroogd fruit, krenten en rozijnen, een bitterzoete afdronk en flink wat alcohol. Nadeel van Amarone wijn is dat het best kostbaar kan zijn. Maar ook hierop hebben de Italiaanse wijnmakers wat verzonnen: Valpolicella Ripasso.

ingedroogde amarone della valpolicella druiven

Valpolicella Ripasso wijn

Een goed alternatief voor de relatief dure Amarone wijnen is de Valpolicella Ripasso. Valpolicella Ripasso is een bijzondere wijnsoort, die wederom een uniek productieproces heeft. Nadat de Amarone della Valpolicella is gemaakt, houdt de wijnmaker de droesem over. In deze droesem zitten onder andere de gebruikte en geperste Amarone druiven en gistcellen. In plaats van deze druivenmost weg te gooien, hergebruikt de wijnboer deze om Ripasso wijn van te maken.

De wijnmaker maakt eerst een normale rode Valpolicella wijn. Vervolgens voegt de wijnmaker de gebruikte Amarone druivenmost in een tank toe aan de normale rode Valpolicella wijn. De wijnmaker laat dan zijn zijn rode Valpolicella wijn dan nogmaals fermenteren met de droesem die overbleef van de al eerder gemaakte Amarone wijn. Hierdoor neemt het karakter en kracht toe van de wijn. Een Valpolicella Ripasso wijn heeft dus voor een deel het karakter van een Amarone della Valpolicella. Valpolicella Ripasso wijnen zijn dus krachtig van smaak, en hebben aroma’s van pruimen, kersen en gedroogd fruit. Op de achtergrond proef je lichte smaken van rozijnen. Het grote voordeel van Valpolicella Ripasso wijnen is dat deze een stuk beter geprijsd zijn.

Valpolicella Ripasso wijnen zijn voor een tweede keer gefermenteerd voor extra kracht en smaak

Zoete wijn uit Valpolicella

Naast droge rode wijn wordt er ook uitstekende zoete wijn gemaakt in Valpolicella. De Recioto della Valpolicella wordt op dezelfde manier gemaakt als de Amarone wijn, alleen worden bij Recioto de druiven nog verder gedroogd. Hierdoor ontstaat er een nóg hogere concentratie suikers en smaken in de druiven. De fermentatie wordt vroegtijdig gestop, zodat zoete siroopachtige smaken overblijven. Recioto della Valpolicella hebben rond de 12,5% alcohol, en smaken van bramen en bessen. Heerlijk bij bijvoorbeeld chocoladedesserts.

Probeer een van onze wijnen uit Valpolicella:

[type=product-grid filter=214:359 columns=3 limit=3]

Meer lezen over Italiaanse wijn? Bekijk dan ons blog over wijnland Italië. Al onze wijnen uit Valpolicella staan op deze pagina overzichtelijk onder elkaar.